Vali Yardımcısı Şen ve İl Sağlık Müdürü Tepe: “Organ Bağışında Bulunmak Günah Değil Sevaptır”

Vali Yardımcısı Şen ve İl Sağlık Müdürü Tepe: “Organ Bağışında Bulunmak Günah Değil Sevaptır”
Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen ile Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Maide Süresi 32. Ayetini örnek göstererek organ bağışında bulunulmasının günah değil sevap olduğunu kaydetti.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında Rize’de “Bırakacağınız en güzel miras organ bağışıdır” adlı panel düzenlendi. Panelde organ bağışının yetersizliğine dikkat çekilerek, organ bağışında bulunulmasının dinen sakıncasının bulunmadığı aksine sevap olduğu ifade edildi.

İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen ve Saygı Duruşunda bulunulması ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlanılan etkinliğe; Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Kordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Kazak, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Başar Erdivanlı, İl Müftülüğü Vaizi Akif Köse, kalp nakli bekleyen 11 yaşındaki Esila Tüfekçi ve annesi Zeynep Tüfekçi, vatandaşlar ile organ bağışı yapılan kişilerle yakınları ve öğrenciler katıldı.

3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(22).jpg

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, ülkemizde Organ ve Doku Haftasının 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlandığını ifade ederek, “Organ bağışlamak aslında bir hayat bağışlamaktır” dedi.

Toplumsal bilgilendirme eksikliği nedeniyle ülkemizde organ bağışının istenilen seviyeye gelemediğini ifade eden İl Müdürü Dr. Tepe, bunda en büyük etkenin organ bağışında bulunmanın vatandaşlarda günah olduğu bilincinin yoğun olmasından kaynaklandığını kaydetti.

3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(2).jpg

Organ naklinde iki temel unsur bulunduğunu kaydeden Dr. Tepe, “Birisi canlıdan canlıya organ nakli, diğeri kadavradan canlıya organ nakli. Canlıdan canlıya organ naklinde yakınlarına organ bağışlayanların ülkemizdeki oranı yüzde 78 oranında iken ne yazık ki vatandaşlarımız vefat ettikten sonra organını vermek istemiyor. Oysaki yüksek oranda olması gereken kadavradan canlıya organ naklinin yapılmasıdır. Ancak ne yazık ki ülkemizdeki bu oran yüzde 20-22 gibi çok düşük seviyelerde kalıyor.” dedi.

Tepe, organ bağışında bulunmanın günah olmadığını Yüce Allah’ın Maide Süresinde buyurduğu gibi bir canı kurtaracağından organ naklinde bulunanların sevap işleyeceğini ifade ederek, “Yüce Allah Maide Süresinin 32. Ayetinde şöyle buyuruyor: ‘Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olması dışında, kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.’ Buradan da anlaşılacağı üzere Yüce Allah bir canı kurtarmanın ne denli önemli olduğunu bizlere bildiriyor. Bizde bu tür etkinliklerle vatandaşlarımızda organ ve doku nakli konusunda farkındalık oluşturmak ve organ bağışlayan insan sayısını artırmak için çalışmalarımızı paydaş kurumlarımızla birlikte aralıksız sürdürmeye devam ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’nin organ nakli konusunda uzman ekiplere sahip olduğunu ve Dünya’da ilk 5 Ülkemizde 28 bin kişi organ nakli bekliyor. Diyaliz hastaları bu sayının içerisinde değil. Ülkemizde yaklaşık 60 bin diyaliz hastası da organ bekleyicisidir. Her yıl da bu tabloya yaklaşık 5 bin kişi eklenip yıllık organ nakli ihtiyacı 100 bini buluyor. Ülkemizde yıllık 4 bin organ nakli yapılmaktadır. Bunun 3 bini diyaliz hastaları için” diye konuştu.

Tepe, Rize’de geçtiğimiz yıl beyin ölümü gerçekleşen 33 hastadan 8 hasta yakınının organ bağışında bulunduğunu, bu yıl ise 22 hastadan 4 hasta yakınının organ naklinde bulunduğunu, Türkiye’de ise geçen yıl beyin ölümü gerçekleşen 2100 hastadan 598 hasta yakınının organ naklinde bulunduğunu kaydederek, Dünya’da organ naklinde bulunması gereken yerde olmadığımızı ifade etti.

3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(4).jpg

Vali Yardımcısı Abdullah Şen ise yapılan etkinliğin önemini bazı örnekler vererek anlattı.

Şen, organ bağışında bulunmak için organ nakli beklemenin gerekmediğini belirterek, vatandaşların empati yapmasını ve organ bağışına duyarlı olmalarını istedi.

Maide Süresi 32. Ayetinde “Kim bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur” ifadesinin yer aldığını belirterek, organ bağışıyla gerçek manada bir hayatın kurtarılacağını ve bütün insanlığı kurtarmış gibi bir sevaba nail olunabileceğini kaydetti.

3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(27).jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Başar Erdivanlı, 18 yaşından büyük olan ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarını bağışlayabileceğini belirterek, organ bağışının önemini konu edinen bir sunum gerçekleştirdi.

3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(12).jpg

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Kordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Kazak ise organ naklinde gösterilen hassasiyetin organ bağışında gösterilmediğini kaydederek organ bağışında ülkemizin istenilen seviyede olmadığını ifade etti.

3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(30).jpg

İl Müftülüğü Vaizi Akif Köse de konuşmasında organ bağışında dinen sakıncası bulunmadığını içeren bir konuşma gerçekleştirdi.

3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(18)-002.jpg

Programda, ayrıca Rize’de kalp nakli bekleyen 11 yaşındaki Esila Tüfekçi’nin annesi Zeynep Tüfekçi ile organ nakli yapılan vatandaşlar da birer konuşma gerçekleştirerek, organ bağışında bulunulması yönünde çağrıda bulundu.

3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(29)-001.jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(20).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(16).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(5).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(6).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(13).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(15).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(1).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(7).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(11).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(21).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(26).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(31).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(19).jpg3-9-kasim-organ-bagisi-haftasi-etkinlikleri-kapsaminda-rize’de-“birakacaginiz-en-guzel-miras-organ-bagisidir”-adli-panel-duzenlendi.--(25).jpg