Vanlıların Çay Tutkusu

Vanlıların Çay Tutkusu
Vanlıların çay kültürü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen projeye konu oldu.

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışmaları'na katılan 322 proje arasında sergilenmeye değer görülen 70 projeden biri de Van Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencilerinden Taner Çakır ve Hüseyin Polat'ın Sosyoloji dalında hazırladığı 'Van mutfağında çay kültürü' konulu proje oldu.

Projeye danışmanlık yapan Celal Kıvanç ve Meryem Yiğit isimli öğretmenler, çayın tarihçesini ve Türkiye'deki çay kültürünü araştırdıktan sonra Vanlılar arasında tam anlamıyla bir sanat olarak görülen çay içimini ve literatürdeki yerini incelediklerini anlattılar. Çayın Van mutfağında önemli bir yere sahip olduğunu tespit ettiklerini söyleyen danışman öğretmenlerden Meryem Yiğit, Van'ın çevresiyle benzerlik gösterse de kendine has bir çay kültürü olduğunu altını çizdi. Yiğit, Vanlıların her anında ve her mekanında çay ikramının mutlaka olduğunu kaydetti. Yiğit, "Vanlılar için çay hiçbir içecekle kıyaslanamaz ve çay içmeyen de çay ısmarlamayan da gerçek Vanlı sayılmaz. Vanlıların çay içme kültürü İran Azerbaycan, Rusya Kafkasya ve Kerkük'ün çay içme kültürü ile bazı alanlar benzerlik gösterse de sonuç olarak ilin kendisine has bir çay kültürünün oluştuğunu söyleyebiliriz. Vanlıların zengin çay içme kültürünü yaşatarak korumak, Türkiye ve Van adına önemli bir kazançtır" dedi.

'Çay Rize'de yetişir hayat bulur, Van'da içilir tutku olur' sloganıyla yola çıktıklarını kaydeden danışman öğretmenlerden Celal Kıvanç ise öğrencileri tarafından hazırlanan projenin bölge elemelerini geçerek Türkiye finallerine gideceğine inandığını söyledi.