Tütav Faaliyet Alanı Olarak Trabzon’u Seçti

Tütav Faaliyet Alanı Olarak Trabzon’u Seçti
Dünyanın birçok yerinde turistik, kültürel, sosyal ve sanatsal faaliyetlerini sürdüren Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV), bu yıl faaliyet alanı olarak Trabzon'u...

Dünyanın birçok yerinde turistik, kültürel, sosyal ve sanatsal faaliyetlerini sürdüren Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV), bu yıl faaliyet alanı olarak Trabzon'u seçti.

Trabzon'un sosyal ve ekonomik durumu üzerine araştırma, inceleme ve değerlendirmeler yapan heyet, Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü, Düzköy Çal mağarası ve Uzuzngöl'de incelemelerde bulundu.

CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen'in davetlisi olarak Trabzon'a gelen TÜTAV Başkanı Kemal Baytaş ve beraberindekiler 3 gün boyunca kentin tarihi, turistik, kültürel ve doğal zenginliklerini inceleyerek tespitlerde bulundular.

Pekşen, 14 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'nin en çok kaybeden kentlerinden bir olan Trabzon'da TÜTAV heyeti ve ünlü gazetecilerle 3 günlük çalışma yaptıklarını, bu 3 günlük incelemede gözlemlerinin çok olumsuz olduğunu söyledi. Pekşen, "Bizler Trabzon'u yıllarca dünyanın en önemli tarihi, turistik ve kültürel dünya kenti özelliğiyle tanıdık. Ama son 14 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ne yazık ki karşılaştığımız bizi son derece üzdü. Özellikle tarihi eserleri ve çevreyi hedef alan uygulamalar son derece huzur bozucu olmuş ve büyük tahribat yapılmış. Bu konuda somut olarak bir şeyler söylemek gerekirse Ayasofya Müzesi'nin her çağdaş insanın tepkisini çeken bir şekle dönüştürülmesi ve büyük bölümünün kapatılması, yine bir izahı zor bir bahaneyle Sümela Manastırı'nın kapatılması, Uzungöl'ün ise etrafı ile birlikte betonlaştırılıp tahrip edilmesi büyük bir tahribat oluşturmuş. Uzungöl'deki canlı yaşam üzerinde yüzen ördeklerin dışında tamamen yok edilmiş durumda. Bu durum doğal ve kültürel varlıklarımızın büyük ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmaktadır. Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda dere yataklarında yapılan HES'lerin oluşturduğu doğa tahribatı, ormanlarımızdaki böcek ve benzeri ağır tahribatlar bölgemizin bilinen ve bu nedenle tercih edilen muhteşem özelliklerinden olumsuz yönde hızla uzaklaştığını göstermektedir. Bu durum derhal durdurulmalı ve Trabzon yeniden hak ettiği dünya kenti özelliğine kavuşturulmalıdır" dedi.

Tütav Faaliyet Alanı Olarak Trabzon’u Seçti

Tütav Faaliyet Alanı Olarak Trabzon’u Seçti

Kaynak:IHA