Türkiye'ye Gelmeme Sebebi ile Geliş Tarihi Belli Oldu

Türkiye'ye Gelmeme Sebebi ile Geliş Tarihi Belli Oldu
Putin'in 15 Ekim'de gerçekleştireceği Türkiye ziyaretini neden iptal ettiği belli oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov, Rus liderin 15 Ekim'de Türkiye'ye planlanan ziyaretinin ertelendiğini, iptal edilmediğini açıkladı. Putin'in ertelenen Türkiye gezisini 3 Aralık'ta gerçekleştireceği belirtildi.

Rus basınında yer alan haberlere göre Peskov, "Ziyaret ertelendi, iptal edilmedi. Sayın Putin, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la Pazartesi günü telefonda görüştü. Liderler ziyaretin belirsiz bir tarihe ertelenmesi konusunda anlaştı." dedi.

Kremlin kaynakları da iki ülke arasında oluşturulan Üst Düzey İşbirliği Konsey'in (ÜDİK) üçüncü toplantısı için Türkiye'ye yapılacak ziyaretin ertelenmesinde Suriye krizi olabileceğine dikkat çekti.

Interfax'a konuşan kaynak, "Rusya'nın mevcut krizde Suriye ya da Türkiye'yi desteklemiyor. Rus liderin çatışmaların tarafı olan ülkelerden birinde bulunması iki ülke tarafından da yanlış anlaşılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

AKÇAKALE'YE DÜŞEN TOPTAN SONRA ZİYARET ERTELENDİ

Pazartesi akşamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Suriye'den atılan top mermisi sonucu 5 vatandaşın öldüğü Akçakale olayı nedeniyle taziyelerini iletmek için telefonla arayan Putin, Türkiye ziyaretini "yoğunluğu nedeniyle" daha sonra yapmak istediğini söylemişti.

Türkiye-Rusya Üst Düzeyli İşbirliği Toplantısı için ilk olarak Putin'in 14-15 tarihinde İstanbul'a geleceği açıklanmış ancak daha sonra bu tarih sadece 15 Ekim olarak düzeltilmişti. Bu ziyaretin de, Putin'in yoğunluğu nedeniyle yarım gün olması bekleniyordu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, komutanlarla birlikte 2. Ordu'ya bağlı birlikleri teftiş ederken, Suriye sınırının sıfır noktasındaki gözetleme kulelerinde de incelemede bulunmuştu.

Özel, bu ziyaretleri ile Esad yönetimine askeri vurgusu yüksek mesaj verirken, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, "Gerekmesi halinde Türkiye'yi koruma ve savunma amaçlı tüm planlarımız hazır. Umarım bunlara gerek kalmaz" demişti. Putin'in, Suriye sınırında gerilimin yükseldiği böyle bir süreçte Türkiye gezisini ertelemesi dikkati çekti.