Vali Şahin: “Çocukların Meşru Eğlencelerini Cami Ve Çevresinde Geçirebilecekleri Yerleri Oluşturmamız Gerekiyor”

Vali Şahin: “Çocukların Meşru Eğlencelerini Cami Ve Çevresinde Geçirebilecekleri Yerleri Oluşturmamız Gerekiyor”
Samsun Valisi İbrahim Şahin, yeni kurulacak olan camilerde çocukların gelebileceği, pinpon oynayabileceği, bilardo oynayabileceği eğlencelerini cami ve çevresinde...

Samsun Valisi İbrahim Şahin, yeni kurulacak olan camilerde çocukların gelebileceği, pinpon oynayabileceği, bilardo oynayabileceği eğlencelerini cami ve çevresinde geçirebilecekleri yerlerin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Samsun İl Müftülüğü tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle "Cami ve Namazla Arınma" temalı konferans düzenlendi. İl müftülüğü konferans salonunda düzenlenen konferansa Samsun Valisi İbrahim Şahin, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, İl Müftüsü Veysel Çakı, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, ilçe müftüleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve namaz temalı sunumunun ardından açılış konuşmasını yapan Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, katılanlara teşekkür etti.

Konuşmasına şehitlere rahmet ve Ankara'daki bombalı saldırıyı yapanları lanetlediğini belirterek başlayan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "IŞİD diye bir kelime var. Açılımını biliyorsunuz. Açılımını yaparken emin olun titriyorum. Daha sonra onun adına DEAŞ dendi. Olabildiğince de IŞİD kelimesini kullanmamaya çalışıyoruz. Böyle Seleflilik akımları gibi Müslümanların zaman zaman sıkıntı yaşayabileceği bir anlayışı, topluma zerk eden, İslam adına yapılmayan, batılıların kullandığı bazı maşalar marifetiyle hem Suriye'de hem dünyanın değişik yerlerinde hem de ülkemizde kan döküyor ve Müslümanları üzüyorlar. Bunun için daha fazla uyanık olmamıza, kendimizin İslami konulara biraz daha hassasiyet göstermemize, İslam'ı tam bilmeyen insanların nasıl sapkınlığa düşeceklerine, Hariciler gibi okun hedefi delip dışarıya çıktığı gibi İslam'ın dışına çıktıklarına zaman zaman şahit oluyoruz. Karıncayı bile incitmememiz gerektiğini emreden bir dinin mensuplarının insanlarının boğazını kesebilecekleri herhalde hiç aklınıza getiremezsiniz. Ama tekbir sesleriyle bunları yapıyorlar. Batılılar bir algı operasyonu ile bunları medyalarında gösteriyor. Daha sonra biz onları alıyor ve kendimiz parlata parlata gösteriyoruz. Onun için çok daha dikkatli olmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum" dedi.

"İNSANLAR BÜYÜK CAMİLER YAPARAK DAHA ÇOK SEVAP KAZANDIKLARINA İNANIYORLAR"

Nüfusu küçük olan yerlere büyük camilerin yapılmaması gerektiğini ifade eden Vali Şahin, "Bazen Samsun'da insanlarla beraber olduğumuzda, hele ekonomik durumu biraz daha iyi olup da cami yaptıran insanlarla bir araya geldiğimizde ne kadar büyük cami yaptırdığını, iki şerefeli, üç şerefeli yaptırdığını, hele köy yerlerinde, küçük yerlerde bunları yaptırdığını söyleyerek övündüklerinde nereden başlasam da bu yanlışları düzeltsem diye böyle adeta rahatsız oluyorum. İnsanlar büyük camiler yaparak daha çok sevap kazandıklarına inanıyorlar. İnşallah düşünceleri doğru çıkar. Ama özellikle yeterince camilerin olduğu, mektep hüviyetinde olmadığı ya da iyi bir şekilde eğitim görmeyen insanların cami yapmakla beraber camileri boş tuttuğumuzu görecek olursak, bir yerde yanlış yaptığımızı fark ederiz. Onun için camilere ne kadar ihtiyaç varsa o kadar yapalım. Hangi büyüklükteyse o kadar büyük yapalım. Ama gereğinden fazla büyük yaptığımızda bunun getireceği olumsuzlukları hep beraber görüyoruz. Anlamsız bir şekilde paraları oraya gömüyoruz. Belki çocukların eğitiminde kullanacağımız paralar çimentoya, betona, demire ve ustaya gidiyor. Onun için siz din görevlilerimiz ve başta müftülerimiz olmak üzere bunu sıkça vurgulayacağız" diye konuştu.

"YENİ YAPILACAK CAMİLERDE BİLARDO OYNAYABİLECEĞİ YERLER OLUŞTURULMALI"

Yeni yapılacak olan camilere çocukların pinpon oynayabileceği, bilardo oynayabileceği yerlerin oluşturulması gerektiğini ifade eden Vali Şahin, "Camilerle ilgili bizim daha ergonomik, Müslümanların ve özellikle yavrularımızın ihtiyaçlarını giderebilecek mekanlar oluşturmamız gerekiyor. Çocukların kahvelere ve olumsuz yerlere gitmesinin önüne geçmek için çocuklarımızın caminin içerisinde veya müştemilatında olması gerekiyor. Bunu sağlamak için mutlaka bir tedbir almamız gerekiyor. Bir önceki müftümüz Hayrettin Öztürk'e bir cami modeli yapmamızı söyledim. En azından bundan sonra yapacağımız camilerde çocukların gelebileceği, pinpon oynayabileceği, belki bilardo oynayabileceği yani meşru eğlencelerini cami ve çevresinde geçirebilecekleri yerleri oluşturmamız gerekiyor. Bunu yapamazsanız çocuklar kahveye giderler, olumsuz yerlere giderler. Sentetik uyuşturucuların çok yaygınlaştığı ülkemizde neredeyse bizim birincil mücadelemiz bu olmaya başladı. Bunları etrafımızdaki insanın çocuklarına yani yavrularımıza veriyorlar. Onun için o kötü niyetli insanlara fırsat vermemek adına çocukların daha güvenilir mekanlara çekilmesi gerekiyor. İnternet varsa burada girsinler, oyun oynayacaklarsa burada oynasınlar" şeklinde konuştu.

"RUSÇA EĞİTİM VEREN İMAM HATİP LİSESİ OLUŞTURULMALI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Samsun'a geldiğinde imam hatip liselerinde Rusça eğitimin de verilmesi gerektiğini arz ettiğini belirten Vali Şahin, "Cumhurbaşkanımız Samsun'a geldiğinde İngilizce ve Arapça eğitim yapan imam hatip liselerimiz var. Rusça eğitim yapan imam hatip lisesinin kurulmasını arz ettim. Çünkü 350 milyonluk bir Rusya hemen yanı başımızda, oraya adeta sırtımızı dönmüşüz. Samsun gibi bir yerde 1 milyon 200 bin gibi bir insan yaşıyor. Rusça konuşan 10 kişi bulamazsınız" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, Kur'an kurslarında ilçelerinde başarılı olan öğreticiler ve imam hatip liseleri arası düzenlenen "Unutamadığım Namaz" temalı kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Verilen ödüllerin ardından Konya İl Müftüsü Prof.Dr. Ali Akpınar katılımcılara "Cami ve Namazla Arınma" konulu konferans verdi.

Vali Şahin: “Çocukların Meşru Eğlencelerini Cami Ve Çevresinde Geçirebilecekleri Yerleri Oluşturmamız Gerekiyor”

Vali Şahin: “Çocukların Meşru Eğlencelerini Cami Ve Çevresinde Geçirebilecekleri Yerleri Oluşturmamız Gerekiyor”

Kaynak:IHA