Vali Tapsız: "Sivillere Yönelik Hava Saldırıları Durduğu Takdirde Kitlesel Göç Olmayacak"

Vali Tapsız: "Sivillere Yönelik Hava Saldırıları Durduğu Takdirde Kitlesel Göç Olmayacak"
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırıları devam ederse bölgemize Halep'in kuzeyinden en az 70 bin kişi olmak üzere daha...

Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırıları devam ederse bölgemize Halep'in kuzeyinden en az 70 bin kişi olmak üzere daha fazla sayıda insanın gelme ihtimali bulunduğunu söyledi.

Vali Tapsız, düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de özellikle rejim kuvvetlerinin Halep'in kuzeyinde yapmış olduğu askeri harekatta Rus savaş uçaklarının özellikle sivillerin yaşadığı yerlere hava saldırısı yapması sonucu son 24 saat içerisinde o bölgede yaşayan insanların Türkiye sınırına doğru bir göç hareketi başlattığını ifade ederek, "Özellikle Azez ilçesi ve etrafında son 48 saatte 30-35 bin civarında insan gelmiş durumda, bu insanların her türlü temel ihtiyaçlarını biz Valiliğimizin koordinesinde başta Başbakanlık AFAD Başkanlığı olmak üzere Kızılay, ayrıca İHH gibi sivil toplum kuruluşlarının sağladığı imkanlarla karşıda bu insanların yerleşmesindeki alanları oluşturduk. Her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Başta yatak battaniye, gıda ihtiyaçları olmak üzere her türlü temel insani karşı tarafta karşılanıyor. Biz daha önceleri de kamuoyu ile paylaştık, Valiliğimizin koordinesinde sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte son 3 yıldır karşıda 8 tane kamp kurulmuş durumda, 50-60 bin civarında Suriyeli barınıyor. Bu yeni gelen göç dalgası ile birlikte de o kampların kapasitelerini genişlettik ve ayrıca bugün 9'uncu bir kampın inşasına da başladık. İlk gün itibariyle 10 bin kişi kurulan çadırlara hemen yerleştirilmiş oldu. Ayrıca burada İHH'nın yapmış olduğu çalışmayla Kilis'te kurulu olan lojistik merkez vardı, 20 bin kişiye sıcak yemek ulaştırılıyor. Ayrıca 100 bin kişiye ekmek dağıtımı yapılıyor. Biz olası bir kriz durumunda karşıda Türkiye'de de burada da bulunduğu yerde de Valiliğimiz koordinesinde bütün kurum ve kuruluşları olarak hazırlıklıyız. Bu tedbirleri son iki yıldır alıyorduk. Bu kitlesel göçün durması insanlık dramının yaşanmaması iç in uluslararası toplumun bir konuda irade ortaya koyması gerekiyor. Bu da Rusya'nın sivillere yönelik olarak yapmış olduğu hava saldırılarını bir an önce durdurmasıdır. Bu durduğu takdirde bölgemizdeki olası kitlesel göç olmayacaktır. Bu engellenmiş olacaktır. Rusya'nın sivillere yönelik hava saldırıları devam ederse bölgemize Halep'in kuzeyinden en az 70 bin kişi olmak üzere daha fazla sayıda insanın gelme ihtimali bulunmaktadır. Bunların yaşanmaması için hem rejim güçlerinin hem Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını bir an önce durdurması gerekir" diye konuştu.

"30-35 BİN KİŞİNİN KALABİLECEĞİ BİR İMKAN OLUŞTURULDU"

Türkiye sınırına yaklaşık 35 bin kişinin geldiğini söyleyen Tapsız, "Bizim son 3 yıldır karşı tarafta kurduğumuz 8 tane kamp var. Bu kampta 50-60 bin civarında insan kalıyor. Biz yeni gelen insanları da absorbe edebilecek bir yeteneğe sahibiz. Bu nedenle şu anda oraya gelen 30-35 bin kişinin kalabileceği bir imkan orada oluşturuldu. Onları Türkiye'ye alma gibi bir ihtiyacımız şu anda yok. Ama olağanüstü bir kriz olursa bu konuda bütün hazırlıkları yaptık. Hiçbir sıkıntı yok. Karşı tarafta bu insanların kalabileceği imkanları sağladık" açıklamasında bulundu.

"70 BİN OLMAK ÜZERE DAHA FAZLA İNSANIN GELME İHTİMALİ VAR"

Şu anda yeni bir göç dalgası olup olmadığı sorusu için Vali Tapsız, "Şu anda yok ama hava saldırıları devam ederse en az 70 bin olmak üzere daha fazla sayıda insan gelme ihtimali de var" ifadelerini kullandı.

Vali Tapsız: "Sivillere Yönelik Hava Saldırıları Durduğu Takdirde Kitlesel Göç Olmayacak"

Vali Tapsız: "Sivillere Yönelik Hava Saldırıları Durduğu Takdirde Kitlesel Göç Olmayacak"

Kaynak:IHA