Usta’dan “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" Mesajı

Usta’dan “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" Mesajı
Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği Başkanı Resul Usta, "Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" dolayısıyla açıklamada bulundu.

Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) Başkanı Resul Usta, “Farklılıkları bu dünyaya çok şey katacak yeter ki farkında ve yanlarında olmayı bilelim. Daha güzel bir dünya için farkındayız, farklılıklarımızla bir aradayız. Otizme bir eksiklik olarak değil farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Farkındayım farkında olun.” dedi.

ROMED Başkanı Usta, "Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, toplumda otizm konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.

Dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak ve otizm konusunda toplumu bilinçlendirmek, toplumun dikkatini çekmek amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” Nisan ayı ise “Dünya Otizm Farkındalık Ayı” olarak ilan edildiğini kaydeden Usta, 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve farkındalığın arttırılarak otizmli bireylerin eğitiminin sağlanması, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydetti.

Dünyada her 60 çocuktan birisi otizmli doğuyor

Usta, otizmin görülme sıklığının günümüzde çok büyük bir hızla artmakta olduğunu belirterek,.”1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 60 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat fazladır. Ülkemizde sağlıklı istatistikler olmaması nedeniyle, Otizm Platformu’nun öngördüğü verilere göre, tahmini olarak 550.000 otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150.000 civarında otizmli çocuk bulunduğu ‘varsayılıyor.’ Otizmli bireylerin ebeveynleri, kardeşleri, yakın akraba ve çevreleri de hesaba katıldığı zaman, Türkiye’de her ile yayılmış durumda otizmden etkilenen 2 milyondan fazla vatandaşımızdan bahsedebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Otizm’in belirtileri

Usta, şunları kaydetti: “Otizmin temel belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmektedir.

Bilinen tek çare, erken tanı ile yoğun özel eğitim

Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve ardından gelecek haftada en az 20 saat özel eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak, sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabilmektedir.

Bu bağlamda Sivil Toplum kuruluşları olarak bizlere de büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu kutsal görev ve sorumluluğumuzu yerine getirme adına, 2009 da derneğimizi kurduk.

Derneğimiz, Otizmli ailelere ulaşmak onları otizm konusunda bilinçlendirmek, destek olmak ve yaşadıkları sıkıntıları bir nebze olsun paylaşarak hafifletmek adına çalışmalar yapmaktayız.

Bu Çalışmalarımızdan en önemlisi 2011 yılında, Güneysu İlçemizde 60 otizmli çocuğumuzun eğitim aldığı Kızılay Şükrü-Nurten Topçuoğlu Özel Eğitim Uygulama okulumuzun açılmasına destek olmamızdır.

Mevcut Okulumuz İhtiyaca cevap verememektedir. Bundan dolayı yeni okul inşaatımız devam etmektedir. 3. Kademenin de içinde olduğu 25 dersliği bünyesinde barındıracak olan yeni okulumuz 100 otizmli çocuğumuza eğitim verebilecektir.

Ayrıca, Gençlik ve Spor il Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğumuz yaz ve kış dönemlerinde atölye spor ve yüzme kurslarında 30 öğrencimiz eğitim görmektedir. Farklı alanlarda eğitim gören çocuklarımızın yeteneklerine göre geleceklerini şekillendirmeyi amaçlamaktayız. Daha fazla çocuğumuza eğitim desteği verebilmek adına ‘Otizm yaşam evi’ projesini hayata geçirme yolunda önemli adımlar atmış bulunmaktayız. Bu proje kapsamında birlikte ilerlediğimiz Rize Belediyesine çok teşekkür ederiz.

Her yıl düzenlediğimiz farkındalık yürüyüşümüzü ve kurum ziyaretlerimizi maalesef geçen yıl olduğu gibi bu yılda Covid 19 salgını nedeni ile gerçekleştiremeyeceğiz.

Ancak, 02.04.20022 Cumartesi günü saat13.00-14.00 arasında Şimal AVM ev sahipliğinde otizmli çocuklarımızın sergisi ve Workshop etkinliğimiz olacaktır. Bu etkinliğimize bütün hemşerilerimizin katılım ve desteklerini bekliyoruz.

Derneğimizin kuruluşundan bu güne kadar destek ve katkılarını bizlerden hiçbir zaman esirgemeyen Başta; Rize Valiliğine, Rize Belediye Başkanlığına, RTE Üniversitesine, Çaykur Genel Müdürlüğüne, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Aile ve Sosyal politikalar, Sağlık, Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerimize, şahsim, derneğim ve bütün otizmli ailelerimiz adına teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.

Usta, ‘Bu duygu ve düşüncelerle, 2 Nisan ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’nü tebrik ediyor, bütün engelli kardeşlerime engelsiz bir yaşam diliyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür geçirmelerini temenni ediyorum.”

rize-otizmle-mucadele-ve-egitim-dernegi-baskani-resul-usta.jpg