Uzungöl'de heyecanlı dakikalar

Uzungöl'de heyecanlı dakikalar
Türkiye Kano yarışması seçmeleri Trabzon'un Uzungöl Beldesi'nde yapıldı.

Yarışmalarda, kanolardan buz gibi suya düşen bazı sporcular kurtarma ekipleri tarafından güçlükle kurtarılırken, yaralanarak şok geçiren 2 sporcu ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Yaklaşık 120 sporcunun katıldığı yarışmanın ilk gününde yaklaşık 50 kadar sporcu yarışırken, çoğu sporcu varış çizgisine varamadan yarışmayı bırakmak zorunda kaldı. Oldukça hızlı akan buz gibi suda kıyasıya mücadele eden sporcular ilginç görüntüler oluştururken, ilk defa yarışan bazı sporcular düşme sonucu büyük korku yaşadıkları gözlendi. Bazı genç sporcular ise kanoya binmesinin hemen ardından kenara alındı.

kano.20110501114825..jpg

Yarışmacılardan 12 yaşındaki Efecan Demircan, kanodan düşerek büyük korku yaşadığını belirterek ilk defa yarıştığını söyleyerek, "Akıntı çok hızlıydı, kanoyu düzeltmeye çalışırken düştüm. O sırada beni kurtarın diye bağırdım. Sonrasında akıntı beni epeyce süreklerken kurtarma ekipleri beni kurtardı" dedi.

1.20110501114836..jpg

2.20110501114848..jpg

Bayan sporculardan Sedanur Geçer, ilk defa akarsuda yarıştığını, yarışmanın kendisi için heyecanlı ve güzel geçtiğini belirtirken, Ceren Beyaz ve Özden Karakoç isimli bayanlar ise düşme sonucu akıntıya kapılırken yaralandı. Olayın şokunu bir süre üzerlerinden atamayan genç sporcular daha sonra ambulansla hastaneye kaldırılırken sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

5.20110501114721..jpg

6.20110501114800..jpg

Yarışmada Türkiye Kano Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Sami Mengütay hazır bulunurken, yeni başlayan sporcuların heyecanlı olmasından dolayı düşmelerin olabileceğini belirtti.

Yarışmada gerekli emniyet tedbirlerinin alındığını belirten Mengütay, "Federasyonumuzun olimpik branşlardaki faaliyetlerinden birisi olan akarsu, slolom branşını Uzungöl Beldesi'nde gerçekleştiriyoruz. 46 kulüpten 120 sporcu yarışıyor. Burası güzel bir parkur ancak sporcuların çoğu biraz genç olduğu için özellikle yeni başlayanlar için biraz heyecanlı oluyor ve devrilmeler olabiliyor. Ancak biz federasyon olarak gerekli yerlerde emniyet ve güvenlik tedbirleri aldığımız için herhangi bir risk olayını yaşamıyoruz. Gönül isterdir ki böyle doğal parkurlarda suni parkurlar oluşturulsun. Böylece sporcuların hem lojistik anlamda hem de performans anlamındaki gerekli kolaylığı sağlayalım. Uzungöl Belediyesine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bu yarışlardan sonra milli takım seçmesi yapılacak ve bu sporcular kampa alınacak. Burada başarılı olan sporcular ülkemizi uluslararası alanda temsil edecek. Kano aslında dünyadaki en eski sporlardan bir tanesi ancak Türkiye'de oldukça yeni bir spor dalı.

2002 yılında kurulan ancak aktif olarak daha çok 2005 yılından beri faal olan bir spor dalı. Akarsularda olduğu gibi durgun sularda, denizde de yarışlarımız var. Dolayısıyla öncelikle durgun sudaki penformansa yönelik beklentilerimiz bugün istediğimiz seviyeye gelmiştir. Sporcularımız durgun suda uluslararası alanda oldukça başarılı sonuçlar almaktadır. Hedefimiz akasuda da aynı sonuçları alacak sporcuların yetiştirilmesi. Bundan sonra inşallah gerekli katkılar yapılırsa bu alanda da hızlı bir çıkış sağlayacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.