Türkler Gürcistan'da Cirit Atıyor

Türkler Gürcistan'da Cirit Atıyor
Gürcistan’da faaliyet gösteren Türk firma sayısının 24 bini aştığı belirtildi. Yine Gürcistan’a 8 ayda kimlikle geçen Türk vatandaşı sayısı 1 milyonu aştı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun da yer aldığı TTSO Heyeti, Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamaz Shavadze’yi ziyaret etti. Gürcistan’daki reform süreci sonrasında ekonomik yapıda ve Acaristan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerde gelinen süreci değerlendiren Shavadze, 2005 yılında faaliyet gösteren firma sayısının 6 bin civarında bulunduğunu, bu sayının bugün 8 bini büyük ölçekli firma olmak üzere 24 bini geçtiğini kaydetti. Shavadze, Acaristan’da 500’e yakın Türk işadamının doğrudan veya ortaklık suretiyle yatırımlar yaptığını söyledi.

Trabzon heyetinin Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan’ı ziyaretinde Gürcistan’da yapılan son seçimlerin ve ortaya çıkan sonucun Türkiye-Gürcistan ilişkilerini nasıl etkileyeceğinin konuşuldu. Ziyarette, Başkonsolos Arıkan, iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı anlattı. Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin hep iyiye doğru gelişme gösteren bir seyir izlediğini kaydeden Başkonsolos Arıkan, “Bizler bunun en yakın gözlemcileri olduk. Bu ilişkilerin ulaştığı zirve de uygulama da, geçen sene 10 Aralık tarihinde başlayan kimlikle geçiş uygulaması oldu. Türkiye’nin başka hiçbir ülkeyle olmayan bu uygulamada, geçen seneye göre buraya gelen vatandaşlarımızın sayısını yüzde 120 artırmış durumda. Sadece kara sınır kapısından, geçen sene ilk altı ayda 252 bin kişi buraya gelmişti. Bu sene ilk altı ayda gelen kişi sayısı 558 bin kişiye ulaştı ve bu rakama Temmuz ve Ağustos dönemi dahil değil. Bu iki ayı da katarsak sayı elbette ki çok artmış, belki milyonu bulmuştur. İki ülke arasında bu kadar yoğun bir ilişki var” dedi.

Acaristan Özerk Bölgesi’ndeki Türk yatırımlarını değerlendiren Başkonsolos Arıkan, “Acara’da yapılan yatırımların yüzde 60-65’i Türk kökenli yatırımlar. Burada faaliyet gösteren şirketlerimiz, bizim tahminlerimize göre 6 bin dolayında Gürcü ve Acara vatandaşa da istihdam sağlıyor. Tiflis’te ise de büyük yatırımlar var. Gürcistan’la siyasi ilişkilerimiz de mükemmel düzeyde. Bu ilişkilerde bundan sonra da değişiklik beklemiyoruz. İki ülke de birbirine önem veriyor. Haliyle ilişkilerimizin gelişerek devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ise Gürcistan’da yapılan seçimlerin ardından ortaya çıkan tablonun iki ülke arsındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğine dair endişelere katılmadığını belirtti. Ulusoy, “İş aleminden gelen liderler, her zaman daha yapıcı olur. Gürcistan seçimlerinde ortaya çıkan sonuca bu açıdan bakmak lazım. Ben iki ülke ilişkilerinde bir değişiklik olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Batum’da son yıllarda yaşanan değişim ve gelişmelere dikkat çeken TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu da “Dileriz şehrin bu yapılanması, seçimlerin ardından da kesintiyi uğramadan devam eder. Yeni hükümetin bakış açısı ne olacak, bölgeyle ilgili değişiklik olacak mı, bu bilinmiyor. Ama ne olursa olsun Acaristan’ın Türkiye ile olan ilişkisi birçok açıdan farklılık taşıyor. Umarız bu yönde bir değişiklik olmaz ve geleceğe dönük ilişkilerimiz daha da ileriye gider. Tabii burada bizlerden ziyade siyasilerin alacağı kararlar önem taşıyor. Ancak seçimden önde çıkan koalisyon liderinin işadamı olması, sahadan gelmesi, detayları bilmesi, alacağı kararların etkili olacağını gösteriyor. Bu açıdan çok büyük bir değişiklik olacağını beklemiyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin aynı paralelde devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

turkler-gurcistanda-cirit-atiyor-1.jpg