Vali Yazıcı: Başarının Sırrı Devamlılıktır

Vali Yazıcı: Başarının Sırrı Devamlılıktır
Dünyada en iyi 50 öğretmen arasında yer alan Samsun’un Çarşamba ilçesi Kumköy İlkokulu öğretmeni Dilek Livaneli ile Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Özgür Bolat, RENK Projesine destek vermek üzere Rize’ye geldi.

Samsun’un Çarşamba ilçesi Kumköy İlkokulu’nda öğretmenlik yapan ve Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi’nin seçtiği “dünyada en iyi 50 öğretmen” arasında yer alan Dilek Livaneli ile 2008 yılında Yeni Zelanda’da yapılan uluslararası bir konferansta ‘En İyi Genç Araştırmacı ’ödülünü alan Bahçeşehir Üniversitesinde öğretim üyesi Dr. Özgür Bolat, RENK Projesine destek vermek üzere Rize’ye geldi.

TOBB Rize Genç Girişimciler Kurulu’nun düzenlediği “21. Yüzyılda Eğitimde Öğretmenin Rolü” Paneli, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi Konferans Salonunda yapıldı.

dilek-livaneli-ozgur-bolat-rizede.jpg

Panelin moderatörlüğü Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Küçük tarafından yapıldı.

“21. Yüzyılda Eğitimde Öğretmenin Rolü” konulu panele Vali Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Sultan Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, İl Millî Eğitim Müdürü Şemsettin Durmuş, İl Müftüsü Yusuf Doğan, MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak, TOBB Rize Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Fatih Çomoğlu, akademisyenler ve sınıf öğretmenleri katıldı.

ozgur-bolat-ve-dilek-livaneli-renk-projesi-icin-rizede-1.jpg

Panele katılan Vali Yazıcı, burada yaptığı konuşmada; Rize’de eğitimin kalitesini daha üst noktalara taşıyabilmek için Rize’de Eğitime Nitelik Kazandırma  (RENK)  projesinin uygulandığını, ilçelerde ve okullarda bununla ilgili çalışmaları ayrıntıları ile sürdürdüklerini söyledi.

Vali Ersin Yazıcı konuşmasının devamında ise, “Dilek Livaneli öğretmenimizin yaptığı çalışmaların tüm öğretmenlerimize örnek olmasını diliyoruz. Biz de öğretmenlerimize destek olmaya devam edeceğiz. Başarının sırrı devamlılıktır. İnsanoğlunun isteyip de başaramadığı bir şey yoktur. Biz de başarabilecek imkânlara, öğretmenlere sahibiz.  İnsan bir şeyin doğru olduğuna inanıyorsa ondan vazgeçmesi söz konusu olmaz. Küçük dokunuşlarla büyük bir başarı elde edebileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

ersin-yazici.20150221223803.jpg

Panele konuşmacı olarak katılan öğretmen Dilek Livaneli, 12 yıllık öğretmenlik hayatındaki başarı öyküsünü ve anılarını paylaşırken, “Burada size bir öğretmenin hikâyesini anlatacağım” diyerek sözlerine başladı. Livaneli konuşmasının akabinde ise “Mesleğinizi çok sevin asla karamsarlığa kapılmayın, olumsuz düşünmeyin. Ben 12 yıllık öğretmenlik hayatımda hep köylerde çalıştım. Mesleğinizde yaşayacağınız olumsuzluklar sizi yıldırmasın. Sizler de köylerde ve ya benzeri yerlerde görev yapıyor olabilirsiniz ama her şey sizlerin elinde. Bence dünyanın en onurlu mesleği öğretmenliktir. Kendinize inanın, sonrasında başarı kendiliğinden geliyor” dedi.

Öğretmen Livaneli, Kumköy İlkokulu’nda gerçekleştirdiği çalışmalardan da söz etti. Azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını belirten Livaneli; 5 yıldan bu yana görev yaptığı okulun iç donanımını ve fiziki şartlarını hangi koşullarda düzelttiğini ve “Okulum gençleşiyor” projesi gibi hayata geçirdiği sosyal içerikli projelerini anlattı.

dilek-livaneli.jpg

Sınıfta gerçek öğrenmeyi sağladığınızda etkili bir öğretmen olunacağını ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Bolat ise,  çocuğa hissettirmemiz gereken duygunun; "sadece ben olduğum için değerliyim" olması gerektiğini ifade ederek bir çocuğun okulda bağlandığı en az 1 öğretmeni varsa %30 daha başarılı olduğunu söyledi.

Çalışmadan ve yorulmadan başarının yakalanamayacağını vurgulayan Bolat, “Öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri sadece seminer ve çalıştaylarla mümkün olmuyor. Seminerler bir farkındalık yaratıyor ama öğretmen davranışlarının değişmesinde etkili olmuyor. Öğretmenlerin sorumluluk alması ve diğer öğretmenleri etkileyerek, paylaşımcı bir okul kültürü yaratmaya katkıda bulunması başarıyı getirecektir.

Sadece sınıfa girip ders anlatan öğretmen kimliği yerine; öğretmenliğini geliştirmek için öğrencilerden ve diğer paydaşlardan veri toplayan, analiz eden, kendi öğretmenliğini eleştiriye açan ve sistematik olarak sınıfta değişim yaratan bir öğretmen kimliği yaratılmalıdır. Öğretmenlerin sadece kendi sınıflarından değil, tüm okuldan sorumlu olma anlayışını benimsemeleri gerektiğini belirtti.

ozgur-bolat.jpg

ozgur-bolat-ve-dilek-livaneli-renk-projesi-icin-rizede.jpg