Ve olimpiyat şöleni başladı...

Ve olimpiyat şöleni başladı...
Londra 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları görkemli açılış töreniyle resmen başladı. 17 gün boyunca 10 binden fazla sporcu madalya için yarışacak.

Dünyanın en büyük spor organizasyonu olarak kabul gören Olimpiyat Oyunları'nın 30.'su, Londra Olimpiyat Oyunları muhteşem bir açılış töreniyle başladı.

200'den fazla ülkeden 10 binden fazla sporcu madalya kazanabilmek için yarışacak. Sanat yönetmenliğini "Slumdog Millionaire" filminin Oscarlı yönetmeni, Danny Bole'un yaptığı törende 10 bin gönüllü görev aldı. Açılışta, Olimpiyat Stadı'nın içine koyun, at, inek, keçi, ördek ve kaz gibi çiftlik hayvanlarının yer aldığı örnek bir İngiliz köyü kuruldu. 27 milyon sterlin harcanarak hazırlanan törende, efsanevi müzik grubu Beatles'in üyesi Paul McCartney'nin de aralarında bulunduğu ünlü müzisyenler sahne aldı.

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-1.jpg

STATTA TARİHİ YENİDEN YAZDILAR!

Londra Olimpiyat Stadı'nda Büyük Britanya'daki köy hayatının yansıtılmasından sonra 2 bin 500 gönüllünün katılımıyla Sanayi Devrimi sahnelendi. Yani tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişe, saha ortasındaki fabrika bacalarıyla vurgu yapılıyor. 27 milyon sterlinlik açılışta; sendikaların oluşumu, işçi mücadelesinin başlangıcı, kadın haklarının doğuşu ve kıyafetlerin değişmesi gibi tarihsel ve toplumsal gelişimler adeta yeniden hayata geçirildi.

KRALİÇE HELİKOPTERDEN ATLADI!

Kraliçe Elizabeth de Olimpiyat Stadı'na geldi. Kraliçe'nin gelişi "James Bond" Craig David ile birlikte helikopterden atlamış gibi temsil edildi.

TÜRKİYE'DEN 114 SPORCU

Türkiye, 19'uncu olimpiyatlarında tarihindeki en kalabalık kafileyle mücadele edecek. Bir önceki olimpiyat Pekin’de 68 sporcu ile en kalabalık kafileye ulaşan Türkiye, Londra’da bu sayıyı 100’ün üzerine taşıdı. 114 sporcu olimpiyat için konulan barajları geçerek Londra bileti aldı.

16 BRANŞTA VARIZ

Pekin’de 12 branşta temsilci gönderdiğimiz olimpiyatlarda bu kez 16 farklı dalda mücadele edilecek. Güreş, halter, boks, atletizm gibi branşların yanı sıra Londra’da ilk kez “biz  de varız” diyeceğimiz dallar olacak. Takım sporlarında 52 yıllık hasreti dindiren voleybol ve basketbol kadın takımlarımızın yanısıra, badminton, atletizmde 4x400 bayrak, bayan güreş ile cimnastikte  ilk kez olimpiyatlarda varlık göstereceğiz. Atıcılık, bisiklet, judo, okçuluk, masa tenisi, tekvando, yelken ve yüzme de Londra’da yarışacağımız diğer branşlar.

EN GENCİ SARIKAYA

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda mücadele edecek 114 Türk sporcu içinde en genci yüzücü Hazal Sarıkaya, en yaşlısı ise atıcı Yusuf Dikeç oldu. Yüzmede 100 metre sırtüstünde yarışacak Hazal Sarıkaya 16 yaşında olimpiyatta mücadele etme hakkı kazanırken, atıcılıkta Türkiye’yi temsil edecek Yusuf Dikeç ise 39 yaşında Londra’da madalya için ter dökecek.

TÜRKİYE 29. SIRADA

Türkiye, olimpiyatlarda bugüne kadar topladığı 37 altın, 23 gümüş ve 22 bronz olmak üzere toplam 82 madalyayla, 29. sırada yer alıyor. ABD, şimdiye dek düzenlenen yaz olimpiyatlarında topladığı 934 altın madalyayla, oyunlarda tüm zamanların genel madalya tablosunda birinci durumda bulunuyor.

ERDOĞAN-ROGGE GÖRÜŞMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge ile görüştü.

40 dakika süren görüşmeye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.

Görüşmede, 2020 Olimpiyat Oyunları'nın İstanbul'da yapılması konusunun ve sporla ilgili diğer konuların ele aldığı öğrenildi.

ÇANI ELİNDEN DÜŞÜRDÜ

İngiltere Kültür Bakanı Jeremy Hunt, olimpiyat oyunlarının başlamasını simgeleyen çanı çalarken, çan kırılarak elinden fırladı. Hunt'ın ve yanındakilerin gülüşmesine neden olan olay, İngiliz televizyon kanallarında geniş yer buldu.

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-2.jpg

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-3.jpg

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-4.jpg

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-5.jpg

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-6.jpg

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-7.jpg

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-8.jpg

londra-2012-yaz-olimpiyat-oyunlari-acilis-toreni-9.jpg