Türkiye’de Her Yıl İş Piyasasına 900 Bin Yeni Genç Giriyor

Türkiye’de Her Yıl İş Piyasasına 900 Bin Yeni Genç Giriyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Türkiye'de her dönem olduğu gibi bu dönem de çok ciddi bir işsizlik...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Türkiye'de her dönem olduğu gibi bu dönem de çok ciddi bir işsizlik sorununun olduğunu belirterek "Her yıl iş piyasasına 900 bin yeni genç giriyor. Bu büyük bir rakam. Bir taraftan her yıl 900 bin kişilik bir iş hacmi üreteceğiz bir taraftan da yılların getirdiği bu yığılmayı ortadan kaldıracağız" dedi.

6. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'de başladı. Fuara 101 firma katılırken, 15 bin kişinin fuarı ziyaret etmesi bekleniyor.

Fuarın açılışı nedeniyle düzenlenen toplantıya AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, İŞKUR Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin katılarak birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmalarda işverenlerin özellikle vasıflı elaman tercih etmeleri ön plana çıkarken meslek kurslarının önemine işaret edildi.

İŞKUR Trabzon İl Müdürü Adnan Zengin, düzenlenen fuara 101 firmanın katıldığını belirterek 15 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi. 2017 yılı sonuna kadar 20 bin kişiyi işe yerleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Zengin, "Düzenlediğimiz meslek edindirme kursları ve beceri eğitimleri ile işgücü piyasasının beklentilerine cevap verirken, iş hayatına yeni katılacak gençlerin de kariyerlerine planlamalarını kolaylaştırıcı bir rol üstlenmeyi hedef edindik. Girişimcilerin eğitimleri sayesinde kendi işini kurmak isteyenlere yönelik faaliyetlerimiz ile de yeni iş fikirleri ve özgüveni desteklemekteyiz. 6.'sını düzenlediğimiz istihdam fuarı kurumumuzun en büyük organizasyonu olup, Temel amacı iş arayan iş veren kitleyi ortak bir platformda buluşturarak istihdama doğrudan katkı vermektir. Geçen yıl fuarımızı 14 bin 500 kişi ziyaret etmiş olup katılan firma sayısı 81 idi, 8 bine yakın iş başvurusu ve staj talebine yönelik CV alışverişi gerçekleştirilmiştir. 2016 yılı içerisinde İŞKUR olarak yapılan tüm çalışmalar neticesinde; istihdam fuarının da etkisi ile 10 bin işe yerleştirme gerçekleşmiştir. Bu yıl fuarımıza ise 101 kurumsal firma katılmakta olup 15 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. 3 bine yakın açık iş pozisyonu için yaklaşık 10 bin cıvarı, başvuru ve staj talebi alınacağı ve istihdam teşvikinin de etkisi ile 2017 yılı sonuna kadar yaklaşık 20 bin işe yerleştirmenin gerçekleşeceğine inancımız tamdır" dedi.

"Türkiye'de her dönem olduğu gibi bu dönem de çok ciddi bir işsizlik sorunu var"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan da Türkiye'de her dönem olduğu gibi bu yılda ciddi işsizlik sorunu bulunduğuna dikkat çekerek "Türkiye'de her dönem olduğu gibi bu dönem de çok ciddi bir işsizlik sorunu var. Son rakamlar 12,7 gösteriyor. Bunun çok değişik sebepleri var. Bunun en önemli sebeplerinden birisi sahada gördüğümüz vasıfsızlık sorunu ikincisi de iş beğenmeme sorunu. Her işi yaparım ama sonuçta hiçbir işi yapamam noktasında bir insan unsuru ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu bizim için büyük bir açmazdır. Her yıl iş piyasasına 900 bin yeni genç giriyor. Bu büyük bir rakam. Bir taraftan her yıl 900 bin kişilik bir iş hacmi, potansiyel üreteceğiz bir taraftan da yılların getirdiği bu yığılmayı ortadan kaldıracağız. İşimiz zor ancak çaresiz değiliz. Sayın Cumhurbaşkanımız ülkede bütün alanlarda seferberlik ilan etti. Seferberlik çok olağanüstü bir meseledir, vatan eksenli bir meseledir. İŞKUR daima emrinizdedir" diye konuştu.

"Diğer yerlerde işsizlik artarken Trabzon'da işsizlik geriledi"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da diğer bölgelerde işsizlik artarken Trabzon'da işsizliğin gerilediğini kaydederek, "80 milyon vatandaşını hiçbir ayrım gözetmeden kucaklayan Cumhurbaşkanımızın, dünyada nerede bir mazlum varsa onların gür sesi olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde ülkemizde 15 yıldır üç tane daha Türkiye yapabilecek olan gelişmeler neticesinde bu aziz vatanın bir takım uluslararası finans oyunlarıyla köşeye sıkıştırılmak istendiğini, mevzi kaybettirilmek istendiğini görüyoruz. 2009 yılında biz Trabzon'da il belediyesi olarak çalışmaya başladık. O zaman beş bin kişiye istihdam vaadinde bulunmuştuk. O rakamları çok aştık. "Hani beş bin kişiye iş verecektin" diyenle oluyor. Ufku dar olanlar beş bin kişiyi Belediyede istihdam etmemiz gerektiğini söylemeye çalışıyorlar. Bunun fiziki olarak bir imkanı yok. 2009-2013 yılında bizim vasıtamızla Trabzon'umuzda sürekli olarak işlendirilen insan sayımız 21 bin 125'dir. Burada en büyük katkıyı sağlayan yine ticaret ve sanayi ile meşgul olup, omuzlarında devletimizi, ülkemizi taşıyanlardır. Allah hepsinden razı olsun. Yılda işlendirilen insan sayısı 43 bin 185'tir. Şuanda ülkemizde genel olarak işsizlik oranı 10.3'ten 10.9'a çıkmış durumda. Tarım dışı işsizliği baz aldığımızda ülke genelinde işsizlik oranı 2015'te yüzde 12.4, 2016'da yüzde 13'tür. Peki bölgeler var burada. Bizim şehrimiz TR90 bölgesinde. Bizim bölgemizde ise 2015'te yüzde 8.1 olan işsizlik oranı 2016 yılında yüzde 7.5 olmuştur. Devletin resmi rakamı bunlar. Diğer bölgelerde işsizlikte artış olmasına rağmen Trabzon'un içinde olduğu TR90 bölgesinde işsizlik düşmüştür" şeklinde konuştu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta da özellikle iş konusunda yoğun talep aldıklarını belirterek "Burada iş arayanla iş vereni bir araya getiriyoruz. Maalesef toplum olarak bizde iş beğenmemezlik var. Kardeşlerimiz bize iş amaçlı geliyor işsizim diyorlar. Ancak vasıflı elaman tercih edildiğini kendilerine söylediğimizde ne iş olsa yaparım diyor. Ancak her işi yapan maalesef bir işte başarılı olamıyor. Bu nedenle mutlaka meslek sahibi olmamız gerekir. Bize gelenler genellikle masa başı ve kamuda çalışmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Her Yıl İş Piyasasına 900 Bin Yeni Genç Giriyor

Türkiye’de Her Yıl İş Piyasasına 900 Bin Yeni Genç Giriyor

Türkiye’de Her Yıl İş Piyasasına 900 Bin Yeni Genç Giriyor

Kaynak:IHA