Türkiye'nin İlk Lazca Gazetesi Çıktı

Türkiye'nin İlk Lazca Gazetesi Çıktı
Hoşgeldin Lazca Gazete... Türkiye’nin ilk Lazca gazetesi Ağani Murutsxi (Yeni Yıldız) yayın hayatına başladı.

İlk sayısında politik makaleler, siyasi ve kültürel haberler, asimilasyon konulu karikatürler bulunan gazete zengin bir içeriğe sahip. İstanbul merkezli olan gazete, tamamı Lazca olan 12 sayfadan oluşuyor. Spotu “jur tuteri politikuri Lazuri kazeta” (iki aylık siyasi Lazca gazete) olan Ağani Murutsxi’, adını dünyada çıkan ilk Lazca gazete Mçita Murutsxi’den (Kızıl Yıldız) alıyor.

Geçtiğimiz yaz çalışması duyurulan Lazca gazete Ağani Murutsxi'nin (Yeni Yıldız) ilk sayısı 11 Eylül Çarşamba günü yayımlandı.

İstanbul merkezli çıkan ve tamamen Lazca olan gazetenin ilk sayısı okuyucusuna politik makalalerden, geçtiğimiz ayların önemli siyasi, kültürel haberlerine, asimilasyon konulu karikatürlerden, eleştirel bir spor sayfasına ve Laz Enstitüsü'nün de başkanlığını yapan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu'yla ropörtaja dek zengin bir içerik sunuyor.

turkiyenin-ilk-lazca-gazetesi-cikti.20130919002427.jpg

Spotu “jur tuteri politikuri Lazuri kazeta” (iki aylık siyasi Lazca gazete) olan Ağani Murutsxi, olabilecek en kısa periyoda geçebilmeyi, ilerleyen sayılarda sabit bir Türkçe, Megrelce ve dönüşümlü olarak Hemşince, Gürcüce, Pontos Rumcası (Romeyika) dilinde sayfaları da içeriğine katabilmeyi amaçlıyor. Misyonunu Lazcayı yaşatmak için, bir yazın ve okuma dili olarak Lazcayı güçlendirip, yaygınlaştırmak ve “Lazlara dünyayı Lazca anlatmak” diye özetleyen gazete, İstanbul, Lazistan, Almanya ve Türkiye'nin farklı illerinden Lazların kolektif emeğiyle ortaya çıktı.

Kasım 1929'da Sovyet Abhazya'da çıkarılan Mç'ita Murutsxi'den (Kızıl Yıldız) sonra dünyanın bilinen ikinci Lazca gazetesi olan Ağani Murutsxi önümüzdeki sayısını (Kasım-Aralık) Mç'ita Murutsxi ve Sovyet Lazları halk önderi İskenderi Tzitaşi (Ǯitaşi) özel sayısı olarak çıkarmayı planlıyor.