YAŞ atamaları yapıldı, işte tam liste

YAŞ atamaları yapıldı, işte tam liste
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesini belirleyen Yüksek Askeri şura tamamlandı.

YAŞ kararlarıyla 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 3 personelin TSK’dan ilişkisi kesildi. Erdoğan ve Bakan Gönül ihraç kararlarına şerh koydular. Genelkurmay’da 14 olan orgeneral kadrosu 15’e çıkarıldı...

YÜKSEK Askeri Şura (YAŞ) kararları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulduktan sonra açıklandı. YAŞ’ın birinci günkü toplantılarına katılan Başbakan Erdoğan, dün sabah YAŞ kararlarını imzalamak üzere saat saat 09.10’da Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’na gitti, Saat 09.50’de ayrıldı. Ardından Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Gül’e sunmak üzere Köşk’e çıktı. Şura sonuçları, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliğince kamuoyuna duyuruldu.

’Sürpriz atama’olmadı

2014’e kadar komuta kademesini de şekillendiren YAŞ kararlarında, komuta kademesinde “sürpriz” bir atama olmadı. 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Metin Ataç’ın yerine Donanma Komutanı Ora. Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu’nun yerine Harp Akademileri Komutanı Org. Hasan Aksay atandı. Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık’ın görevleri bir yıl daha sürdürecek.

Iğsız’ın yerine Güner

Kara Kuvvetleri’nde, emekli olacak Birinci Ordu Komutanı Org. Ergin Saygun’un yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hasan Iğsız getirildi. Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Org. Aslan Güner atandı.

Kalyoncu terfi etti

Şura’da bir üst rütbeye terfi eden ve orgeneral olan 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na getirildi. Kalyoncu’nun ismi, Ergenekon soruşturmasında adı geçen eski özel harekatçı İbrahim Şahin’in ifadelerinde geçmişti. Şahin, Kalyoncu’nun emri ile terörle mücadele için bir kadro kurma çalışması yaptığını iddia etmişti.

Yeni komutanlık...

Genelkurmay’da 14 olan orgeneral sayısı bir artırılarak 15’e yükseltildi. Ve bu doğrultuda Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde yeni bir komutanlık oluşturuldu; Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı. Karargah başkanlığı görevini yürütecek bu göreve, Orgeneral olan 1. Hava Kuvveti ve 6. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı atandı. 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 54 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

3 ihraç çıktı

Şura’da, ayrıca “tutum ve davranışları ile irticai görüşleri benimsediği, bu gibi faaliyetlerde bulunduğu anlaşılan” 3 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmasına oy çokluğuyla karar verildi. İhraç kararlarına Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün şerh koydukları belirtildi.

2010’da Koşaner TSK’nın başında...

YAŞ kararları doğrultusunda, TSK’nın 2010 ve sonrasındaki komuta kademesi de şekillenmiş oldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, gelecek yıl emekliye ayrılacak. Başbuğ’un yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay Başkanı olacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ise 1. Ordu Komutanlığı’na atanan Orgeneral Hasan Iğsız gelecek. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, 2011’de Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. Org. Özel’in 2013’te Genelkurmay Başkanı olması ve 2017’ye kadar görevde kalması bekleniyor. Orgeneral olan, 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na getirildi. Orgeneral Kalyoncu, 2013-2015 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanı olacak.

Albay Çiçek’e terfi yok

* ‘İrtica belgesiyle’ gündeme gelen Kurmay Albay Dursun Çiçek için YAŞ’tan süpriz çıkmadı. 2 defa “temdit” alarak beklemeye çekilen Çiçek’in durumu değişmedi. Genelkurmay’daki çalışma süresi dolan Çiçek’in kuvvette görevlendirileceği öğrenildi. TSK, Çiçek’in terfi ettirilmeme sebebini “boş tuğamiral kadrosu olmaması” olarak açıklandı.

İddialarda adları geçti

* Dink suikastı için bir astsubaya 300 bin dolar vaat ettiği iddia edilen ancak yapılan soruşturmada “takipsizlik” kararı verilen topçu Kurmay Albay Ferhat Özsoy da tuğgeneralliğe yükseldi.

* Adı Ergenekon soruşturmasında geçen Deniz Kurmay Albay Levent Görgeç, tuğamiralliğe yükseldi.

ORG. GÜNER PROTOKOLDEN ÇIKMIŞTI

Cumhurbaşkanı Gül, Köşk’e çıktıktan sonra ilk ziyaretini KKTC’ye yapmıştı. KKTC’den dönüşte yani 20 Eylül 2007’de Ankara Garnizon Komutanı ve 4 Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner, Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, uçaktan inerken protokolden ayrıldı ve Gül’ü karşı sırada selamladı.