Türkiye'nin gündemi belirlenecek Ankara'da MİT yasası, İstanbul'da şike davası

Türkiye'nin gündemi belirlenecek Ankara'da MİT yasası, İstanbul'da şike davası
İki kritik konu bugün Türkiye’nin gündemini belirleyecek.

Ankara’da MİT yasası görüşülecek. İstanbul’da ise şike davası başlıyor.

İki kritik konu bugün Türkiye’nin gündemini belirleyecek. MİT mensupları hakkındaki soruşturmaları Başbakanın iznine bağlayan yasa teklifi TBMM Adalet Komisyonunda ele alınacak. İstanbul Silivri’de ise, FB Başkanı Aziz Yıldırım’ın da sanıkları arasında bulunduğu şike davası başlayacak.

TBMM Adalet Komisyonunda MİT yasası ve Ceza Muhakemeleri yasasında değişiklik öngören kanun  teklifi ele alınacak. CHP-MHP ve BDP’nin ‘’Kişiye özel düzenleme olmaz’’ diyerek karşı çıktığı teklif ile MİT mensupları ve Başbakanın görevlendirdiği kişiler hakkında soruşturma açılması veya, ifadeye çağırılması Başbakanın iznine bağlı olacak. 

Yasa teklifi AKP tarafından, KCK ve Oslo görüşmeleriyle ilgili MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile MİT’in eski ve yeni 4 görevlisi hakkında başlatılan soruşturmanın ardından hazırlandı. Kanun teklifinin kısa sürede Genel Kurulda da benimsenip Cumhurbaşkanının imzasının ardından yasalaşması ve MİT soruşturmasının da  ‘’İzne bağlanması’’ amaçlanıyor.

SİLİVRİ’DE FB GÜNÜ

Aralarında FB Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında 9 ay ile 115 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle açılan davanın ilk duruşması da bugün yapılacak. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesindeki salonda yapılacak duruşma iddianamenin okumasıyla başlayacak.

Duruşmalara 15, 16 ve 17 Şubat tarihlerinde de devam edilmesi planlanıyor. Dava nedeniyle Silivri’de taraftarlara kısıtlama getirilecek ve duruşmalara sadece sanık yakınları, kulüp temsilcileri ve Futbol Federasyonu görevlileri ile müştekilerin girmesine izin verilecek.

''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin ilk operasyonu 3 Temmuz 2011’de yapılmış, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk de 2 Aralık 2011’de, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 31'i tutuklu 93 kişi hakkında iddianame hazırlamıştı. İddianamede, Yıldırım hakkında, ''Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek, dolandırıcılık, şike ve teşvik primi verme'' suçlarından 22- 72 yıl arasında hapis cezası isteniyor.