Ukrayna Kamu Yönetimi Akademisi İle İşbirliği İçin İlk Adım Atıldı

Ukrayna Kamu Yönetimi Akademisi İle İşbirliği İçin İlk Adım Atıldı
Ukrayna kamu personelinin eğitimi ve modern Ukrayna elitinin oluşturulması ile görevlendirilen Ukrayna Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kamu Yönetimi Akademisi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı arasında İyi Niyet Protokolü imzalandı.

- Ukrayna kamu personelinin eğitimi ve modern Ukrayna elitinin oluşturulması ile görevlendirilen Ukrayna Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kamu Yönetimi Akademisi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı arasında İyi Niyet Protokolü imzalandı.

Faaliyet gösterdiği ülkelerde birçok alanda başarılı projelere imza atan TİKA, Ukrayna’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede işbirliği kapsamında TİKA ve Ukrayna Kamu Yönetimi Akademisi arasında İyi Niyet Protokolü düzenlenen törenle imzalandı. Tören öncesi, işbirliği perspektiflerini şekillendirmek ve proje tekliflerini ele almak üzere Ukrayna Kamu Yönetimi Akademisi Başkanı Yuriy Kovbasyuk ile bir görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmede, Akademide bulunmaktan memnuniyetini ifade eden TİKA Ukrayna Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, “Türkiye ve Ukrayna Karadeniz havzasının komşu ülkeleridir. Türkiye Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duymaktadır. Ukrayna’nın istikrara kavuşması, bölgenin istikrara kavuşması demektir” dedi. Ukrayna’daki durumun yakın bir zamanda stabilize edilmesi temennisinde bulunan TİKA Ukrayna Koordinatörü Bolat, Türkiye’nin, tecrübe mübadelesi başta olmak üzere ortak projelerin yapılması ve teknik yardım sağlanmasına hazır olduğunu belirtti.

Ukrayna Kamu Yönetimi Akademisi Başkanı Kovbasyuk ise Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ve Ukrayna Kamu Yönetimi Akademisi arasında gelişmekte olan ilişkiler hakkında bilgi vererek, TİKA ile yürütülecek işbirliği temelini oluşturabilecek somut projelere değindi. Ukrayna Kamu Yönetimi Akademisi Başkanı Kovbasyuk, Türkiye ve Ukrayna’nın ortak çalışmalarının devamına dair temennilerini dile getirdi.

Görüşmenin ardından toplantı salonuna geçilerek İşbirliğine İlişkin İyi Niyet Protokolü imzalama törenine iştirak edildi. Törene Kamu Yönetimi Yüksek Okulu Enstitü Başkanı Sergey Romanyuk, Yüksek Düzeyli Yönetici Personel Enstitüsü Eğitim, Bilim ve Metodoloji Destek Daire Başkanı Taras Vlasyuk, Kamu Yönetimi Akademisi Hukuk Daire Başkanı Liydmila Hotieva, Kamu Yönetimi Akademisi Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Svetlana Gladkova, Kamu Yönetimi Akademisi Uluslararası İlişkiler Daire Başuzmanı Olga Reşetova katıldı.

Ukrayna Kamu Yönetimi Akademisi ile İyi Niyet Protokolü imzalanması ile kurumlar arasındaki işbirliğinin temeli oluşturuldu. Devlet memurlarının ve yerel yönetim yetkililerinin mesleki gelişimi, devlet ve idari reformlarına bilimsel destek sağlanması gibi fonksiyonlarını yerine getiren ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığına doğrudan bağlı olan Kamu Yönetimi Akademisi 1992 yılında enstitü olarak açılarak, 2003 yılında ulusal akademi statüsüne kavuştu. Söz konusu akademinin şubeleri ise Lviv, Dnipropetrovsk, Odesa ve Harkiv şehirlerinde bulunuyor. Kiev’deki akademi bünyesinde ise 5 enstitü faaliyet gösteriyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kamu Yönetimi Akademisi, uluslararası projelere aktif bir şekilde katılıyor olup uluslararası işbirliğine büyük önem arz ediyor.