Türkiye Taleplerini Tek Tek İletti

Türkiye Taleplerini Tek Tek İletti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in iadesi konusunda, "Bu konuda somut adımlar bekliyoruz. En azından idari bazı tedbirlerin...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in iadesi konusunda, "Bu konuda somut adımlar bekliyoruz. En azından idari bazı tedbirlerin alınması ve geçici tutuklanma talebimizin yerine gelmesini istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında bulundu. Mevkidaşı Tillerson'un bu sabah Başbakan Binali Yıldırım ve daha sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, Amerika ve Türkiye ilişkilerine yeni bir enerji katılmasının elzem olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Bugün Türkiye ve ABD'nin gerek bizim bölgemizde, gerekse de ötesinde karşı karşıya kaldığımız birçok sınamalar karşısında oynayabileceği çok önemli rol vardır. Sadece bizim sorumluluk alanımız, bizim kendi coğrafyalarımız değil, tüm dünyadaki sorunlar ve fırsatlarla ilgilidir. Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler her zamankinden daha fazla güçlü olmalıdır. İş birliğimizi birçok alanda daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Özellikle ikili ilişkilerimizin yanında terörle mücadele, aynı şekilde diğer karşı karşıya kaldığımız tehditler, Suriye, Irak ve bizim bölgemizdeki sorunları da birlikte değerlendirme fırsatı bulduk. Bu konuların bazılarını yarın Brüksel'de de diğer müttefiklerimiz ile birlikte değerlendireceğiz. Halklarımızın karşı karşıya kaldığı sınamalarda bundan sonra daha etkin adımlar atma konusunda kararlılığımız var. Önümüzdeki süreçle birlikte daha fazla adım atabilmeliyiz" diye konuştu.

Geçmiş yönetim döneminde Türkiye-ABD ilişkilerini etkileyen bazı konuların olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bunlardan bir tanesi Suriye'de DEAŞ ile mücadele ederken geçmiş ABD yönetiminin YPG/PYD ile işbirliği ve YPG'ye verdiği destektir. Amerikan yönetimi ve ilgili askerler dahil Amerika'daki kurumlar YPG ve PKK'nın bir farkının olmadığını kabul ediyorlar. PKK terör listesinde ama Suriye'de maalesef YPG ile iş birliğini geçmiş dönemde gördük ve geçmiş yönetimin YPG'ye destek verdiğini üzülerek gördük. İster istemez bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek hem bizi üzmüştür hem ilişkilerimizi etkilemiştir, hem de Türk halkının ABD'ye bakışını veya ABD'ye yönelik hislerini olumsuz yönde etkilemiştir. Bu dönemde bu konuda daha iyi işbirliği bekliyoruz. Bir terör örgütü ile mücadele ederken başka bir terör örgütü ile işbirliği yapmanın doğru ve gerçekçi olmadığını, Suriye'nin geleceği içinde çok büyük risk olduğunu söyleyegeldik. Bugün bir kere daha bu düşüncelerimizi paylaştık. DEAŞ'a karşı mücadelede birlikte mücadele edebiliriz. 68 ülke Tillerson'un ev sahipliğinde geçen hafta Washington'da DEAŞ'a karşı koalisyon toplantısında bir araya geldik. Biz 68 ülke ve NATO, bazı kurumlar olarak 10-20 bin kişilik bir terör örgütünü yenemiyorsak, başka terör örgütlerine muhtaçsak o zaman hepimiz kendimizi yeniden check etmeliyiz. Bundan sonraki süreçlerde de Suriye'nin istikrarı, siyasi çözüm, DEAŞ ile mücadele konusunda müttefikimiz ABD ile yakın işbirliği içinde çalışmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

FETULLAH GÜLEN'İN İADESİ

Geçmiş yönetim döneminde yaşanan sorunlardan bir tanesinin de Fetullahçı Terör Örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade konusu olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz bu güne kadar elimizdeki tüm bilgi ve belgeleri ABD yönetimine ilettik. İade talebimizi ve geçici tutuklama talebimizi de ilettik. En son Washington ziyaretim sırasında yeni elde edilen bilgileri, yeni Adalet Bakanı Jeff Sessions'a bizzat ilettim. Bugün Tillerson'un da söylediği gibi Adalet Bakanı Jeff Sessions bu belgeleri, delilleri titiz bir şekilde inceleyeceğini de bize söylemiştir. Bu konuda da somut adımlar bekliyoruz. En azından idari bazı tedbirlerin alınması ve geçici tutuklanma talebimizin yerine gelmesini istiyoruz. ABD ile ilişkilerimizi yeniden rayına koyabilmek için karşılıklı adımlar atmamız gerekiyor. Önümüzdeki süreçte yakın işbirliğimiz ve atacağımız adımlarla ikili ilişkilerimizi de daha ileriye götürmek konusunda umutluyuz. Aynı şekilde biraz önce söylediğim tüm alanlarda ki iş birliğimizi de güçlendirmemiz gerekiyor. Bugün Avrupa'ya baktığımız zaman çok sorunlar var. Kendi sorunlarıyla bile baş edemiyor. Yine bölgemizde ve ötesinde çok ciddi sınamalar var. Tüm bunlar gösteriyor ki, Türkiye-ABD dostluğuna ve iş birliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Umarım ileriki dönemlerde bu konularda adım adarız" ifadelerini kullandı.

(İlker Turak - Pelin Üzek / İHA)

Kaynak:IHA