Türkiye’nin İlk Yeni Nesil Milli Yük Vagonu Görücüye Çıktı

Türkiye’nin İlk Yeni Nesil Milli Yük Vagonu Görücüye Çıktı
Sivas'ta TÜDEMSAŞ tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yeni nesil milli yük vagonu bugün düzenlenen törenle tanıtıldı.

Sivas'ta TÜDEMSAŞ tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yeni nesil milli yük vagonu bugün düzenlenen törenle tanıtıldı.

Sivas'ta Türkiye Demir Yolları Makine Sanayisi Genel Müdürlüğünde üç yıllık bir çalışmasının neticesinde üretilen Türkiye'nin ilk yeni nesil milli yük vagonu, Genel Müdürlük sahasında düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. Törende konuşan Bakan Arslan, "kara tren gecikir" döneminin geride kaldığını "hızlı tren yetiştirir" dönemine geçtiklerini belirterek, "Bugün bunu tüm dünya dile getiriyor. Artık kendinden emin ve gücüne inanan bambaşka bir Türkiye ile muhatabız. Evet, yeni bir Türkiye var artık. Ekonomisiyle, iç ve dış politikasıyla, bölgesinde liderliğe oynayan bir Türkiye. Hedefleri olan, bu hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerleyen bir Türkiye, gelişen değişen dünyaya ayak uyduran bir Türkiye. "Kara tren gecikir" dönemini bitirdik ve "Hızlı tren yetişir" dönemine adım attık. Asya-Avrupa koridorunda, Orta Koridorun hayat bulması için çalışmalarımızı başlattık. Marmaray projesi ve Bakü-Tiflis-Kars Projeleri'ni hayata geçirdik, Marmaray Projesi'ni hizmete verdik. Ankara-İstanbul arası çalışan şu anki yüksek hızlı tren hattını Sivas'a uzatan hattın inşaatı devam ediyor. Bu hat Erzincan'dan Kars'a kadar devam ediyor" şeklinde konuştu.

"DEMİRYOLLARI KÜRESEL OYUNCU HALİNE GELDİ"

Bakan Arslan yaptıkları atılımların Türk Demir Yollarını küresel oyuncu haline getirdiğini belirterek, "15 yıldır yaptıklarımızla demiryollarımızı "küresel oyuncu" haline getirdik; dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturmaya başladık. Tabi ki yerli sanayiniz olmazsa, kendi rayınızı, kendi araçlarınızı, kendi tekerinizi üretemezseniz küresel oyuncu olamazsınız. Bu nedenle ilk olarak yerli sanayimizi kurduk, kısa sürede çok önemli bir yol kat ettik. Milli motorun da üretimine başladı. Milli Yüksek Hızlı Trenimizin yapım sürecine de başlandı. Konsept tasarımı tamamlandı" dedi.

"EMSALLERİNDEN DAHA HAFİF"

Üç yıl gibi bir süre içerisinde tamamlanan Yeni Nesil Milli Yük Vagonunun Avrupa'daki eş değerlerinden daha hafif olduğunu söyleyen Arslan, "Milli Yük Vagonumuzun avantajlarını şöyle sıralamak mümkün; 29,5 metre uzunluğuyla iki vagonluk konteyneri tek bir vagonda taşınabilme özelliğiyle benzer vagonlardan yüzde 26 daha hafiftir. 25.5 ton boş ağırlığıyla Avrupa'daki eşdeğeri vagonlara göre 4 ton daha fazla yük taşıma fırsatı sunuyor. Taşıma kapasitesindeki bu artış ile işletmeciye en yüksek faydayı sağlıyor. Böylece darasının hafifliği sebebiyle yüzde 15 oranında yük taşıma maliyetini düşürüyor. Ülkemizde ilk kez üretilen 3 adet H tipi boji ve kompakt fren sistemi sayesinde yüzde 15 oranında yük taşıma maliyetini düşürüyor. Seyir sırasındaki düşük ses seviyesiyle gürültüden uzak işletmecilik yapılabiliyor. 2 adet vagonun görevini gören tek bir adet Yeni Nesil Milli Yük Vagonunun üretim maliyeti yüzde 15 daha düşük" diye konuştu.

Arslan'ın konuşmasının ardından kurdele kesimi ile Türkiye'nin ilk Yeni Nesil Milli Yük Vagonunun üzerindeki perde çekilerek, vagonun tanıtımı yapıldı. Törene katılanlar vagon önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

(Göktürk Fırat - Uğur Yiğit/İHA)

Türkiye’nin İlk Yeni Nesil Milli Yük Vagonu Görücüye Çıktı

Türkiye’nin İlk Yeni Nesil Milli Yük Vagonu Görücüye Çıktı

Kaynak:IHA