Türkiye-almanya İlişkilerinde Gerginlik

Türkiye-almanya İlişkilerinde Gerginlik
Türkiye ile Almanya arasında tansiyon yükseldi. Alman basınında Türkiye'nin Daimler ve BASF gibi köklü Alman şirketlere yönelik soruşturma yürüttüğüne...

Türkiye ile Almanya arasında tansiyon yükseldi. Alman basınında Türkiye'nin Daimler ve BASF gibi köklü Alman şirketlere yönelik soruşturma yürüttüğüne yönelik iddialar ortaya atıldı.

Türkiye ile Almanya arasında tansiyon yükseldi. Alman basınında Türkiye'nin Daimler ve BASF gibi köklü Alman şirketlere yönelik soruşturma yürüttüğüne yönelik iddialar ortaya atıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Alman basınında çıkan "Alman şirketleri soruşturuluyor" haberlerini yalanladı, "Alman yatırımcıları memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise "Almanya, ülkemizin en önemli dış ticaret ve yatırım ortaklarından biridir. Nitekim Türkiye olarak bugüne kadar Almanya ile aramızdaki ekonomik ilişkileri daima ileriye taşıma gayretinde olduk. Ancak Alman hükümeti tarafından yapılan açıklamaları fazlasıyla talihsiz ve üzücü buluyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye-Almanya arasındaki ticari ilişkiler şöyle;

2017 yılının ilk yarısı itibariyle Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke Almanya oldu. Almanya'ya yılın ilk 6 ayında 7 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye, ihracatının yaklaşık yüzde 10'u Almanya'ya gerçekleştirdi. 2016 yılının tamamında bu rakam 14 milyar dolar ile yüzde 10,4, 2015'te de 13,4 milyar dolar ile yüzde 9,8 olmuştu.

Ayrıca, 2016 yılında Almanya'dan 21,4 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Almanya'nın Türkiye ithalatı açısından payı yüzde 10 civarında.

(Ahmet Yüceer /İHA)

Kaynak:IHA