Üretim Tüketimi Karşılamıyor

Üretim Tüketimi Karşılamıyor
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, şu an için yeni çaylık alanları açılmasının çok mantıklı olmadığını düşündüğünü söyledi.

Paliç, yaptığı açıklamada, son dönemde Türkiye'nin çay üretiminin 210 bin ton civarında olmasına rağmen, tüketimin 240 bin ton civarında olduğunu, yani üretimin tüketimi karşılayamadığını belirtti.

Yurt için üretimin tüketimi karşılayamaması nedeniyle bazı kurumların yeni çaylık alanları oluşturulması yönünde çalışma yapacaklarını söylediklerini ifade eden Paliç, ''Üretimin tüketimi karşılayamadığı doğrudur, ama öncelike mevcut alanlarda müstahsilin memnun edilmesi gerekir. Ancak müstahsil şu anda memnun edilememekte, zor durumda bırakmaktadır'' dedi.

Müstahsilin bu durumda olduğu bir dönemde yeni çaylık alanların açılmasının yeni sorunlara neden olabileceğine dikkati çeken Paliç, şöyle devam etti:

''Türk çaycılığının en önemli sorunu kaçak çaydır. Ülkemizde üretim açığı maalesef kaçak çayla karşılanmaktadır. Kaçak çayın önlenmesi halinde zaten yeni çaylık alanlarının oluşturulması gündeme gelebilecektir. Ancak şu an için yeni alanlar açılmasının çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Öncelikle kaçak çay sorununu tamamen önlemeliyiz.''