Yapı malzemesine 'Kalite Belgesi' şartı

Yapı malzemesine 'Kalite Belgesi' şartı
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, inşaatlarda ''Kalite Standart Belgesi'' olmayan malzemenin artık kullanılamayacağını...

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, inşaatlarda ''Kalite Standart Belgesi'' olmayan malzemenin artık kullanılamayacağını, Yeni Yapı Denetimi Yönetmeliği'nde bunun net bir şekilde ifade edildiğini bildirdi. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesinin Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasında (SATSO) gerçekleştirdiği 13. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Demir, bakanlığının ve hükümetin faaliyetlerini değerlendirdi.

Türkiye'nin kendisinden daha büyük ekonomiye sahip ülkelerin gösteremediği performansı gösterdiğini belirten Demir, iktidarın gelişme yolunda önüne çıkan engelleri milli irade ile birlikte aştığını söyledi.

Türkiye'nin yapılacak anayasa değişikliğiyle iki veya üç yıl içinde özgürlükler ve demokrasi anlamında insan hak ve hürriyetlerini, insan olmaktan kaynaklanan özelliklerini olumlu şekilde yaşayabilmesinin önünü açan seviyeye geleceğini anlatan Demir, seçimlerde yürütülecek kampanyanın ana omurgasını bunun oluşturacağını belirtti.

Demir, İmar Kanunu'nda yaptıkları değişiklikle birlikte özel müteahhitlik denilen alanda yasa ve yönetmelik çıkardıklarını ifade ederek, ''Bakanlığımızın üstlendiği vizyonlardan bir tanesi bürokrasiyi ortadan kaldırmak, işlemleri net ve seri bir şekilde, özellikle mimarlık ve mühendislik alanında kamu hizmetinin etkin şekilde verilmesini sağlamaktır. Yapı Denetimi Yönetmeliği de şu anda bitmek üzere. Şubat ayında inşallah yayımlatmaya çalışacağız. Yeni bir yazılım hazırlıyoruz tekrar. En ufak bir esnek noktası kalmayacak şekilde yapı denetimi sistemi şu anda tüm Türkiye'ye yaygınlaştı. 2011 yılı içinde tamamen hayata geçmiş olacak'' şeklinde konuştu.

Yapı Denetimi Yönetmeliği'nde bazı düzenlemeler yaptıklarını anlatan Demir, şunları söyledi:

''65 yaşının üzerinde olan teknik elemanlara yapı denetçi belgesi artık vermiyoruz. 12 yıl fiili çalışmış olma şartı vardı, onu 5 yıla düşürdük. Daha genç arkadaşlar da görev alır hale geldi. Yapı denetimine tabi olarak denetlenen inşaat, ayrıca bakanlığımız tarafından mutlaka denetlenecek. Artık bu işin kaçarı, göçeri kalmadı. Çıkardığımız yetkiyle birlikte malzeme denetimi yapılacak. Kalite standart belgesi olmayan malzeme artık inşaatlarda kullanılamayacak. Yeni Yapı Denetimi Yönetmeliği'nde net bir şekilde onu ifade ediyoruz. Kalite standart belgesi olmayan, tarif edilmiş standartlarda, bir belgesi yoksa bir tuğla bile inşaatlarda artık kullanılamayacak.''

2012 yılı başından itibaren bir yapımcının ustalara iş verebilmeleri için, ustaların o işi yapabileceğine dair belgeleri bulunma şartı aranacağını kaydeden Demir, ''Tüm inşaatta çalışanın belgesi olması değil bu. Orayı yanlış anlayanlar var. Amelenin belgesi olmaz, sigortaya girişini yaparsın, çalıştırırsın. Bir ustaya elektrik tesisatı yaptırıyorsa, onun belgesi olacak. Onun belgesi inşaatın dosyasında olacak. Su tesisatının belgesi olacak'' dedi.

Geliştirdikleri yeni bir yazılımla binalarla ilgili tüm istatistiklere ulaşılabileceğine dikkati çeken Demir, ''Tüm yapılarla ilgili en küçük detaya kadar, doğal gaz hattından, su hattından, kanalizasyon sistemlerinin tamamı elektronik ortamda milimetrik olarak kayıt altında tutuluyor olacak. Zamanı gelince çalışmamızda yurt dışında ise binasını izliyor olacak oradan vatandaş'' diye konuştu.

-KADASTRO ÇALIŞMALARI SAYISAL ORTAMA AKTARILACAK-

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüyle ilgili çalışmaların da devam ettiğini bildiren Demir, ''Özellikle kadastro çalışmaları bitti. Daha önce yapılmış olan, yüzde 60'ın üzerindeki eski yapılmış olan kadastro çalışmaları da üç yılda yeniden sayısal ortamda inşallah. Bütün programlarını yaptık. 2013 yılı sonuna kadar bitiriyoruz'' diye konuştu.

İller Bankası Teşkilat Kanunu'nun TBMM'nin gündeminde olduğunu anımsatan Demir, İller Bankası'ndan yerel yönetimlere aktarılan kaynağın 2009 yılında 1 milyar lira olduğunu, 2010 yılında bunun 2 milyara yükseldiğine işaret etti.

Demir, İller Bankası'nın yeni teşkilat kanunuyla yurtdışı finans kuruluşlarından yerel yönetimlere cazip şart ve uygun koşullarda kaynak teminini görev olarak yazdıklarını ifade ederek, iyi yönetilmesi durumunda önümüzdeki dönemde çok daha farklı bir İller Bankası'nın görüleceğini söyledi.

-ORTA HASARLI BİNALAR-

Orta hasarlı konutların durumuna da değinen Demir, orta hasarlı konutların Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının yetki alanında olduğunu hatırlattı.

Orta hasarlı binaların bir bölümünün ruhsatlı, bir bölümününde kaçak, ruhsatız binalar olduğuna işaret eden Demir, şunları bildirdi: ''Tek çözüm kentsel dönüşüm. Bina sahiplerinin de buna destek vermesi lazım. Bir tespit varsa, deprem olduğunda yıkılma ihtimali olanların mutlaka yıkılması lazım. Orta hasarlı bina güçlendirmeyle dayanıklı hale getirilebilecekse, (meslekten birisi olarak söylüyorum çok tercih edilen bir yöntem değil) güçlendirilmeli. Bu konuyla ilgili olarak Belediye Kanunu'nda değişiklik yaptık. Daha kapsamlı bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız TOKİ ile irtibata geçer veya kendisinin dönüşüm projesi varsa bakanlık olarak İller Bankası'ndan her türlü katkıyı sağlamaya çalışırız. Bunu tamamen siyaset alanının dışında çözmemiz gereken problem olanı olarak algılayıp, toplumu da böyle bilgilendirmek lazım.''