Vali Çakır Engellileri Unutmadı

Vali Çakır Engellileri Unutmadı
Dünya Özürlüler Günü nedeniyle Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize İl Merkez ve İlçelerinde faaliyette bulunan engelliler derneklerinin temsilcilerine verdiği sabah kahvaltısında bir araya geldi.

03 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize İl Merkez ve İlçelerinde faaliyette bulunan engelliler derneklerinin temsilcilerine verdiği sabah kahvaltısında bir araya geldi. Kahvaltılı toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa Tepe ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Nuri Gezmiş ve engellilerle ilgili eğitim, sağlık tesislerinin yöneticileri katıldı.

14.20121202202958.jpg

Engellilik; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır.  Birleşmiş Milletler toplumun konuya duyarlı olması amacıyla 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık’ı Dünya Özürlüler günü olarak ilan etmiştir. 

Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özel ve kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklerle toplumun bu konuda daha fazla farkındalığı artırmamız amaçlanmaktadır. Türkiye Engelliler Araştırmasına göre nüfusumuzun %12.29’u engellidir. Ülkemizdeki engellilerin de %26.94’ü 60 ve üzeri yaş grubundadır. Engelli kişilerin iş istihdamları Çalışma ve İş kurumu tarafından yapılmakta olup 50 veya daha fazla işçi çalıştıran kamu sektörü iş yerleri %4 özel sektör iş yerleri %3 oranında engelli işçi çalıştırmakla yükümlüdür.

5378 Sayılı Yasa gereği, Özürlülerin tüketen değil üreten ve bağımsız yaşayabilen insanlar haline gelebilmeleri için onlara yanımızda yer açmamız gerekmektedir.

Rize Valisi Nurullah Çakır’ın da katıldığı ve 17.11.2012 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin’in imza koyduğu Ulaşabilirlik (UDEP) proje kapsamında RİZE pilot il kapsamına alınmıştır.

Proje sayesinde engellilerin kamu tarafından yoğun kullanılan binalar, sağlık yapıları, eğitim yapıları, ibadethaneler gibi binalar, kaldırımlar, yaya geçitleri, alt ve üst geçitler, toplu taşıma durakları belirlenecektir.

Bu amaçla İlimizde, özel bir zaman ve herhangi bir talep beklenmeksizin özürlülerin yanında olan Valiliğimiz ve ilgili kurum, kuruluşlar 3 Aralık Dünya Özürlüler günü öncesinde çeşitli etkinliklerle bu insanlarımızı topluma kaynaştırma projeleri yürütmektedir.

12.20121202203105.jpg

İlimiz Valisi Nurullah Çakır, 2 Aralık Pazar günü, İlimizdeki tüm Engelli dernek üyeleri, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, Resmi ve Özel Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Eğitim Okulları üye, yönetici ve temsili öğrencilerinden oluşan heyetle Yakamoz tesislerinde sabah kahvaltısında bir araya gelerek bu alanda ilimizde yapılan, yapılması planlanan çalışmalar ile yaşanılan sorunlarda çözüm önerilerini tartışarak daha iyiye ulaşılabilmenin yolları aranmıştır.

Rize Valisi Nurullah Çakır, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü öncesi engellisi, eğitimcisi, bakıcısı  alandaki tüm insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda “ Engellilerin sürdürülebilir yaşamlarında devletimizin yanında özel sektörümüzün çalışmaları göz ardı edilemez. Devletimiz büyüdükçe bu yapılan hizmetler daha da büyüyecektir. Ebeveynlerin sıkıntılarını azaltmak ve onlara nefes aldırmak için önemli çalışmalarımızdandır. Fiziksel ve sportif aktiviteler yanında, engellilerimizin yaşadığı evlere ulaşım, ziyaretlerimiz, evlerde sağlık hizmetlerimiz devam etmektedir. Eşim Cemile Çakır hanımefendi ile birlikte evlerinde ziyaretlerimiz devam etmektedir. Elimizdeki verilere göre Rize’mizde 6.786 engellimiz bulunmaktadır. 8 Engelli Derneğimiz, 6 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 3 Özel Eğitim Merkezi, devlete bağlı Çayeli Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, devlet denetiminde Pazar Özel Özürlü Bakım ve Rehberlik Merkezi ile bu alanda nerden nereye gelindiği görülmektedir. 1.426 vatandaşımız bu tesislerden yararlanmaktadır. Yatalak ve bakıma muhtaç engellilerimizden %70 ve üzeri özür oranı olan 3.200 kişinin her birinin evde bakıcısına  ayda 670 TL ödenmektedir. Özür grubu %40 ve üzeri olan 4.655 kişi 2022 sayılı yasadan maaş almaktadır. ÖMSS. İle İlimizde 84 kadro açılmıştır. 2012 yılında Rize İş kurumuna 132 engelli vatandaşımızdan 35’i işe yerleştirilmiştir. Engellilere yalnızca engellerinden dolayı katılarak hizmet veren dernek ve sivil kuruluşlara hiçbir engeli bulunmayan insanlarımızın da katılarak yeni yeni projeler üretmesi ile daha büyük ve yararlı işler yapılacaktır. İlimizde Zehra Usta Eğitim Uygulama Okulunu yapan Usta ailesine, ağabeyi Ömer Hallaç adına İlk ve Orta Öğretim İşitme Engelliler Okulunu yaptıracak olan Özcan Hallaç’a engelsiz ama engellilerle birlikte olan hayırseverlerimize bu alanda örnek olmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum, kendileriyle şahsım ve görev yaptığım İl halkı adına gurur duymaktayız” dedi.

11.20121202203149.jpg

Sabah kahvaltısının ardından, Rize Valisi Nurullah Çakır ve eşi Cemile Çakır ile birlikte, evde sağlık hizmeti ve evde bakım ücreti alan, kas hastası Muhammet Ali Türüt,  Uğur Türüt kardeşleri ve Emin Gökbayrak’ı evlerinde ziyaret ettiler.

Rize Valisi Nurullah Çakır ve Eşi Cemile Çakır’ın ziyaretlerinden duyduğu minnettarlığı ve Devletimizin son 10 yıl içerisinde engellilere yönelik yapmış olduğu çalışmaların yanı sıra sağlık konusundaki evde bakım hizmetlerindeki memnuniyeti dile getiren Emin Gökbayrak; “Bizler yaşama arzusu olan insanlarız, bedensel engellerimizin olması bizlerin üretimden geri kaldığımız anlamına gelmez, imkan sağlanması durumunda, engellilerin birçok işin üstesinden gelebileceğini düşünüyorum” dedi.

sd.20121202203307.jpg

Vali Çakır, her iki aileye yaptığı ziyaret esnasında, Uğur Türüt ve Emin Gökbayrak’ın bilgisayar kullanabilme kabiliyetlerinde olduklarını görünce, Halk Eğitim Müdürü Osman Bahri Günal’ı telefonla arayarak, her iki vatandaşımıza da bilgisayar kullanımı konusunda evlerinde eğitim verilmesini ve bu gibi engelli vatandaşlarımıza başka ne gibi kurslar verilebileceği konusunda projeler hazırlamasını istedi.

Vali Çakır, ayrıca 03 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle, bütün engelli vatandaşlarımıza ve yakınlarına sevgi ve selamlarını iletti.