Uzman Jandarmalar, Astsubay Olmak İstiyor

Uzman Jandarmalar, Astsubay Olmak İstiyor
Emekli Uzman Jandarmalar Derneği Başkanı Şeref Çayırtepe, 2012 yılında Uzman Jandarma Okulu'nun kapatıldığını ve uzman jandarma kadrolarının astsubay...

Emekli Uzman Jandarmalar Derneği Başkanı Şeref Çayırtepe, 2012 yılında Uzman Jandarma Okulu'nun kapatıldığını ve uzman jandarma kadrolarının astsubay kadrolarına dönüştürüldüğünü hatırlatarak, "Astsubay kadrolarında çalıştırılarak kadrolarımıza göre özlük haklarımızın verilmeyip rütbemize göre özlük haklarımızın verildiğinden dolayı, madem okulumuzu kapattınız, kadrolarımızı astsubay kadrolarına dönüştürüp astsubay kadrolarında çalıştırıyorsunuz. O zaman bir üst statü olan astsubay statüsüne geçirin sorunlarımız böylece kökten çözüme kavuşmuş olsun demekteyiz" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Emekli Uzman Jandarmalar Derneği (EMUJAD) Başkanı Şeref Çayırtepe, uzman jandarmaların astsubaylar ile aynı ücrete tabi olmadığını, ordu evine alınmadıklarını ve okulda geçen sürenin fiili hizmetten sayılmadığını ifade etti.

Astsubaylığa geçiş için birçok haklı sebepleri olduğunu belirten Çayırtepe, "Artık uzman jandarmalar olarak haklı gerekçeler göstererek bir üst statü olan astsubay statüsüne geçmek istiyoruz. Bunun için ilk gerekçemiz, astsubaylarla aynı askeri okulu bir yıl süreyle okuduğumuz, aynı dersleri aynı öğretmenlerden aldığımız, aynı eğitimi ve aynı kursları gördüğümüzdür. Bizler de astsubaylar gibi on yıl mecburi hizmete tabi oluyoruz ve astsubaylarla eğitim seviyemizin aynı olduğu ve biz de astsubaylar gibi muvazzaf personel olduğumuzdur. Ancak 2012 yılında Uzman Jandarma Okulu kapatıldı ve uzman jandarma kadroları astsubay kadrolarına dönüştürüldü. Astsubay kadrolarında çalıştırılarak kadrolarımıza göre özlük haklarımızın verilmeyip rütbemize göre özlük haklarımızın verildiğinden dolayı, madem okulumuzu kapattınız, kadrolarımızı astsubay kadrolarına dönüştürüp astsubay kadrolarında çalıştırıyorsunuz. O zaman bir üst statü olan astsubay statüsüne geçirin sorunlarımız böylece kökten çözüme kavuşmuş olsun demekteyiz" dedi.

"Astsubay kadrosunda uzman jandarma olarak çalışıyoruz"

"Kadroları kapatılan halihazırda astsubay kadrosunda çalıştırılan ve astsubaylar gibi muvazzaf olan uzman jandarmaların bir üst statüye geçirilmesini istiyoruz" diyen Çayırtepe, uzman jandarmalar olarak devletten isteklerini ise şöyle sıraladı:

"Aynı eğitimi aldığımız, aynı işi yaptığımız, aynı okulu okuduğumuz astsubaylara uygulanan 3 bin 600 ek göstergenin uzman jandarmalara da uygulanmasını istiyoruz. Uzman jandarmaların bir yıl askeri okullarının subay ve astsubaylarda olduğu gibi fiili hizmetten sayılması için gerekli düzenlemenin yapılmasını istiyoruz. Yüksek lisans yapan subay ve astsubaylara ilave bir derece verilme hakkının uzman jandarmalara da verilmesini istiyoruz. Emniyette bir üst statüye geçirilme yaşı 45 iken, uzman jandarmaların astsubaylığa geçirilme yaşının 31 olması çok büyük eşitsizliktir. Uzman jandarmalarda da bir üst statüye geçirime yaşının 45 olarak değiştirilmesini ve uzman jandarmaların yüzde 15 olan astsubaylığa geçirilme kontenjanının yükseltilmesini istiyoruz. Herhangi bir hastalıktan dolayı subay, astsubay ve uzman erbaşlar emeklilik hakkı kazanır iken TSK sağlık yeteneği yönetmeliğinde uzman jandarmalar sınıfı görevini yapamaz yazması gerekirken branş değişikliği yapılır yazdığından dolayı aynı hastalığa yakalanan uzman jandarmalara bu hak tanınmadığı gerekli düzenlemenin yapılarak uzman jandarmaların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Adi malul emeklilerinin görev malullerinde olduğu gibi derece kademe ilerlemesi yapmaları, adi malul kavramının yerine sağlık malulü kavramının kullanılmasını istiyoruz. Mobbing uygulanarak istifa etmiş veya emekliliğe zorlanmış uzman jandarmaların bir defaya mahsus geriye dönüş hakkının tanınmasını istiyoruz."

Kaynak:IHA