Yaş Çay Fiyatı Açıklandı

Yaş Çay Fiyatı Açıklandı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı yaş çay alım fiyatını 1,77 lira fiyat, 13 kuruş destekleme pirimi olmak üzere 1,90 lira olarak açıkladı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 207 bin çay üreticisini ilgilendiren 2016 yılı yaş çay fiyatı bugün ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarafından açıklandı.

Bakan Çelik, 2016 yılı yaş çay alım fiyatını daha yüksek bir fiyat beklenilmesine rağmen önceki yıllarda yaş çaya verilen oranlar dolayısıyla tahmin edilen şekilde 1,77 lira fiyat, 13 kuruş destekleme pirimi olmak üzere 1,90 lira olarak açıkladı.

Bakan Faruk Çelik, 2016 yılı yaş çay alım fiyatını bir önceki yıla oranla yüzde 12.02’lik bir artışla 1.77 taban fiyatı, 13 kuruş da destekleme olmak üzere toplam 1.90 kuruş olarak açıkladı.

315750.jpg

Çelik, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen, 2016 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası açılış töreninde yaptığı konuşmada, 3 Mayıs'ta ÇAYKUR'un yaş çay alımına başladığını, bu güne kadar 75 bin ton aldığını ifade etti.

Çelik, eli nasırlı çay üreticilerini hiçbir zaman mağdur etmediklerini vurgulayarak, "2015 yılında bildiğiniz gibi yaş çayın kilogramı 1 lira 58 kuruştu. 12 kuruş ayrıca prim desteği ile birlikte 1,70 lira üreticinin eline geçen fiyattı." dedi.

ÇAYKUR olarak, çay fiyatını hep enflasyonun üzerinde belirlediklerini dile getiren Çelik, şöyle devam etti: "Bütün etkileri değerlendirerek 2016 yılı yaş çay fiyatını 1,58 liradan 1,77 liraya çıkararak yüzde 12,03'lük bir artış gerçekleştiriyoruz. Enflasyonun yüzde 6,5 olduğu dikkate alınırsa yüzde 12,03'lük artışın ne anlama geldiğini hepiniz tahmin edersiniz. Kümülatif olarak 13 kuruşluk destekleme fiyatını da koyduğumuzda toplamda üreticinin eline 1,90 lira geçecektir."

faruk-celik-001.jpg

“ÇAY STRATEJİK ÜRÜNDÜR”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise yaptığı konuşmada, çayın stratejik bir ürün olduğunu ifade ederek "Türkiye’de 1940‘lı yıllarda üretime başlanan çay Doğu Karadeniz insanı için temel geçim kaynağı olması hasebi ile son derece önemli, ülkemiz ve tarım sektörü açısından stratejik bir ürün dolduğunu vurgulamak istiyorum. Türkiye tüm dünyada çay üretim alanı bakımında 8. sırada, kuru çay üretimi açısından dünyada 6. sırada yer almaktadır. Türkiye dünyada üzerine kar yağan çaya sahip tek ülkedir. Bu üretimi ruhsatlı olanlarda 202 bin üretici gerçekleştiriyor. Toplam üretim alanı 762 bin dekardır. Yaş çay üretimi 1 milyon ile 1.3 milyon ton arasında değişiyor. Kuru çay üretimi ise 200 bin ton ile 260 bin ton olduğunu görmekteyiz. Çayın yüzde 65'i Rize’de üretilmektedir” diye konuştu.

"ORGANİK ÇAY ÜRETİMİNE GEÇİLECEK"

Bakan Çelik, çayda organik üretime geçme noktasında ittifakla karar aldıklarını hatırlatarak “Çay üretiminde organik üretime geçmene noktasında ittifakla bir karar aldık. Organik üretime geçme noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Çay konumda organik üretime geçmek zorundayız. Biz yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Ağustos sonuna kadar çalışmalarımız sürerken organik çaya geçiş noktasındaki destek politikalarımızı eylül ayı başında açıklayacağız. Bu alanda da önemli destekleme çalışmalarımız olacaktır” şeklinde konuştu.

"YAŞ ÇAY TABAN FİYATI 1.90 TL"

Bakan Faruk Çelik, 2016 yılı yaş çay taban fiyatını ise destekleme ödemesi ile birlikte 1.90 TL olarak açıkladı. Çelik açıklamasında, “ÇAYKUR 3 Mayıs itibariyle 1. sürgün alımlarına başladı. Dün itibari ile 75 bin ton çay alımı gerçekleştirildi. Yaş çay alım fiyatı bilindiği gibi 2015 yılında 1.58 TL olarak belirlenmişti. 12 kuruş destekleme ile 1.70 kuruş ödeme sağlanmıştı. Çay taban fiyatını belirlerken tüm dengeleri dikkate almak durumundayız. Dünyadaki ve bölgedeki gelişmeler biliniyor. Enflasyon ortada. Tüm bunların yanında esas dikkate alınması gereken üreticimizin nasırlı elleri ve el emeğidir. Tüm bunları değerlendirdiğimizde 2016 yılı yaş çay alım fiyatını 1,58 den 1,77 TL ye yükseltip yüzde 12.02'lük bir artış gerçekleştiriyoruz. Prim desteği olan 13 kuruş ile birlikte ise 1.90 TL olarak belirledik“ dedi.

BAKAN ÇELİK ÖZEL SEKTÖRÜ UYARDI

Bakan Faruk Çelik, fiyat açıklamasının ardından sürdürdüğü konuşmasında, taban fiyatında altında yaş çay alımı gerçekleştiren özel sektör işletmeleri ne de seslenerek, “Herkesin çayı değerinden alması gerekiyor. Buna dikkat edelim. Bu son derece önemli. Buraya gelip bir emek sarf ediyoruz. Bu değeri meselesini herkes dikkate almalı ve göz ardı etmemeli. Ödemelerin makul bir zamanda olması önem arz ediyor. Para dışında her hangi bir ödeme yoluna gidilmemeli. Bindiğiniz dalı kesmeyin. Üretici ve sanayisi bir olmadan işler yürümüyor. Bu hususlarda özel sektörü hassas olmaya çağırıyoruz. Üreticinin mağduriyeti uzun vadede sanayicinin mağduriyeti olacağının bilinmesini istiyorum“ uyarısında bulundu.

Toplantıya Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar, Osman Aşkın Bak'ın yanı sıra sivil toplum temsilcileri ile ÇAYKUR çalışanları katıldı.

Öte yandan 2015 yılı yaş taban fiyatı 1,58 taban fiyat 12 kuruş da destekleme bedeli olmak üzere toplam 1,70 TL idi.

olay53 okuyucusu 2016 destekleme primi ücreti ile yaş çay fiyatını 28 Nisan'da yaptığımız haberle günler öncesinden öğrendi.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Bakan Çelik Yaş Çay Fiyatını Açıklamak İçin Rize'ye Geliyor

Yaş Çay Destekleme Primi Belli Oldu

Yaş Çay Destekleme Primine 1 Kuruş Zam, İşte Yeni Yaş Çay Tahmini Fiyatı