Türkiye A harfini unuttu, 14,5 milyon dolar boşuna ödedi

Türkiye A harfini unuttu, 14,5 milyon dolar boşuna ödedi
Türkiye’deki firmaların ABD’ye ihracat ettikleri ürünlerde, ihracat formuna A harfini koymamalarından dolayı Türkiye’nin 2008 yılında 14,5 milyon dolar boşuna gümrük vergisi ödediği ortaya çıktı.

TABA / AmCham’in düzenlediği  “Obama Yönetiminde Türkiye ve ABD Ticaret ve Yatırım Politikaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Programında Son Gelişmeler” konulu toplantıda Türkiye’nin gümrük vergisi olmadığı halde yaklaşık 3 bin 500 ürünü ABD’ye ihraç etmediği ortaya çıktı. 

Toplantıda,  Türkiye’deki firmaların ABD’ye ihracat ettiği  ürünlerde ise, ihracat formuna A harfini koymamsından dolayı   Türkiye’nin 2008 yılında 14,5 milyon dolar boşuna gümrük vergisi ödediği açıklandı.

Türkiye gümrük vergisi olmadığı halde yaklaşık 3 bin 500 ürünü ABD’ye ihraç edemezken,  Türkiye’deki firmaların ABD’ye ihracat ettikleri  ürünlerde, ihracat formuna A harfini koymamalarından dolayı  Türkiye’nin 2008 yılında 14,5 milyon dolar boşuna gümrük vergisi ödediği ortaya çıktı.

Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin (TABA / AmCham) ev sahipliğinde Çalık Holding’in Konferans Salonu’nda düzenlediği  “Obama Yönetiminde Türkiye ve ABD Ticaret ve Yatırım Politikaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Programında Son Gelişmeler” konulu toplantıda konuşan TABA / AmCham Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin çok daha ileri düzeye gitmesini mümkün olduğunu belirtti.

Terzioğlu,  ABD Başkanı Barac Obama’nın seçim kampanyasında ticari hukuk danışmanları olarak görev alan Arent Fox Hukuk firmansın temsilcilerinin iki ülke arasındaki ticarete akıllara durgunluk veren açıklamalarda bulunacaklarını söyledi.

Toplantıda konuşan Washington’daki Arent Fox hukuk firmasının ortağı ve uluslar arası ticaret çalışmaları grubunun başkanı Matthew Nolon, ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.   Nolon,  “Tercihli ticaret anlaşmalarından başlayarak, belirli tedbirler alınarak belirlenmiş bölgelerde yapılan ve sınır ötesi ticareti teşvik etmek amacıyla şekillendirilmiş ticarete kadar anlaşma sağlanabilecek çok fazla olanak var” dedi.

GDO yönetmeliği ABD’nin Türkiye’ye pamuk ithalatını etkiler

Nolon, Türkiye’nin Tarım Bakanlığı’nın Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) ilgili ürünlerin ithalatına  ilişkin yürürlüğe koyduğu yönetmelik ile, ABD’den Türkiye’ye pamuk ihracatının derinden etkileneceği belirterek, “Amerikan pamuk üretiminde genellikle, kuraklık ve zararlılara karşı direnç kazanması için genetiği ile oynanmış tohumlar kullanılmaktadır.”

İhraç formuna mutlaka A harfi konulmalı

Washington’daki Arent Fox hukuk firmasının uzmanı ve  New York Barosu üyesi Avukat Şule Öktenay Akyüz, ABD’ye “gümrüksüz, vergisiz” mal ihraç etmek için, ihracat formuna mutlaka A harfinin konulması gerektiğini söyledi. Akyüz, “Gümrüksüz mal ihraç etme otomatik olarak gerçekleşmiyor. ABD Ticaret Temsilciliği verilerine göre, Türkiye’den ürün ihraç eden ithalatçıların, giriş formuna A harfi koymamasından dolayı 2008 yılında 14,5 milyon dolar boşuna gümrük vergisi ödendi” dedi.

Şule  Akyüz,  Türkiye’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programı kapsamında ABD’ye 2008 yılında 917 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirtti. ABD’nin GTS programı ile gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere, Amerikan pazarına gümrüksüz, vergisiz giriş imkanı verdiğine ve bunu tek taraflı olarak uyguladığına dikkat çeken Akyüz, “Türkiye dahil 131 ülke ile 4 bin 800 ürün bu programdan yararlanıyor. Ne yazık ki Türkiye GTS kapsamında yer alan 4 bin 800 ürünün yaklaşık beşte birini ABD’ye ihraç ediyor” diye konuştu.

Akyüz ABD’ye ihracat yapacak Türk firmaların bu programdan faydalanması için dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

• ABD gümrük tarife cetvelinde yer alan ilgili satırda ‘A’ ya da ‘A*’ ibaresinin yer alması,
• Ürünün Türkiye’de üretilmiş veya yetiştirilmiş olması ya da üründe yerli katkı payının yüzde 35’ten yüksek olması,
• Ürünün Türkiye’den doğrudan ithal edilmesi ya da üçüncü bir ülkeden geçmek kaydıyla ABD’ye gelecekse mühürlü bir konteyner içinde ABD’ye ulaşması,
• İthalatçı tarafından doldurulacak olan gümrük beyannamesinde (7501 numaralı giriş formu), ürünün GTS’den faydalandığını gösterir ‘A’ harfinin girilmesi.

Türkiye’nin gümrük vergisi olmadığı halde yaklaşık 3 bin 500 ürünü ABD’ye ihraç etmediğine dikkat çeken Akyüz, 1974 tarihli ABD Ticaret Kanunu ile 10 yıl için geçerli olacak şekilde getirilen ve yıllar içinde periyodik olarak yenilenen GTS programının süresinin 31 Aralık 2009’da dolacağını ancak yenilenmesinin söz konusu olacağını belirtti. GTS programına göre ABD pazarına gümrük vergisiz girebilecek ürünlere, “http://dataweb.usitc.gov/scripts/gsp/gsp_tariff.asp” internet adresinden ulaşmak mümkün.