Vali Çakır: Karadeniz Turizm ile Kalkınacak

Vali Çakır: Karadeniz Turizm ile Kalkınacak
Rize Valisi Nurullah Çakır; Rize’nin baş döndüren doğasından faydalanılması gerektiğininin altını çizdi "Karadeniz Turizm ile Kalkınacak” dedi.

Avrupa Bölgeler Meclisi (Assembly of European Regions - AER) tarafından organize edilen ve Rize'nin ev sahipliği yaptığı 4. Karadeniz Bölgesel Toplantısı Rize'nin İkizdere ilçesinde gerçekleştirildi. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın Karadeniz’in bir enerji, liman ve lojistik üssü olarak konumlandırılması gerektiğini ifade ettiği toplantıda Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize’nin baş döndüren doğasından faydalanılması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Rize adına konuşmasını yapan Rize Valisi Nurullah Çakır, şehrin kültürel ve ekonomik alanda öne çıkan değerlerini konuklar ile paylaştı. Dünya çay üretiminde 5. sırada olan Rize’nin doğadan beslenen bir ekonomi olduğunu ifade etti.

Son dönemlerde yaylacılığın gerek organik tarım ürünleri gerekse de turizm açısından büyük bir potansiyel barındırdığını belirten Çakır; “Bölgemiz, kaynakları itibari ile doğa turizmini odaklı bir yapılanma için ülkemizin en uygun bölgelerindendir.  Koruma kullanma dengesini gözeterek diğer turizm çeşitlerini de bölgenin ekonomisine destekleyici unsur olarak değerlendirmekteyiz. Rize ilimize özgü farklı turizm türlerinin birbirine entegrasyonu ve gelişimini sağlayarak sürdürülebilir çevre anlayışı ilkesi kapsamında, alternatif turizm odaklı ‘Rize ili Doğa Turizmi Master Planı’ hazırlanmıştır. Bölgemiz proje odaklı çalışmalarını sürdürmeye ve uluslararası kuruluşlar ile başarılı işbirlikleri kurmaya devam etmektedir. İnanıyorum ki bu ve benzeri toplantılarda elde edilen sonuçlar bölgemiz tarafından da dikkatle izlenecek ve tecrübe paylaşımına gidilecektir” dedi.

nurullah-cakir-rize-valisi.20131004200759.jpg

4üncü AER Karadeniz Zirvesi, edinilen deneyimler ve “Karadeniz Havzası (2007-2013)” programı kapsamındaki ilerlemelerin, yakalanan ve kaçırılan fırsatların, proje yönetimi konusunda alınan dersler ve karşılaşılan zorlukların ve Karadeniz için AB tarafından sağlanan fonların kullanımının değerlendirilmesini amaçlıyor.

Zirvede, 2014-2020 yıllarında karşılaşılacak en güncel zorluklar ve fırsatlar değerlendirilerek, Avrupa 2020 Strateji'sinin hedeflerini tutturabilmek için etkili araçların oluşumuna zemin sağlayacak. Bunun yanında Karadeniz Havzasında bölgeler arası işbirliğinin başarılı örneklerini görmek, Karadeniz Stratejisi'nin Doğu Ortaklığı ve Tuna Stratejisi gibi diğer makro-bölgesel stratejilerle etkileşimini tartışmaya da fırsat sunacak.

Türkiye’den Rize dâhil 15 ilin üyesi olduğu AER, AB Komisyonuna, bölgelerin ihtiyaç analizlerinin detaylı bir şekilde yapılarak kamu kurumları ve AB Komisyonlarına iletilmelerini sağlıyor.  Bölgelerin kalkınması konusunda iş birliği yapmak ve projeler geliştirmeyi amaçlayan Avrupa Bölgeler Meclisi Karadeniz Bölge zirvelerinin ilki 2010 yılında Paris’te, ikincisi 2011 yılında Gürcistan’da ve üçüncüsü ise 2012 yılında Ukrayna’da gerçekleştirilmişti.