Ulaşımda Tüm Türkiye'de Geçerli Olacak Tek Kart Sistemi Geliyor

Ulaşımda Tüm Türkiye'de Geçerli Olacak Tek Kart Sistemi Geliyor
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan hizmete sokacakları tek kart sistemi ile tüm Türkiye çapında seyahat etmenin mümkün olacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Afyonkarahisar-Kütahya ve Dinar-Dazkırı-Sandıklı-Keçiborlu bölünmüş yollarının açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kent toplu ulaşımında "tek ödeme sistemi"ni getirmeyi planladıklarına işaret eden Elvan, bunu pilot olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ona komşu başka bir belediyeyle gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

TEK KART TÜM ÜLKEDE GEÇECEK

Bununla ilgili çalışmalara başladıklarını dile getiren Elvan, "Örneğin, Ankara'da herhangi bir metro kartına sahip olan bir vatandaşımızın, Konya'ya gittiğinde ya da Eskişehir'e gittiğinde aynı kartı kullanma imkanı getiren bir sistem. Mahsuplaşma sistemi de buna göre dizayn ediliyor. Bunu tüm illere yaygınlaştırmayı hedefliyoruz ama öncelikli olarak pilot bazında iki ilimiz arasında bunu uygulamak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan beraberinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile birlikte katıldığı Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen “Karayolları Açılış Töreni”nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Elvan, basın mensuplarından gelen ve son günlerde gündemdeki yerini koruyan “Akıllı Ulaşım Sistemi” ile ilgili sorular üzerine şu açıklamalar da bulundu: “Önemli çalışmalar başlattık. Bununla ilgili olarak 2004-2016 yılını kapsayan bir strateji çalışmasını tamamladık. Bunlara yönelik kapsamlı bir eylem planı ortayla koyduk. Bu eylem planı çerçevesinde trafik yönetim merkezleri kuruyoruz. Şu ana kadar Karayolları Genel Müdürlüğümüze bağlı 5 trafik yönetim merkezimizi tamamladık. Bu trafik yönetim merkezlerimiz doğrudan vatandaşlarımıza karayollarındaki gelişmelerle ilgili bilgiler aktaracaklar. Yolun durumu, yolda herhangi bir kaza var mıdır, yolda tıkanma söz konusu mudur? Bunlarla ilgili bilgi aktaracaklar. Diğer taraftan yine yollarımızı akıllı hale getiriyoruz. Fiber kablolarla bütün karayolları ağımızı donatacağız ve akıllı ulaşım sistemleri ile karayollarında yaşanan bir sıkıntının söz konusu olması halinde bunlarda doğrudan merkeze aktarılacak. Merkezden de sürücülerimize gerekli uyarı yapılacaktır.”

“AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİYLE İLGİLİ EĞİTİM EĞİTİM PROGRAMIMIZ YOK"

Bakan Elvan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bir başka önemli hadise özelikle akılı ulaşım sistemleri konusunda maalesef 4 yıllık eğitim programımız yok. Bununla ilgili olarak yüksek öğretim kurumumuzla görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah akıllı ulaşım sistemlerine yönelik yeni bölümler açmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede teknolojinin de gelişmesi ile birlikte akıllı ulaşım sistemlerinin mühendislik bakımından önemli bir alan olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda da nitelikli vasıflı elemanların yetiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Akıllı ulaşım sistemlerine yönelik bir başka husus ise kentlerimize yönelik. Biliyorsunuz kentlerimizde çok fazla trafik lambası var. Bu trafik lambalarını akıllı hale getiren sistemler geliştiriyoruz. Yine kentlerimize yönelik bir başka çalışmamız ise tek ödeme sistemini getirmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili pilot bazlı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara’ya komşu olan bir belediyeyle birlikte bu çalışmayı gerçekleştirmek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Örneğin Ankara da herhangi bir metro kartına sahip olan bir vatandaşımızın Konya’ya ya da Eskişehir’e gittiğinde aynı kartı kullanma imkanını getiren bir sistem. Dolayısıyla mahsuplaşma sistemi de buna göre dizayn ediliyor. Biz bunu bütün illerimize yaygınlaştırmak istiyoruz. Ama öncelikli olarak pilot bazında iki ilimiz arasında bunu uygulamak istiyoruz. Yine akıllı sistemlerine yönelik çok sayıda çalışmalarımız var”

“BUNUNLA İLGİLİ MUTLAKA BİR MAHKEME KARARI ALINMASI GEREKİYOR”

Bakan Elvan’a bir başka basın mensubu ise Antalya’da önceki gün bir gencin üniversite masraflarını karşılayamadığı gerekçesi ile böbreğini sosyal medya üzerinden satışa çıkarmasının ardından, polis tarafından gözaltına alınmasının hatırlattı. Basın mensubun, “Efendim bu tür durumlarda sosyal medya ve internete Bakanlığın müdahalesi olabilir mi, ya da düşünülebilir mi?” sorusuna üzerine Bakan Elvan, “Bunun yasal zemini belli yasal çerçeve içinde özellikle böyle sosyal medyada yayınlanan veya ifade edilen açıklanan bazı sözlerin ithamların ne olursa olsun sosyal medyada yer alan hususların engellenebilmesi için öncelikle bir mahkeme kararı gerekiyor. Bununla ilgili mutlaka bir mahkeme kararı alınması gerekiyor. Ama şöyle bir mekanizma var. Batıda çok yaygın kullanılan bu mekanizmaya göre uyar kaldır mekanizması. Mesela böyle bir tweet atıldığı zaman bu tweetin gerçekten insanlar üzerinde olumsuz etki yarattığı ve bunların mutlaka kaldırılması gerektiği yönünde sosyal medya şirketine örneğin facebooka, twittera bildirilmesi halinde uyar kaldır mekanizması çerçevesinde de bunlar kaldırılabiliyor. Nitekim böyle uygulamalar da başladı. Böyle durumlarda vatandaşlarımızın, tweeter, facebook gibi sosyal medya şirketlerine uyarı mesajları göndermesinde yarar olduğunu düşünüyorum” şeklinde cevaplandırdı.

Bakan Elvan, buradaki programının ardından Afyonkarahisar Valiliği ve Belediye Bakanlığı'nı ziyaret etmek üzere tören alanından ayrılırken, Bakan Eroğlu ise tören alanından direk ayrılarak Ankara’ya doğru yola çıktı.