Türkiye bu anketi konuşuyor (VİDEO)

Türkiye bu anketi konuşuyor  (VİDEO)
Türkiye'de dindarlığı araştıran Sabancı Üniversitesi'nin anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı.

Araştırmaya katılanların büyük kısmı devlet dairelerinde ve üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması gerektiğini düşünüyor.

Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu'nun hazırladığı "Türkiye'de Dindarlık - Uluslararası Bir Karşılaştırma" başlıklı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

ÜNİVERİSTE ÖĞRENCİLERİ BAŞLARINI ÖRTEBİLMELİ %70

2008 Kasım ayı ile 2009 Mart ayları arasında 53 ilde gerçekleştirilen çalışmada bin 453 hanede bulunan 18 yaş üstü bireylere sorular soruldu. Araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 69'u devlet memuru kadınların yüzde 70'i ise üniversitelerde isteyen öğrencilerin başını örtmelerine izin verilmesini istiyor.

MÜSLÜMANLAR İBADETLERİNİ YERİNE GETİREBİLİYOR %78

Türkiye'de Müslümanların ibadetlerini serbestçe yerine getirip getiremediği sorusuna katılımcıların yüzde 78'i "Evet, getirebiliyorlar" yanıtını verirken, katılımcıların yüzde 19'u Müslümanların ibadetlerini yerine getiremediğini belirtmiş.

Türkiye'de dindar insanlara baskı uygulanıyor mu?" sorusuna katılımcıların yüzde 71'i "Hayır" yanıtını veriyor. Dindar insanlara baskı uygulandığını düşünenlerin oranı ise yüzde 24.

LAİK KESİM SERBESTÇE YAŞIYOR %86

Ankate katılanların nerdeyse tamamı Türkiye'de Laik kesimin istediği gibi serbestçe yaşadığını düşünüyor. Laik kesimden insanlara baskı yapılıyor mu?" sorusuna katılımcıların yüzde 87'si "Hayır" cevabını verdi. "Evet baskı yapılıyor" diyenlerin oranı ise yüzde 9'da kaldı.

ÖRTÜNME BASKISI VAR %10

Laik kesimdeki insanların en çok maruz kaldığını belirttikleri baskı çeşidi ise "ibadet" olarak belirtilmiş. Laik kesimin sadece yüzde 10'u örtünme konusunda baskı yapıldığını düşünüyor.

ALLAH'A İNANÇ % 95

Katılımcılara Allah inancı ve dindarlık ile ilgili sorular da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 95'i, Hiç şüphe duymadan Allah'a inandığını" belirtti. Katılımcıların yüzde 16'sı kendisini son derece dindar olarak görüyor. Yüzde 39'u "Oldukça dindarım" derken, yüzde 32'si "Biraz dindar olduğunu belirtiyor. Hiç dindar değilim diyenlerin oranı ise yüzde 2.

HAFTADA BİRDEN FAZLA CAMİYE GİDENLER % 40

Katılımcılara yöneltilen sorulardan biri de camiye ne sıklıkla gittiklerine ilişkindi. Haftada birden fazla camiye gittiğini söyleyenlerin oranı yüzde 40'a yakın çıktı. Katılımcıların yüzde 66'sı ise ibadet etmek dışında bir cami cemaatinin ya da benzeri bir dini topluluğun yaptığı toplantılara hiç katılmadığını belirtiyor.

Katılımcıların hangi sebeplerle dua ettikleri de araştırmada yer alan konular arasındaydı. Katılımcılar, en çok, "Allah'tan kendisi ve ailesini olabilecek herhangi bir felaketten koruması için dua ettiğini söyledi. Edilen dualar sırasıyla, sevdiğine kavuşmak için, para ve Taraftarı olunan takımın maçı kazanması için yapıldığı belirtiliyor.

FALA VE BURÇLARA İNANMIYORLAR

Araştırmada nazar boncuğu, falcıya inanma, burçlara inanma gibi konular da soruldu. Katılımcıların büyük kısmınının falcılara inanmadığı ortaya çıktı.