Uzmanından Sınav Sabahı Kahvaltısı Uyarı Ve Önerileri

Uzmanından Sınav Sabahı Kahvaltısı Uyarı Ve Önerileri
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, Pazar günü yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı öncesi sabah kahvaltısıyla ilgili...

Gence, öğrencilerin tüm yıl bu sınav için çalıştığını ve emeğinin karşılığını alma vaktinin geldiğini belirtti. Öğrencilerin bu döneminde en büyük destekçilerinin aileleri olduğunu anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, "Şimdi de sınav sabahı size en güzel kahvaltıyı hazırlama telaşına düşecekler. Sadece sınav sabahı değil, günün altın öğünü aslında kahvaltıdır. Kahvaltı herkes için olmazsa olmaz. Sınavlara 1 hafta kala uyku ve yemek düzenini oturtmak çok önemli. Kahvaltı konsantrasyonu artırır, akılda tutma ve algılama konusunda yardımcı olur.

Son 1 hafta için olabildiğince dışarıda yemek yememeye çalışınız. Ev yemekleri düzenin oturmasında ve fast food'tan uzak durmak adına bize yardımcı olacaktır" diye belirtti

SINAVDAN ÖNCEKİ GÜN

Ailelere seslenerek, kahvaltı hazırlarken; enerji içeriği yüksek karbonhidratlı bir öğün hazırlamak yerine çocuklara protein desteği de sağlayacak sağlıklı bir kahvaltı hazırlanması önerisinde bulunun Gence, "Sınav öncesi akşam yemeğinde aşırı tuzlu besinlerden uzak durunuz. Aşırı yağlı hazımsızlığa neden olacak yağ içeriği yemekler yemeyiniz. Daha hafif protein ve karbonhidrat değeri dengeli bir menü hazılayınız. Etli sebze yemeği, yoğurt, 1 kase sebze çorbası, peynirli salata iyi bir seçenek olabilir. Tatlı ihtiyacınızı gidermek için şerbetli bir tatlı yerine seçiminizi sütlü tatlı, dondurma veya kurutulmuş meyveden yana kullanabilirsiniz" şeklinde anlattı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, farklı kahvaltı mönü önerilerini de şöyle sıraladı;

"3 dilim ekmek 1 adet haşlanmış yumurta, 1 -2 dilim peynir veya kaşar, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez veya 1 meyve, domates-salatalık-biber, 4 -5 zeytin veya 2 ceviz, daha önce de içme alışkanlığı varsa 1 bardak süt"

"2 ince dilim tam buğday ekmek +1 ince dilim peynirli tost, 1 adet yumurta, 3-4 parça ceviz salatalık – domates, 1 bardak taze meyve suyu veya meyve, meyve suyunun içine 1 tatlı kaşığı pekmez atılabilinir"

"1-2 dilim peynirli omlet,2 tam ceviz veya 5-6 badem veya 4-5 adet zeytin, 2 -3 dilim tam buğday ekmeği 1 kivi veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm, domates, salatalık"

"vejeteryan kahvaltı olarak da; 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu, 1 porsiyon tofu (soya proteini), 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi, yeşil yapraklı sebzeler (roka, marul, maydanoz) 2 -3 dilim tam buğday ekmeği"

SINAV ÖNCESİ AKŞAMI

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, sınav öncesi akşamında kafain içeriği yüksek meşrubat, kahve tüketmemeye özen gösterilmesini tavsiyede ederek, "Bunun dışında daha rahat uyuyabilmek için melisa, papatya gibi bitki çayları içilebilir. Uyumadan 2-3 saat öncesinde ılık 1 bardak süt ve meyve ile ara öğün yapılabilir. Meyveleri seçerken özellikle c vitamini deposu kivi, portakal, çilek seçilebilir.