Vali Çakır: ''Tarihi Konaklarımızı Değerlendirmeliyiz''

Vali Çakır: ''Tarihi Konaklarımızı Değerlendirmeliyiz''
Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize'nin tarihi yapısını ve kültürel dokusunu anlatan eski Rize konaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çakır, İl kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ile Çamlıhemşin Tarihi Konaklar Mahallesi sakinlerini makamında kabul etti. Çakır, tarihi mahalle için hazırlanan projeler hakkında bilgi aldı.

Çakır, ziyarette yaptığı açıklamada, ''Rize'nin sivil mimarisinin en güzel örneklerini barındıran Çamlıhemşin Konaklar Mahallesi'ndeki değerleri turizme kazandırmak ve daha önemlisi gelecek kuşaklara aktarabilmek için bu güne kadar birçok proje hazırlanarak hayata geçirilmiştir. Bu çalışmalarda yanlış yapılaşmaya müsaade etmeden ve doğayı da korumak adına bölgede dikkatli çalışmak gerekiyor. Tarihi konaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Ancak bunu yaparken koruyup yaşatmaya önem göstermeliyiz'' dedi.

rize-valisi-cakir-tarihi-konaklarimizi-en-iyi-sekilde-degerlendirmeliyiz-2.jpg

Bölgenin turizm değerini arttırabilmek için altyapıyı güçlendirmek gerektiğini ifade eden Çakır, ''Mevcut konaklarımızı kendi imkanlarımızla restorasyonunu yapamıyorsak, yap işlet devret modeliyle turizmcilere kiralamalı ve bölgede aile işletmeciliğini, butik işletmeciliğini canlandırmalıyız'' diye konuştu.

Çakır, Konaklar Mahallesindeki İl Özel İdaresi Müdürlüğüne ait ilkokulun restore edilerek pansiyona dönüştürülmesi ve turizme kazandırılması için Başbakanlık Tanıtma Fonunca 350 bin lira, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 150 bin lira ve Kaçkar Turizm Birliğince de 80 bin lira ödenek aktarıldığını anlatarak, ''Söz konusu tesis, Konaklar Mahallesi ve Ortan Köyü Dayanışma ve Kalkınma Derneğine 10 yıllığına kiralanmıştır. Bundan sonrada fizibilitesi iyi hazırlanmış ve bölgenin turizm değerlerini güçlendirecek bu tür projeleri Valilik olarak desteklemeye devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

rize-valisi-cakir-tarihi-konaklarimizi-en-iyi-sekilde-degerlendirmeliyiz-1.jpg