Türk Ve İranlı İş Adamları Önemli Ticari Bağlantılar Kurdu

Türk Ve İranlı İş Adamları Önemli Ticari Bağlantılar Kurdu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "İran'la bakanlıklarımız çerçevesinde önemli iki toplantı gerçekleştirdik, bunlardan birisi Tarım...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "İran'la bakanlıklarımız çerçevesinde önemli iki toplantı gerçekleştirdik, bunlardan birisi Tarım İş Forumu. Bu çerçevede iki ülkeden toplam 150 tane tarımla ilgili iş adamı çok önemli ticari bağlantılar kurdu" dedi.

Bakan Çelik, İran Tarım Seferberliği Bakanı Mahmud Hojjati ile görüştü. İki bakan daha sonra basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile İran'ın dost komşu iki ülke olduğunu belirten Bakan Çelik, "Türkiye, İran'ın zor günleri dediğimiz ambargo günlerinde yanında olmuştur. Aynı şekilde 15 Temmuz gecesi İran Dışişleri Bakanı sürekli bakanlığımızla irtibat halinde olup, zor günlerde yanımızda olmuştur. Bakanlıklarımız çerçevesinde önemli iki toplantı gerçekleştirdik, bunlardan birisi Tarım İş Forumu. Bu İran'la yaptığımız ilk toplantı. Bu çerçevede iki ülkeden toplam 150 tane tarımla ilgili iş adamı çok önemli ticari bağlantılar kurdu. Özellikle tohum ve tarım makineleri konusunda bağlantılar gerçekleştirdiler. Tarım ticaretinde yaşanılan sorunları da ele aldık. İran'daki tarım modernizasyonuyla ilgili Türkiye'deki makine ekipmanla ilgili gelişmeler ve karşılıklı tecrübe birikimlerimizi paylaşma konusunda da mutabakatımız oldu" ifadelerini kullandı.

"TERÖRDEN VE İSTİKRARSIZLIKTAN HER İKİ ÜLKE DE ZARAR GÖRÜYOR"

Bölgede yaşanan sorunlara dikkat çeken Bakan Çelik, "İki ülke bölgenin önemli köklü bölgesi. 160 milyon nüfus, 100 milyar dolarlık ticaret hasılası dikkate alındığında yapmamız gereken, konuşmamız gereken önemli konular var. Bölgemiz gerçekten ateş çemberi içinde, biz elimiz kolumuz bağlı duramayız. Terörden ve istikrarsızlıktan her iki ülke de zarar görüyor. Gönül isterdi ki Halep'te, Şam'da, Musul'da terörü değil her iki bakan olarak tarımsal gelişmeleri konuşabilseydik. Binlerce kilometre öteden gelip bu ülkeye nizamat vermeye çalışanların amacının ne olduğunu bölge halkları çok iyi bir şekilde görüyor. İslam'ın barış dini olması dolayısıyla kan ve gözyaşı neden dinmiyor diye birlikte düşünmemiz, bu coğrafyalar üzerinde emeli olanların niyetlerinin de iyi değerlendirilmesi konusunu da sayın bakanla değerlendirdik" açıklamasında bulundu.

Kaynak:IHA