Türkiye'nin En Sistemli En Büyük Hastanesi Rize'de

Türkiye'nin En Sistemli En Büyük Hastanesi Rize'de
Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül, Türkiye'de Hımss sistemine geçen 4 hastaneden biri, Avrupa'da ise...

Rize Devlet Hastanesi, kağıtsız hastane HIMSS (healthcare ınformation and management systems society) sistemine geçti. Kağıtsız hastane sistemi hakkında bilgi veren Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül, Türkiye'de Hımss sistemine geçen 4 hastaneden biri, Avrupa'da ise yatak kapasitesi bakımından  bu sisteme geçebilen en büyük hastane olduklarını söyledi.

Hımss, kağıtsız ve dijital hastane sisteminde medikal sağlık kayıtlarının elektronik ortama aktarılmasını sağlıyor.

Rize Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül, yaptığı açıklamada, "Türkiye'de Hımss sistemine geçen 4 hastaneden biriyiz. Avrupa'da ise yatak kapasitesi bakımından bu sisteme geçebilen en büyük hastaneyiz. Sistem sayesinde hastanelerimizde kağıt kullanma devri sona erecek. Hekimlerimizin ve personellerimizin hata yapma olasılığı sıfıra inecek" dedi.

Sağlık sektöründe bilgi ve yönetim sistemleri alanında global geçerliğe ve saygınlığa sahip hımss tarafından derecelendirilmenin, hastanelere sürekli gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri alanında çağı yakalama olanağı vererek, uluslar arası alanda saygınlık kazanmalarını sağladığını kaydeden Dr. Sünbül, "Hasta işlemlerinin mobil ortama taşınmasıyla, bilgiye her yerden her an erişim, doğru hasta doğru ilaç eşleştirmesi, hastaya ayrılan vaktin artması ve bakım hizmetlerinin kalitesinde artış imkanı tanınırken medikal hataların azalması sağlanacak." diye konuştu.

rize,-kagitsiz-hastane-(himss)-sistemine--geciyor-1.20140611162702.jpg

Hastalara sağlık hizmeti verirken bilgiyi yönetmenin ne kadar önemli olduğunu hepimizi bilmekteyiz diyen Sünbül, "Bu anlamda hastanelerimizdeki otomasyon sistemlerinin daha verimli ve kullanıcıyı iş kaybından uzaklaştıran, gerektiği zaman uyaran bir sistem üzerinde uğraşıyoruz. Bununla ilgili de uluslar arası düzeyde kullanılan Hımss Sistemi dediğimiz hastanelerin kağıtsız hastane olmalarını sağlayan bir yapı var." dedi.

Bu sistemin Türkiye'de daha yeni yeni yapılmaya ve yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Sünbül, şöyle devam etti: Sistem çeşitli seviyelerden oluşuyor. 6-7 gibi yüksek seviyelerine çıktığınız zaman kalite konusunda anlamlı değişiklikler olduğunu görüyoruz. Avrupa’da mayıs 2013 itibariyle ‘hımss stage 6’ akreditasyonuna sahip olan toplam 26, ‘stage 7’de ise yalnızca 2 hastane bulunuyor. Türkiye’de veri toplama işlemi yapılan hastanelerin birinci aşamasının sonuna gelindi ve 143 hastanenin verileri kayıt altına alındı. Ülkemizde 6’ncı seviyede  sertifika almaya hak kazanan 4 hastane bulunuyor. Bu hastaneler Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi(160 yataklı), Mersin Erdemli Devlet Hastanesi (150 yataklı) , İzmir Tire Devlet Hastanesi (200 yataklı) ve Rize Devlet Hastanesi’ne (293 yataklı). Bu hastanelerin içinde ise en büyüğü Rize Devlet Hastanesidir. Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımızda, sadece ispanya, hollanda, fransa’da 6’dan fazla seviyeye ulaşmış hastaneler var. Bu türkiye’deki sonuçların yüz güldürücü olduğunu göstermektedir.

Kağıtsız hastaneye yolunda önemli bir adım attıklarını söyleyen Sünbül, "Hedefimiz birliğimize bağlı tüm hastanelerde kağıta yer vermeden verilerimizi elektronik ortamda yönetilebilmektedir. Bu anlamda çalışmalarımız devam etmektedir. Bu Rize için önemli bir başarıdır. Çünkü Türkiye'de sadece 4 hastane bu sertifikayı almaya hak kazanmıştır." dedi.

Rize Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm.Dr. Hasan Basri Velioğlu ise, “Bu hastanemiz için daha bir başlangıç. Çalışmalarımıza aynı hızla devam edeceğiz. Stage belgesini alan Avurapa'da ki en büyük hastane yatak kapasiteli hastane biziz. Tüm birimlerimizde bu sistemin aktif olarak kullanmaya başladık. Hem gereksiz kağıt israfının önüne geçtik hem de hekimlerimizin dahi hata yapma şansını ortadan kaldırmış olduk" diye konuştu.

rize,-kagitsiz-hastane-(himss)-sistemine--geciyor-2.jpg