Türkiye’de Yaklaşık 25 Bin Kişi Organ Nakli Bekliyor

Türkiye’de Yaklaşık 25 Bin Kişi Organ Nakli Bekliyor
Türkiye genelinde 24 bin 788 kişinin organ nakli için sıra beklediği belirtilirken her yıl nakil olmak için bekleyen 4-5 bin kişinin hayatını kaybettiği...

Türkiye genelinde 24 bin 788 kişinin organ nakli için sıra beklediği belirtilirken her yıl nakil olmak için bekleyen 4-5 bin kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Trabzon, organ bağışı sıralamasında 3 bin 633 bağışçı sayısı ile Türkiye genelinde 18'inci sırada yer alırken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 2009 yılından bugüne kadar 76 hastaya böbrek, 2011 yılından itibaren ise 26 hastaya karaciğer nakli yapıldı.

Trabzon'da 104'ü böbrek, 15'i karaciğer olmak üzere 119 kişi organ nakli için sıra beklerken Trabzon Sağlık İl Müdürü Kemal Süleyman, organ bağışının istenilen düzeye ulaşması için herkesi organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet etti.

Akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışı yapabileceğine dikkat çeken Süleyman, "Organ bağışı, bir kişinin hayatta iken kendi isteği ile tıbben yaşamı sona erdikten (beyin ölümü gerçekleştikten) sonra doku ve organlarının, başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu iki şahit huzurunda belgelemesidir. Akli dengesi yerinde, 18 yaşından büyük olan herkes organ bağışında bulunabilir. Organlarının birini bağışlayacağı gibi tamamını da bağışlayabilir. Organ ve doku bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın; İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerine müracaat etmeleri halinde sistem üzerinden bağış işlemleri gerçekleştirilmektedir" dedi.

"Hayattayken bırakacağınız en güzel miras "organ bağışı'dır

Hayattayken bırakılacak en güzel mirasın organ bağışı olduğunu kaydeden Süleyman, "Trabzon ili bugünkü rakamlar itibariyle; 3 bin 633 bağışçı sayısı ile Türkiye genelinde 18'inci sırada yer almaktadır. 2017 yılı ilk altı aylık bağışçı sayımız 406'dır. İlimizde faaliyet gösteren Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bünyesinde Karaciğer Nakli Merkezi ve Böbrek Nakli Merkezi mevcut olup Doğu Karadeniz Bölgesine nakil hizmeti vermektedir. 2009 yılından itibaren 76 hastaya böbrek nakli, 2011 yılından itibaren 26 hastaya karaciğer nakli yapılmıştır. Ülkemizde kayıtlı 24 bin 788 kişinin organ nakli için beklediği ve 2017 yılında 2 bin 638 nakil yapılabildiği ve her yıl nakil olmak için bekleyen 4-5 bin kişinin hayatını kaybettiği belirlenmiştir. Organ bağışının istenilen düzeye ulaşması ve toplumda yeterli duyarlılığın oluşması için tüm halkımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız "organ bağışı'dır" diye konuştu.

Kaynak:IHA