Vali Çakır Ciha Kalesi'nde

Vali Çakır Ciha Kalesi'nde
Rize Valisi Nurullah Çakır, Pazar İlçesi Yücehisar köyünde bulunan ve 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından gözlem ve haberleşmeyi sağlamak amacıyla inşa edilen Ciha Kalesinde incelemelerde bulundu.

Vali Çakır’a incelemeleri esnasında Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan, Sırtçantam Gezi Kültürü Dergisi Editörü İsmail Şahinbaş ve Köy Muhtarı Ercan Yüksel eşlik etti. 

İncelemeleri esnasında tarihi kale hakkında bilgi alan Vali Çakır, Ciha Kalesi tarihi İpek Yolu üzerinde, sırtını Hemşin ve Kaçkar Dağlarına vermiş, cephesinin ise Karadeniz, Pazar ve Kız Kalesine kadar uzandığını ifade etti. Vali Çakır ayrıca “Tarihi Ciha Kalesinin aslına uygun olarak restore edilerek biran önce turizme kazandırılması ve bununla birlikte bölgedeki tarihi evlerin de yazlık kullanımdan ziyade pansiyonculuğa dönüştürülerek turizmin hizmetine sunulmasının bölge turizminin altyapısına katkı sağlayacaktır. Bunlarla birlikte bölgenin öteden beri değerleri arasında yer alan ve organik olarak yetiştirilen Pazar demir elmasının ve  likapanın yaygınlaştırılması, bununla birlikte çay bahçesi konseptinin de geliştirilerek turizm değerleri arasına katılmasını, böylelikle bölgede topyekun bir turizm planlamasına gedilmesini de önemsediğimi ifade etmek istiyorum” dedi.

00000.jpg

Ciha Kalesindeki incelemelerinin ardından, aynı köyde ikamet etmekte olan engelli vatandaşımız Mehmet Demirçelik’i ziyaret eden Vali Çakır, kendisiyle bir müddet sohbet etti. 

0011.20130208173506.jpg

Vali Çakır, Pazar İlçesindeki incelemelerinin son bölümünde ise Kocaköprü Köyüne geçerek burada bulunan tarihi Balta Camiinde ve 1950’li yıllarda bölgede yaşanan sel felaketi sonucu yıkılan dört ayaklı tarihi kemer köprüde yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında ilgilerden bilgi aldı.  

001.20130208173406.jpg