Yaş Çay Fiyatı Açıklandı

Yaş Çay Fiyatı Açıklandı
204 bin çay üreticisini ilgilendiren 2010 yaş çay fiyatı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı açıklamayla açıklandı. Açıklanan yaş çay fiyatı Rize’de şok etkisi yaratacak!

204 bin çay üreticisini ilgilendiren yaş çay fiyatı kararının açıklanmasında değişikliğe gidilerek belirlenen fiyatın açıklanması Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı açıklamayla yapıldı. Açıklamada tarım ürünleriyle ilgili 2010 yılı fiyat belirleme kararının dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında alındığından yazılı açıklamayla duyurulduğu belirtildi. Açıklanan karar ise çay üreticisini çileden çıkartacak!..

YAŞ ÇAYA 0 (SIFIR) ZAM...

Dün (Çarşamba günü) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da saat:10.35’te toplanan Bakanlar Kurulu, yaklaşık 7 saat süren toplantıda bazı önemli kararlar aldı. Akşam geç saatlerde sona eren toplantı sonucunda alınan kararlar arasında yaş çay fiyatının da yer aldığı belirtildi. 

Yaş çay fiyatı, Bakan Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı bir açıklamayla basın-medya kuruluşlarına gönderildi. Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlardan tarımla uğraşan çiftçi ve üreticiler en çok etkilenecek kesim oldu.

İşte, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından 0 (SIFIR) zam verilen yaş çay fiyatı ile ilgili yapılan yazılı açıklama :

Bugün (dün) Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina’da Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu toplantısında Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin (KİT) 2009 yılı toplam görev zararı, 1 milyar 256 milyon 379 bin lira olduğu belirlendi. Hazine verilerine göre, cari fiyatlarla aynı dönemde kesinleşen görev zararı, 314 milyon 518 bin lira olarak gerçekleşti.

Görev zararları için toplam ödeme 2 milyar 162 milyon 155 bin lira olurken, 905 milyon 775 bin lira eksi bakiye kaldı.

KİT'lerin ve özelleştirme programındaki kuruluşların stok borçları da geçici verilere göre 2009 yılında (cari fiyatlarla) toplam 68 milyar 344 milyon 755 bin lira olarak gerçekleşti. Bunun 59,7 milyar lirasını iç borçlar, 8,7 milyar lirasını da dış borçlar oluşturdu.

KİT'ler ve özelleştirme programındaki kuruluşlarda, 2009 yılının dördüncü çeyreğinde de Hazine portföyünde 147 bin 45, özelleştirme portföyünde 48 bin 675 olmak üzere toplam 195 bin 720 kişi istihdam edildi.

KİT'LER ZARARDA TARIM ÜRÜNLERİNE 0 (SIFIR) ZAM

KİT’lerdeki zararlar sonucunda Bakanlar Kurulu bazı tedbir kararlarının alınması yönünde uzlaşma sağlamıştır. KİT’lerin 2009 yılındaki 1 milyar 256 milyon 379 bin liralık toplam görev zararının karşılanabilmesi için 2010 yılı içerisinde tarım ürünlerinde dünya piyasasındaki durumu da dikkate almak durumunda bulunduğumuzdan; aralarında yaş çay ve fındık ürünlerinin de bulunduğu tüm tarım ürünlerinin fiyatı 2009 yılı fiyatları baz alınarak 2010 yılı alımları yapılacaktır.

Gönlümüz alım fiyatlarında zam yapmak olmasına rağmen KİT’lerin 2009 yılı zararlarıyla birlikte diğer tarım ürünleriyle beraber çayın işletme maliyeti, dünya piyasasındaki durumu bu kararın alınmasını gerektirdi. Önümüzdeki yıllarda aynı durumu yaşamamak adına bu kararın alınmış olduğunu ve 2010 yaş çay alım fiyatında 2009 alım fiyatı olan 79 kuruş, 11,5 kuruş da destekleme primi geçerli olacak ve çiftçimizin cebine 90,5 kuruş girecek. Yaş çay üreticilerimiz ile kamuoyunun bilgisine sunarım.

''Sevgili okuyucularımız, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yukarıda açıklandığını duyurduğumuz haber konusu tamamen hayal mahsulüdür. Bugün 1 Nisan ve şaka konusunda en hoşgörülü olduğumuz bir gün. Biz de sizin hoşgörünüze sığınarak şaka yapalım dedik. olay53, başta Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker olmak üzere Çaykur Genel Müdürlüğü ile tüm yöneticilerimizin, yaş çay üreticilerimizin ve okurlarımızın hoşgörüsüne sığınarak hazırladığı “Nisan 1” şakasından dolayı özür diler…