Vatan Haini Gazeteciler Listesi

Vatan Haini Gazeteciler Listesi
Atatürk ve TSK düşmanı.. İkinci Cumhuriyetçi.. Manda Cephesi..

Cengiz Çandar Hürriyet'te dün yazdığı yazısında, yaklaşık 5 yıl önce başta Kıbrıs sorunu olmak üzere, Avrupa Birliği, demokrasi, sivilleşme gibi konularda yazılar yazan gazetecilerden oluşan ve "vatan hainleri" nitelemesinin yer aldığı bir listeye yer verdi. Birçok gazetecinin isminin yer aldığı liste, "Atatürk ve TSK düşmanı, İkinci Cumhuriyetçi, Manda Cephesi" başlığı ile başlıyor.

KIBRIS'TA ÇÖZÜMDEN KÜRT ÇÖZÜMÜNE..
Bazılarının bir araya gelmesi tuhaf bir listeydi, öyle ki listeden haberli olan Radikal'in Yazı İşleri Müdürü Erdal Güven o günlerde bana, “Ben senin yerinde olsam, listeden çıkarılmamı isterim. İstifa et” diye takılmıştı. 

Hafıza tazelemek bakımından listede yer alan “Atatürk ve TSK düşmanı, İkinci Cumhuriyetçi, Manda Cephesi” başlığı altındaki “vatan hainleri”ni, yayımlandığı sıralama ile bir kez daha hatırlatalım:

"VATAN HAİNLERİ" LİSTESİ
“M.Ali Birand, Cengiz Çandar, Çetin Altan, Mehmet Altan, Ahmet Altan, Murat Yetkin, Hasan Cemal, Oral Çalışlar, Aydın Engin, Gülay Göktürk, Metin Münir, Cüneyt Ülsever, Ufuk Güldemir, İlter Türkmen, Yalım Eralp, Mehmet Y.Yılmaz, Ertuğrul Özkök, Hadi Uluengin, Mehmet Barlas, Ferai Tınç, Sami Kohen, İsmet Berkan, Perihan Mağden, Can Dündar, Nazlı Ilıcak, Nuh Gönültaş, Hadi Özışık, Fehmi Koru, Ali Bayramoğlu, Kürşat Bumin.”

LİSTE JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI'NDAN ÇIKMIŞTI
Listeye şöyle bir bakıldığında bir araya gelmesi mümkün olmayan bazı isimler var ve dolayısıyla bu listeyi ciddiye almanın gerekmediği gibi hükme varılabilir. Gelgelelim, bu “Atatürk ve TSK düşmanı, İkinci Cumhuriyetçi, Manda Cephesi” başlığını taşıyan “vatan hainleri” listesinin Jandarma Genel Komutanlığı'ndan çıktığı, basında yer aldığı 2004 Nisan ayında yazılmıştı.

O DÖNEM KOMUTAN ERUYGUR..
Listenin içeriği “gayrı ciddi” olabilir ama olayın kendisi pekala “ciddi” idi. O tarihte Jandarma Genel Komutanı kimdi? Şener Eruygur. İkinci Ergenekon iddianamesinin “bir numaralı” sanığı. Bu “sıfat”la İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Bilindiği gibi, ikinci Ergenekon davası, üçüncüsü ile birleştirildi. Yukarıda yer verdiğimiz listenin hazırlanış tarihi ve hazırlandığı yer, “merkez”e dayanan “Ayışığı” adlı “darbe planı”nın hazırlanış tarihi ve yeriyle uyum halinde. Bugünlerde, Ergenekon'un komploları, tertipleri ve türlü çeşitli provokasyonları, fotoğraflarla, krokilerle, dinleme kayıtlarıyla, ele geçen sayısız yazılı belgelerle, yer altından çıkartılan silahlarla ortaya dökülüp saçılmış vaziyette.

KIBRIS DAVASINDA İKİ AYRI SAF..
Bunların en ilgi çekici olanlarından biri Şener Eruygur ile dönemin Ankara'daki KKTC Büyükelçisi Zeki Bulunç arasındaki diyaloglar. Rauf Denktaş ile Şener Eruygur arasında “kurye” gibi işlev gören Zeki Bulunç'tan arasında geçen konuşmalardan bir bölüm:
“Şener Eruygur: (Denktaş'ı kastederek) İlave bazı şeyler bize söyledi mi?
Zeki Bulunç: İlave size söyleyecek… Dışişleri Bakanlığı kanalıyla buraya gelecek bilgiler belki doğru gelemez. Özellikle sizin zarfınızı götürdüm, bildirdim. Sorularınızla birlikte verdi bana şeyi notu da, buradadır üç sayfalık. Bu New York görüşmeleriyle ilgili bütün süreci ortaya koyuyor. İşte doğrudan Kofi Annan belgesini savunan adam bilinçli olarak… Ola ki Talat havlu atacak olursa o müdahale edecek aslında Talat'ın değil Abdullah Gül'ün veya Başbakan'ın danışmanı olarak…

Şener Eruygur: Bu tamamen satılmanın belgesidir.”

Diyalog, Denktaş'ın Annan Planı'nı “kilitleme stratejisi” ve bunun taktik adımları ile “Kıbrıs sorununa çözüm girişimleri”nin nasıl bloke edileceği üzerine devam ediyor. Manzara o ki, Türkiye hükümeti, Türk Dışişleri, KKTC Başbakanı (M.Ali Talat) aynı safta, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Türkiye'deki Jandarma Genel Komutanı ve onunla birlikte hareket eden ya da ettirilen çevreler karşı safta.

LİSTEDEKİLER, ÇÖZÜMDEN YANA İSİMLERDİ
Yukarıdaki listenin içinde yer alan isimler, o tarihte, “darbeci ekip” tarafından “Kıbrıs'ta çözümden yana” diye görülenler. Kestirmeden gidip bunları “vatan haini” diye damgalayıp, Ergenekon iddianamelerine düşen yöntemlerle karaladığınız takdirde, karanlık amaçlarınız için yol alabilirsiniz. Yapılmak istenen de oydu.

NOT: Yazının tamamını Hürriyet'in internet sitesinde bulabilirsiniz.