Tuval üzerindeki ilk Kur'an-ı Kerim

Tuval üzerindeki ilk Kur'an-ı Kerim
Ressam Ziya Buyuk, Kuran-ı Kerim'i, ince bir fırçayla tuvalin siyah fonuna taşıyor.

Buyuk'un ''dünyada ilk olduğuna'' inandığı çalışma tamamlandığında, Kur'an-ı Kerim'in bütün ayetleri, 5 metre genişliğinde 2,5 metre uzunluğundaki tuvale aktarılmış olacak.

Çalışmalarını Hamamönü-sanat sokağındaki atölyesinde yürüten Buyuk, hafız ya da hat sanatçısı olmadığını, ancak mitolojiye ve dinler tarihine büyük merakı bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Kur'an-ı Kerim'in bugüne kadar yazılmamış, kendi resim sanatımla ilgili bir formatta yazmak düşüncesi geldi aklıma. Siyah zemin karanlığı, cahiliye dönemini, yazı için kullandığım beyaz da aydınlığı simgeliyor. Çalışma yağlı boya olduğu için yüzyıllar boyu saklanması da mümkün olur diye düşündüm. Bildiğim kadarıyla bu formda dünyada ilk olacak. Üç parçadan oluşuyor ancak tek yüzey halinde sergilenecek.''

1 YIL SONRA HAZIR OLACAK

Yazım sürecine 1 ay önce başladığını ve 30 sayfayı tamamladığını dile getiren Buyuk, çalışmanın yaklaşık 1 yıl süreceğini kaydetti.

''Tamamlandığında yanlış yazım var mı diye bir bilen tarafından kontrol edilecek ve düzeltmeleri yapılacak'' diyen Buyuk, kenar bölümlerine de tezhip sanatı uygulayacağını söyledi.

NEREDE SERGİLENECEK?

Çalışmanın nerede, nasıl sergileneceğinin sorulması üzerine Buyuk, daha işin çok başında olduğunu, belli bir olgunluğa eriştikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlarla, kuruluşlarla temasa geçeceğini kaydetti.

İlkokuldan beri resim sanatıyla ilgilenen ve kendisini ''alaylı ressam'' olarak tanımlayan Buyuk'un, yağlıboya ve karakalem eserlerinden oluşan 15 sergisi bulunuyor.