Türkiye'de de sinyal verildi

Türkiye'de de sinyal verildi
Arızalı gaz pedallarının, Türkiye'de 2009 ve 2010 model olarak satılan Toyota Corolla ve RAV4 modellerinde kullanıldığı ortaya çıktı.

Toyota'nın satışları durduruldu...

Toyota’ya tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşatan takılan gaz pedalı krizi yavaş yavaş çözülüyor.

Şirket hatalı parçanın dünya çapında hangi araçlarda kullanıldığım büyük  ölçüde tespit edip çözüm için harekete geçti. İşte bu noktada gaz gedalı krizi Türkiye’ye de sıçradı. Toyota Türkiye, Corolla ve RAV4modellerinin satışını durdurdu. Toyota, geçen ay ABD’de 2.3 milyon, Avrupa’da 1.8 milyon, Kanada’da 270 bin ve Çin’de 75 bin 500 olmak üzere yaklaşık 4, 5 milyon aracı gaz pedalı sorunu yüzünden geri çağıracağını açıklamıştı. Buna daha önce ABD’de zemin döşemesinden kaynaklı gaz pedalı sıkışması nedeniyle çağrılan araçlar da eklenince geri çağırılan araçların sayısı 7.7 milyonu buldu.

TÜRKİYE’DE 15 BİN ARAÇ RİSK ALTINDA
Toyota Türkiye’den yapılan açıklamada ise, “potansiyel gaz pedalı sorunu ile ilgili geri çağırma kampanyasına yönelik Türkiye’de ön çalışmalar hızla sürdürülüyor” denildi. Toyota, Türkiye’de satılan kaç adet araçta bu sorunun lduğunu kesin olarak açıklamasa da, Toyota Avrupa’dan yapılan açıklamadasorunun 2009 ve 2010 model yılında satılan Corolla ve RAV4’lerde görüldüğü duyuruldu. Türkiye’de 2009 yılında 14 bin 96 adet Corolla, 426 adet de RAV4 satıldı.

Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt,yaptığı açıklamada, “Araçlara ait şasi numaraları listeleri Toyota Avrupa tarafından oluşturuluyor. En kısa sürede ülke bazında sevkıyatlara göre listeler belirlenecek” dedi. Kapsama giren araç sahiplerini tek tek arayarak servise çağıracaklarını söyleyen Bozkurt, sorunun servis ekipleri tarafından kısa sürede çözüleceğini belirtti.

"SATIŞI DEVAM EDENLER SORUNSUZ
Bozkurt, kendi stokları ve  bayilerinin stoklarında bulunan araçları incelediklerini, bayi stokunda bulunan ve bu kampanya kapsamında değerlendirilen araçların satışını durduklarını, kendi stoklarında bulunan araçların da yapılan kontrollerde sorunsuz olduğunun tespit edildiğini belirtti. Bozkurt, “Türkiye’de gaz pedalı sorununa ilişkin somut bir müşteri problemi yok” dedi.

PRİUS'TA FREN SORUNU ÇIKTI
Toyota, dünyada en çok satan hibrid araç Prius’un da fren sisteminde sorun bulunduğuna dair şikâyetler aldığını belirtti. Problemin geçen yıl mayısta Japonya’da piyasaya sunulan yeni Prius’u ilgilendirdiği kaydedildi. Bu arada Toyota’nın ABD’deki satışları 1998 yılından bu yana ilk kez 100 bin aracın altına düştü.