Vatandaştan Bakan önünde Milletvekiline fırça (VİDEO)

Vatandaştan Bakan önünde Milletvekiline fırça (VİDEO)
Giresun'da selden zarar gören vatandaş vekili fırçaladı bakan şaştı kaldı...

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, sel bölgelerinde inceleme yapmak üzere geldiği Giresun’da dere yataklarına ev yapılmamasını isteyerek, “Eğer yaparlarsa sel alır. Korunması mümkün değil. Amerika’da, Japonya’da da olsa aynı sonuç çıkar. Vatandaşlarımızın kaçak yapı yapmamalarını istiyoruz. Zaten bunları biz eninde sonunda yıkacağız. Biz yıkmasak zaten sel yıkacak” dedi.

Selden zarar gören esnafı ziyaret eden Bakan Eroğlu ve AKP Giresun Milletvekili Ali Temür’e bir lokanta sahibi tepki gösterdi. Selde 20 bin lira zararı olduğunu belirten ancak kendisine 200 lira yardım yapıldığını anlatan Yılmaz Karyağdı, “Biz 200 liraya muhtaç değiliz. Ankara’ya insanlarımızı gönderdik ama bize yardımcı olmadılar. Belediye başkanı bizimle beraber çizmeyle suyun içinde uğraştı. Çok özür dilerim ama bizim 200 liraya ihtiyacımız yok” diye konuştu.

Giresun Valisi Mustafa Yaman’ı makamında ziyaret eden Bakan Veysel Eroğlu ve beraberindekilere, Giresun İl Sivil Savunma Müdürü Mahmut Çelik tarafından 21- 22 Temmuz ve 27- 28 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen iki selle ilgili brifing verildi. Mahmut Çelik, birinci selde metrekareye 150.7 kilogram yağış düştüğünü belirterek, “1928’den beri yaşanan en büyük yağış. İkinci selde ise metrekareye 156.7 kilogram yağış düştü. Bugüne kadar valiliğimize bin 193 vatandaşımız zarara uğradığına dair dilekçe verdi. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor ama, ilk belirlemelere göre selin toplam zararı 126 milyon 196 bin 302 TL olarak belirlendi” dedi.

Brifingin ardından bir açıklama yapan Veysel Eroğlu, taşkın koruma tesislerinin bir an önce yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Giresun’u derhal ek programa alarak 24.5 milyon TL’lik bir talebi karşılayacağız. Taş tahkimat yapılan yerlerde zayiat çok daha az olur. Beton duvar yıkıldığı zaman altı oyuluyor ve problem oluşuyor. Burada mümkün mertebe taş tahkimat yapmalıyız. Acilen 2 ya da 3 tane taş ocağı açmamız lazım. Buradaki taşlar alınarak tahkimatlar kısa sürede yapılır.”

DERE YATAĞINA EV YAPMAYIN

Hatalı köprülerin de sel zararlarını artırdığına dikkat çeken Bakan Eroğlu şöyle konuştu: “Bazı belediyeler tarafından ‘kaldır’ dememize rağmen basit köprüler yapılmış. Bu köprü bir baraj etkisiyle taşkına sebep oluyor. Sayın valimiz bütün birimler ile il koordinasyon toplantısında bir çalışma yapacak. Her bir deredeki aksaklıkları bulalım ve bunları kaldıralım. Köprünün dahi DSİ tarafından yapılması talimatını verdim. Burada bazı evler dere yatağının içine yapılmış. Bu evleri korumak mümkün değil Vatandaşlarımızdan ricamız dere yataklarına ev yapmamaları. Eğer yaparlarsa sel alır. Korunması mümkün değil. Amerika’da, Japonya’da da olsa aynı sonuç çıkar. Vatandaşlarımızın kaçak yapı yapmamalarını istiyoruz. Zaten bunları biz eninde sonunda yıkacağız. Biz yıkmasak zaten sel yıkacak.” Giresun Belediyesi Başkanı Kerim Aksu’yu da makamında ziyaret eden Bakan Veysel Eroğlu, hükümet olarak Giresun’a her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Eroğlu, eşinin Giresunlu olduğunu hatırlatıp gülümseyerek, “Mecburen sevdiğimiz bir il. Giresun’a her zaman yardıma hazırız” dedi. Belediye Başkanı Aksu da, ziyaretinin anısına Bakan’a Giresun’un simgesi fındık heykeli, fındık ve Giresun’u tanıtıcı kitap hediye etti.

ESNAFIN İSYANI: SİZİ ANKARA'YA GÖNDERDİK

Belediye ziyaretinin ardından 27 Temmuz’daki selde büyük zarar gören Bulancak Durağı mevkisinde milletvekilleri Ali Temür ve Hacı Hasan Sönmez ile incelemelerde bulunan Bakan Eroğlu, esnafı da ziyaret etti ve geçmiş olsun dileğinde bulundu. Selde en fazla zarar gören yerlerden olan bir lokantaya giren Bakan Eroğlu, lokanta sahibinin tepkisiyle karşılaştı. Lokanta sahibi Yılmaz Karyağdı, Eroğlu’nun yanındaki milletvekili Ali Temür’e tepki göstererek şunları söyledi: “Bu dere patladı, bir milletvekilimiz gelip de bize yardımcı olmadı. Bize 200 lira vermeye gerek yok. Sayın milletvekilim gelip de bize hiçbir şey yapmadınız. Hiçbir zaman yardımcı olmadınız. Biz sizi Ankara’ya gönderdik. 200 liraya muhtaç değiliz. Ben suların içinde mücadele ettim, 4 gün acilde yattım. Çalışıyoruz, gücümüz var ama, Ankara’ya insanlarımızı gönderdik, bize yardımcı olmadılar. Belediye Başkanı bizimle beraber çizmeyle suyun içinde uğraştı. Çok özür dilerim ama bizim 200 liraya ihtiyacımız yok.” Esnafın bu tepkisi üzerine milletvekili Ali Temür sessiz kalırken, Bakan Eroğlu, elini esnafın omzuna koyarak, “Devlet her zaman yanınızda merak etmeyin” dedi.