Türkiye’nin İlk Astronotu Gezeravcı: "Ax-3 Misyonu Türkiye’nin Yeni Yüzyılına Önemli Bir İz Bıraktı"

Türkiye’nin İlk Astronotu Gezeravcı: "Ax-3 Misyonu Türkiye’nin Yeni Yüzyılına Önemli Bir İz Bıraktı"
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom-3 uzay misyonunun Türkiye'nin yeni yüzyılına önemli bir iz bıraktığını ifade ederek, "Misyon, geçtiğimiz yıl bu ay bir doğal afetle sarsılan milletime umut verdi. Ax-3 misyonu Türkiye'nin son...

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom-3 uzay misyonunun Türkiye'nin yeni yüzyılına önemli bir iz bıraktığını ifade ederek, "Misyon, geçtiğimiz yıl bu ay bir doğal afetle sarsılan milletime umut verdi. Ax-3 misyonu Türkiye'nin son yüzyılda kaydettiği değişim ve ilerlemeyi yansıtması açısından sembolikti" dedi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı uzay misyonu Axiom-3 (Ax-3) mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) 18 gün boyunca gerçekleştirdikleri çalışmalar ve deneyimler hakkında bilgi verdi. Uzaya giden ilk Türk astronot olmanın çok büyük bir onur ve ayrıcalık olduğunu belirten Gezeravcı, "Bu tarihi misyonda Türkiye'yi temsil ettim ve ülkemin uzay keşif girişimlerinde katkıda bulunma şansı yakaladım. Ax-3 misyonu, gururlu Türkiye'nin yeni yüzyılına önemli bir iz bıraktı" dedi.

Uzay misyonunun Türk halkını birleştirmeye yardımcı olduğunu belirten Gezeravcı, "Misyon, geçtiğimiz yıl bu ay bir doğal afetle sarsılan milletime umut verdi. Ax-3 misyonu Türkiye'nin son yüzyılda kaydettiği değişim ve ilerlemeyi yansıtması açısından sembolikti" ifadesini kullandı.

Gezeravcı, uzay görevinin milli bir gurur duygusu oluşturduğunu, uzay araştırmalarını yücelten olumlu ve iddialı bir etki oluşturduğunu belirterek, "Türkiye'nin küresel sahnedeki rolünün ilerlemesini sağlayarak bugüne kadar mümkün olmayanı keşfetmeye ilerliyoruz" dedi.

"Bu sadece bir başlangıç"

Gezeravcı, "Ax-3 ile çok şey başardık ama bu sadece bir başlangıç. Bu misyon ve başarı bizim için bir varış noktası değildi. Bu sadece bir yolculuğun başlangıcıydı. Ülkemizin tarım çalışmalarını alçak dünya yörüngesine taşıdık, 70'in üzerinde hastalıkla mücadele edecek yapay zeka sistemini test ettik ve Türkiye'nin hızla gelişen ulusal uzay programı kapsamında astronot bakımına yönelik en iyi uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olduk" şeklinde konuştu. Görevin tüm aşamalarındaki uyum için mürettebata teşekkürlerini ileten Gezeravcı, "Bu misyon muhteşem bir deneyimdi. Artık Türkiye'nin gelecek yüzyılı için galaktik hedeflerine dayanan uzaydaki geleceği için ileriye bakma zamanı" diye konuştu.

Türk gazetecinin sorusunu yanıtlayan Gezeravcı, süreçte herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını ifade ederek, "Tüm hazırlık süreci boyunca zihinsel, fiziksel ve psikolojik olarak gerçekten çok iyi hazırlandığımızı düşünüyorum. Yani aşamaların hiçbirinde gerçekten herhangi bir zorluk hissetmedim" dedi. Uzay görevinin Türkiye için önemini anlatan Gezeravcı, "İnsanların bir araya gelmesine katkı sağladı. Tüm ulus üzerindeki duygusal etkisini gördük" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevi açıkladığı anın dikkat çekici olduğunu kaydeden Gezeravcı, "Bu misyon tüm milletin ortak iradesini bünyesinde barındıran bir misyondur" dedi.

Türkiye’nin İlk Astronotu Gezeravcı: "Ax-3 Misyonu Türkiye’nin Yeni Yüzyılına Önemli Bir İz Bıraktı"

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.