Türkiye'nin En İyi Balı Rize'de Üretiliyor

Türkiye'nin En İyi Balı Rize'de Üretiliyor
Rize Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, Rize'de, bitki flora ve faunası açısından oldukça zengin olması, pek çok endemik bitki bulunmasından dolayı belki de Türkiye'nin en iyi balının üretildiğini söyledi.

Civaoğlu, yaptığı açıklamada, ilde 2 bin 500 civarındaki arıcının yaklaşık 75 bin civarında kovanlarının bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti. 

Rize'de bu yıl bal üretim mevsiminde hava şartlarının iyi gitmemesi nedeniyle bal rekoltesinin yüksek olmadığını bildiren Civaoğlu, ''İlimizdeki arıcılar ortalama bin ton civarında bal üretebilir. Ama bu yıl bal üretim mevsimi olan 17 Haziran-15 Temmuz arasındaki dönemde hava sisli ve yağışlı oldu. Böyle olunca da koloniler güçlenemedi. Bir kovanda iyi bal üretilebilmesi için 80 bin civarında arı olması lazım. Ancak hava kötü olduğu ve bu rakama ulaşılamadığı için fazla bal üretilemedi. Bundan dolayı da bu yıl 600 ton civarında bal üretimi gerçekleştirilebildi'' dedi. 

 -RİZE'DE ENDEMİK BİTKİLERDEN DOLAYI KALİTELİ BAL ÜRETİLİYOR-

Rize'de ağırlıklı olarak kestane balı üretildiğini, bunun dışında çiçek balı ile çok az miktarda komar balı da üretildiğini ifade eden Civaoğlu, şunları söyledi: ''Rize'de iklim ve doğa şartlarının iyi olması, bitki flora ve faunası açısından oldukça zengin olması, pek çok endemik bitki bulunmasından dolayı belki de Türkiye'nin en iyi balı üretiliyor. Rize'nin balını meşhur eden de endemik bitkilerin çokluğudur. Özellikle ilin yüksek kısımlarında elde edilen bal, daha da kaliteli oluyor. Bunlar da ürettiğimiz balı kaliteli yapmaktadır. Dünyaca ünlü Anzer balı da ilimizde üretilmektedir. Başka illerin balları 10 liraya bile satılırken Rizeli üreticilerin balının kilosu 20 liradan aşağıya satılmıyor. Hatta yayla balları 100 liranın üzerinde satılıyor. Ortalama ise 40 liradan satılıyor. Bu da ilimizin balının kaliteli olduğunu gösteriyor.''

-''RİZE'NİN BALI SERTİFİKASIZ ORGANİK BAL OLARAK ADLANDIRILABİLİR''-

Civaoğlu, ilde sertifikalı organik bal üretiminin Ardeşen'de bir, Fındıklı'da ise 2 üretici tarafından yapıldığını kaydederek, ''Aslında Rize'de organik bal üretmek zor değil. Çünkü Rize'de arıcılığın yapıldığı yüksek kesimlerde zaten doğal ortam var. Bu yerlerin yakınında sanayi yok. Organik bal üretiminde en önemli sorun sertifika almanın maliyetinin yüksek olması. Bu maliyeti arıcıların tek başlarına karşılaması çok zor. Ancak 10-15 arıcı birleşirse maliyet daha az olabilir'' diye konuştu.

Yörede üretilen balın 'sertifikasız organik bal' olarak da adlandırılabileceğini, çünkü üretimde kullanılan balmumunun dışında hiç bir yapay ürün kullanmadıklarını vurgulayan Civaoğlu, kovanların bulunduğu bölgelerde de hiçbir kimyasal ilaçlama yapılmadığını, bu sayede üretilen balın oldukça kaliteli ve doğal olduğunu kaydetti.

-MARKALI BAL ÜRETİMİNE AĞIRLIK VERİLDİ-

Fevzi Civaoğlu, kurdukları bal dolum tesisinin bu yıl faaliyete başladığını belirterek, şunları kaydetti: ''Tesisimizde bu yıl yaklaşık 5 ton bal dolumu yaptık. Bize başvuran üreticilerin balını tahlil ettirdikten sonra dolum işlemini yapıyor, sonra da balı yine üreticiye teslim ediyoruz. Dolum yaptığımız balda patentini aldığımız 'RAB 53' markasını kullanıyoruz. Böylece ilimizde markalaşma çalışmalarını hızlandırmış olduk. Şimdi de 'Kaçkar' markasını almak için başvuru yaptık. Kısa süre içinde bununla ilgili marka tescilimiz sonuçlanacak. 'Kaçkar' adının ilimiz balının markalaşma çalışmalarında önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz