Yakın Doğu, Robocup Şampiyonu Oldu

Yakın Doğu, Robocup Şampiyonu Oldu
Dünyanın en prestijli robot futbol turnuvası olarak bilinen RoboCup 2018 Robotlararası Dünya Futbol Kupası'na katılan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol...

Dünyanın en prestijli robot futbol turnuvası olarak bilinen RoboCup 2018 Robotlararası Dünya Futbol Kupası'na katılan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı (NEUIslanders) şampiyon oldu.

Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen RoboCup 2018 Robotlararası Dünya Futbol Kupası'nda şampiyon olan robotun yapay zeka kodlamaları Yakın Doğu Üniversitesi tarafından geliştirildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsilen dünya kupasına katılım hakkı elde eden tek Türk takımı olan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı, dünya kupasında oynadığı maçlarda 4 galibiyet, 2 beraberlik elde etti. Takım, 17 takımı geride bırakarak dünya şampiyonu oldu.

Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takımı, 8 robottan oluştu. NEUIslanders'ın tüm mekanik ve elektronik tasarımları ile yapay zeka kodlamalarının hepsi Yakın Doğu Üniversitesinin kendi üretimi olup, araştırma laboratuvarlarında görevli mühendisler tarafından tasarlanarak üretildi. Her biri özel bir teknolojiyle el yapımı olarak üretilen futbolcu robotlar, üç boyutlu bir koordinasyon ve iletişim sistemiyle yönetiliyor. Elektrik-elektronik mühendisleri ile bilgisayar mühendislerinin ortak çalışmasıyla bu yıl takımı yöneten yapay zeka sıfırdan yazılarak daha ofansif bir robotik futbol takımı oluşturuldu.

"ROBOCUP TARİHİNDE BİR İLKİ BAŞARDIK"

RoboCup 2018 Robotlararası Dünya Futbol Kupası'nda geliştirdikleri robotlar hakkında konuşan Yakın Doğu Üniversitesi Robot Futbol Takım Kaptanı Ersin Aytaç, "Hiçbir başarı emeksiz olmuyor. Bizde emeklerimizin karşılığını aldık. Bütün robotlarımızı kendimiz Yakın Doğu Üniversitesinde ürettik. Bizler de turnuvaya katılmadan önce ön elemeden geçiyoruz. Ön elememiz daha bilimsel olup, projemizi akademik makale ve video ile birlikte kanıtlamak zorundayız. Bu sene dünya şampiyonu olarak adamıza geri döndük. 4 galibiyet, 2 beraberlik aldık. Hiç mağlup olamayıp gol yemediğimiz için Robocop tarihine geçti" dedi.

Kaynak:IHA