Video da çekebilen fotoğraf makinesi fuarda

Video da çekebilen fotoğraf makinesi fuarda
Dünyanın en büyük fotoğraf fuarlarından "PDN Photo Plus Expo", ABD'nin New York kentinde açıldı.

Manhattan'daki Jacob Javits Kongre ve Sergi Merkezinde ziyaretçilere kapılarını açan fuara, bu yıl 350'den fazla firma katılıyor. Açıldığı ilk gün 20 bine yakın fotoğraf tutkununu ağırlayan fuarda, Canon ve Nikon'un video özelliği de eklenen yeni profesyonel serisi fotoğraf makineleri tanıtıldı.

Fotoğraf sektörünün iki Japon devi arasında büyük bir rekabetin görüldüğü fuarda, Canon'un hafta başında açıkladığı yeni EOS 1D serisi fotoğraf makinesi Mark IV'ü ilk kez vitrine çıkarırken, Nikon'un D3 serisinde geliştirdiği D3s de firmanın standında yerini aldı. Ziyaretçiler, iki büyük markanın "amiral gemileri" olarak nitelenen iki modeli deneme ve karşılaştırma şansı yakaladı.

Her iki model 102 bin 400 ISO'ya kadar çıkabilirken, Canon, 16,1 milyon piksel çözünürlüğüyle Nikon'un 12,1 milyon piksellik çözünürlüğün ün bir adım önüne geçiyor. Canon, maksimum çözünürlükte saniyede 10 kare çekebilirken, Nikon maksimumda 9 karede kalıyor. Buna karşılık, Canon 46 noktadan netlik yapabilirken, Nikon 51 noktadan netleme özelliğiyle öne çıkıyor.

video-cekebilen-fotograf-makinasi-1.jpg

Flaş senkronizasyon hızında Canon saniyede 1/300, Nikon ise 1/250'ye kadar çıkabiliyor. Pil ömrü olarak Canon'un 1500 kare fotoğraf çekebilmesine karşılık, Nikon yeni pil sistemiyle bir kez doldurmayla 4200 fotoğraf karesine kadar çekim yapabiliyor.

İki profesyonel makine gövdesine de yeni eklenen video özelliğinde, Canon 1080 piksellik çözünürlüğe, rakibi Nikon ise 720 piksele ulaşabiliyor.

Öte yandan; fuardaki Canon ABD yetkilileri, Mark IV'te, bir önceki model Mark III'teki otomatik netleme sırasında "keskinlik" meselesinin tamamen giderildiğini açıkladı. Mark IV'te, "AI Serve II AF" olarak adlandırılan yeni otomatik netleme sisteminin kullanıldığı ve makinenin geliştirilmiş bir algoritmayla (işlem süreci) saniyede 10 kare çekimi yüksek keskinlik değerleriyle sorunsuz yaptığı belirtildi. Canon standına gelenlere, EOS 1D Mark IV, EOS 5D Mark II ve EOS 7D makinelerini test etme fırsatı verildi.

Fuarda çok geniş bir alana yayılan Nikon firması, yeni çıkan fotoğraf makinesi Nikon D3s ile birlikte, makro özelliği bulunan yeni 85 mm lensi "AF-S DX micro"yu da tanıttı.

Canon'un PDN fuarındaki yetkilileri, yeni EOS 1D Mark IV'ün ABD'de aralık ayının 20'sinde, Noel'den önce satış mağazalarındaki yerini alacağını bildirirken, 5 bin dolara satılacak makinenin ön talebe göre dağıtımına öncelik verileceğini söyledi. Nikon yetkilileri ise ABD'de 5 bin 200 dolara satılacak D3s'in, rakibi Canon Mark IV'ten önce aralık başında satışına başlanacağını açıkladı.

Almanların prestijli markası Leica, ilk kez katıldığı bu yılki PDN Fotoğraf Fuarında 10 bin dolara satışa sunulan yeni modeli M9 ile yer alırken, geniş format ve orta format dijital fotoğraf makinesi sektörünün iki önemli markası Leaf ve Hasselblad da en son modellerini fuara getirerek moda ve stüdyo fotoğrafçılarının beğenisine sundu.

Dijital kart markası Lexar da yeni ürettiği "dijital fotoğraf kurtarma" programını fuarda tanıttı.

Canon, Nikon, Olypmus, Sony gibi fotoğraf makinelerine lens üreten Sigma firması da 2.8 diyafram açıklığı ve 200-500 mm'lik odak aralığına sahip 1 metre uzunluğundaki dev objektifiyle ziyaretçilerin ilgisini çekti.

ABD'nin ünlü fotoğraf mağazaları B&H Photo ve Adorrama ile sosyal dernekler Ulusal Basın Fotoğrafçıları Derneği (NPPA) ve Amerikan Medya Profesyonelleri Topluluğu (ASMP) da bu yıl ilk kez fuarda stand açtı.

ABD'de fotoğraf üzerine eğitim veren üniversiteler ve okullar International Center of Photography, School of Visual Arts, Brooks Enstitüsü, Academy of Arts Enstitüsü de fuarda yer aldı.

Fotoğraf çantası üreticisi firmaların fuardaki yarışı da dikkat çekti. Domke, ThinkTank, Lowepro ve Tamrac, yan yana açtıkları standlarda yeni modelleriyle fuara gelenlerin ilgisini çekmek için uğraş verdi.

video-cekebilen-fotograf-makinasi-1.20091024002532..jpg

26'ncısı düzenlenen fuarda ilk kez yer alan ürünlerden biri de "AeriCam" isimli, fotoğraf makinelerine havadan çekim imkanı tanıyan uzaktan kumandalı helikopter oldu. 10 bin dolara satışa sunulan ürünün orta kısmına profesyonel gövde fotoğraf makinesi yerleştirilebiliyor ve helikopter bu ağırlığı sorunsuz kaldırıyor.

Yeni fotoğraf makinelerinin üzerinde bulunan "live" moduyla bilgisayar üzerinden fotoğrafın açısı görülebilirken, uzaktan kumandayla da helikopter kontrol edilip gökyüzü açısıyla fotoğraf çekme imkanı elde ediliyor.

AeriCam yetkilisi, helikopteri sadece uzaktan kumandalı sistemler üzerinde tecrübesi olanların uçurabileceğini belirterek, bu tip helikopter uçurmayı bilmeyen fotoğraf meraklılarının önce belirli bir süre ürün üzerinde eğitim alması gerektiğini açıkladı. Fuarda da ilgi uyandıran yeni sistemde, helikopterin havada sadece 7 dakika kalabildiği, bu sürenin sonunda aşağıya indirilip şarj edilmesi gerektiği kaydedildi.

New York'ta 3 gün açık kalacak fuarda, cumartesi gününe kadar 200'ün üzerinde seminer ve konferans düzenlenecek ve son teknolojik ürünler ile sektörün durumu üzerine değerlendirmeler yapılacak.