Türkiye'nin İlk 'Sokak Tipi Yaşlılar Yaşam Merkezi' Artvin'de Yapılıyor

Türkiye'nin İlk 'Sokak Tipi Yaşlılar Yaşam Merkezi' Artvin'de Yapılıyor
Artvin’in Şavşat İlçesinde Türkiye’de ilk defa ‘Sokak Tipi Yaşlılar Yaşam Merkezi’ yapılıyor.

Şavşat’a 5 km mesafedeki Yavuzköy köyünde yapımı devam eden yöre mimarisine uygun 'Sokak Tipi Yaşlılar Yaşam Merkezi’nin inşaatının bitmek üzere olduğu öğrenildi.

Yöre mimarisine uygun şekilde yapımı devam eden projeyle birlikte yaşlılar yıllardır alışmış oldukları köy hayatına benzer bir yaşam sürecekler. Bu projenin Türkiye’de ilk defa Şavşat’ta yapıldığı belirtildi. Başarılı olunduğu takdirde diğer bölgelerde örnek teşkil edecek olan projede, yapılan evler yöre mimarisine uygun yapılıyor. Yapılan yaşlılar yaşam merkezinde öncelikle Şavşat ve köylerinde bulunan ekonomik durumu iyi olmayan ve bakacak kimsesi bulunmayan yaşlı vatandaşlar kalabilecek.

turkiyenin-ilk-sokak-tipi-yaslilar-yasam-merkezi-artvinde-yapiliyor-2.jpg

Konuyla ilgili açıklama yapan Şavşat Kaymakamı Abdullah Köklü, projenin Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir proje olduğunu söyledi. Proje için Osmanlı sokaklarının örnek alınacağını belirten Köklü, “Proje diğer bölgelerimize de örnek olabilecek çok önemli bir projedir. Osmanlı Sokağı örnek alınarak içerinde yaşlıların yıllardır alışmış oldukları bölge yaşam şekillerinden fazlaca uzaklaşmadan, 400 metrelik yürüyüş alanı olan, 9 ayrı ahşap Şavşat Evi’nin yanı sıra burada kalan yaşlılarımızın ortak olarak kullanabilecekleri bir sosyal alan ve bina inşa edilecek. Yapılacak olan Şavşat Evi tipindeki evler 2 katlı olup her bir katı 70 metrekare olacak şekildedir. Yerleşkenin 1. Katında 65 ve üzeri ayrıca da engelli yürüme zorluğu olan yaşlılarımız, 2. Katında ise 65 yaş altı ve yürüme zorluğu çekmeyen yaşlılarımız kalacaktır. Burada kalacak yaşlılarımızın tespiti çok yoğun bir çalışma ve birebir evlerine gidilip durum değerlendirmesi yaptığımız çeşitli istatistikler sonucunda tespit edilmiştir. Yapılan projeye göre karı koca bir evde kalabileceği gibi, 2 erkek veya 2 bayan olarak ta kalma imkanları vardır. Yapılan evlerin zemini bodrumu evleri mutfakları oturma odaları salonları yatak yerleri teras katı hepsi yaşlıların hizmetinde kolaylık sağlamak amaçlı düşünülmüştür. Yapılan evlerde birer mutfak ve diğer gereksinimleri karşılanabileceği şekilde yapılacaktır” dedi.

turkiyenin-ilk-sokak-tipi-yaslilar-yasam-merkezi-artvinde-yapiliyor-1.jpg

Türkiye’de ilk defa yöre mimarisine uygun bir huzur evi, sokak tipi olarak inşa edildiğini kaydeden Köklü, “Umuyorum biz başarılı olursak başka yörelerde kendi mimarilerine uygun olarak huzur evleri inşa etmeye çalışırlar. Doğrusu da budur. Türkiye’nin ve özelliklede muhteşem bir güzelliği olan Şavşat’ımızın yerel değerlerini korumamız gerekir. Bu projeyi yapmamızda ki asıl sebeplerden bir tanesi de, köylerimizde ki yaşlılarımızın kendi doğal yaşadıkları yerden farksız bir yere yerleştirmek. Yani kendi evlerinde nasıl yaşıyorlarsa burada da o ortamı, o sokağı, mahalleyi sunabilmek. Burada bir ortak bina bulunmaktadır. Burada kütüphane, yemekhane, sosyal faaliyet, manzarayı izleyebilecekleri kafe tarzı beraber sohbet edebilecekleri sinema izleyebilecekleri bir alan bulunacak. Çeşitli etkinliklerin yapılabileceği geniş bir salonumuz bulunuyor. Kaloriferli olacak. Sağlık hizmetleri ve 24 saat güvenlik olacak. İstedikleri zaman şehir merkezine de indireceğiz. Burası şehir merkezine ve hastaneye sadece 5 dakikalık mesafe olması da ayrıca önem taşımaktadır. Onların yaşlılık hayatlarında daha iyi bir vakit geçirmelerini ve sağlıklı bir ortam sunmaya çalışacağız. İşçiliği yapan bütün arkadaşlara da teşekkür ederim. Bizim kendi Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birlik personelimizde çok müthiş bir gayret gösteriyor. Havalar el verdiği sürece jet hızıyla işi sonlandırmaya çalışıyoruz. Yaşlılarımız evlerinde bir kış daha zorluk çekerek geçirmesinler diye uğraşıyoruz” diye konuştu.

turkiyenin-ilk-sokak-tipi-yaslilar-yasam-merkezi-artvinde-yapiliyor-3.jpg