Ukrayna Uçağı Kabil’den İ̇ran’a Kaçırıldı İddiası

Ukrayna Uçağı Kabil’den İ̇ran’a Kaçırıldı İddiası
Rus haber ajansına konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Yenin, Ukraynalıları tahliye için Afganistan'ın başkenti Kabil'e giden bir uçağın,...

Rus haber ajansına konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Yenin, Ukraynalıları tahliye için Afganistan'ın başkenti Kabil'e giden bir uçağın, kimliği belirsiz kişiler tarafından İran'a kaçırıldığını iddia etti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleh Nikolenko ise söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'dan tahliyeler devam ederken, Ukrayna'ya ait bir uçağın kaçırıldığı iddia edildi. Rus haber ajansı TASS'a açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Yenin, "Geçtiğimiz Pazar günü, uçağımız kaçırıldı. Salı günü, uçak resmen bizden çalındı. Uçak, Ukraynalılar yerine kimliği belirsiz bir yolcu grubuyla İran'a uçtu. Sonraki üç tahliye girişimimiz de vatandaşlarımız havaalanına giremediği için başarısız oldu" dedi.

Uçağı kaçıran şahısların silahlı olduğunu iddia eden Yenin, kaçırılan uçağın geri alınıp alınmadığı ve uçağa ne olduğu hakkında ise açıklama yapmadı. Yenin, tüm Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının hafta boyunca konuyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

BAKANLIK SÖZCÜSÜNDEN YALANLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleh Nikolenko ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Nikolenko Yenin'in Rus basınına diplomatların Ukraynalıları tahliye etmek için karşılaştıkları benzeri görülmemiş zorluklardan bahsettiğini söyledi. Tahliye uçaklarının ülkeye güvenli bir şekilde döndüğünü vurgulayan Nikolenko, bugüne kadar üç tahliye uçuşu ile toplam 256 kişinin Afganistan'dan Ukrayna'ya tahliye edildiğini ifade etti.

Pazar günü, 31'i Ukraynalı olmak üzere toplam 83 kişinin bir askeri kargo uçağı ile Afganistan'dan Kiev'e tahliye edildiği açıklanmıştı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 100 Ukrayna vatandaşının daha Afganistan'da tahliye için beklediği kaydedilmişti.

-İHA-

Kaynak:IHA