Vizesiz Avrupa İçin Tarih Belli Oldu

Vizesiz Avrupa İçin Tarih Belli Oldu
Avrupa'ya vizesiz gidiş ne zaman mümkün olacak? Müzakere yapılacak.

Bakan Bağış, “Önemli aşamaya geldik, ön anlaşmaya yakınız” diyor. Bağış, taviz vermeden adım atmak için görüşmelerin bir yıl sarkabileceğini hatırlatıyor.

Milliyet Gazetesi yazarı Şükrü Andaç, vizesiz Avrupa konusunda Bakan Egemen Bağış’ın açıklamalarını içeren bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı:

Genellikle yurtdışı seyahatlerde birlikte olduğumuz Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la bu kez İstanbul’da iftar sofrasında beraberiz. Önceki akşam Fatih’te dev bir halı sahanın çevirdiği stadyumdaki iftarın ardından sohbet için durağımız Koç grubu şirketlerinden Divan’ın işlettiği ‘Zeyrekhane Restoran’ oluyor.

Gündemdeki ilk konu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son dönemde üzerinde ısrarla durduğu “Vizesiz Avrupa”. Bakan Bağış, vize muafiyeti konusunda “Bu yıl görüşmeleri başlatırsak, 3 yıl sonra bitebilir. Ama görüşmelerin başlaması 2014’e sarkabilir. 2016 yılı veya 2017’de vizesiz giriş başlar” diyor.

Sığınmacıya doğudan kapıyı aç!

Bu konuyla ilgili olarak “Çok acil ihtiyacımız var dersen günü zararla kapatırsın” diyen Bağış, Avrupa cephesinin ‘vizesiz geçiş’ için Türkiye’nin önüne koyduğu şartların bazılarını ortadan kaldırmak adına müzakere yapılacağını belirtiyor. Bağış, taleplerle ilgili olarak ‘transit vizesi’ ve ‘sığınmacı’ örneklerini şu sözlerle veriyor:

“İstanbul’da uçak değiştiren tüm yolculardan “transit vizesi” istememizi dayatıyorlar. Bu, Türk Hava Yolları’nın (THY) transit yolcu potansiyelini yok etmek anlamına gelir. Kabul edemeyiz. Bir diğer talep ise ‘sığınmacı’ konusunda. Şu anda Türkiye’nin batısından sığınmacı girebiliyor, doğusundan giremiyor. Bize Sırbistan, Hırvatistan örneği verip “Ayrımcılığa son verin, kapıları açın” diyorlar. Ama bizim doğumuz diğerleri gibi değil.İran, Irak, Suriye Agganistan, Mısır’dan kaçak göçmenlere kapımızı açık tutmamızı istiyorlar. Kapıları açarsak, Türkiye’ye milyonlarca göçmen yönelir. Bu da barınak, eğitim ve daha birçok ihtiyacın belirli sürelerle karşılanması demek. Biz bu yükü kaldıramayız.”