Yaş Çay Karaborsaya Düştü

Yaş Çay Karaborsaya Düştü
Hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle rekolte düşüklüğü yaşanan yaş çayda, yaş çay karaborsaya düştü. 1 kilo yaş çay fiyatı 2,30 TL’ye çıktı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 212 bin üretici tarafından üretimi yapılan yaş çayda hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle rekolte düşüklüğü yaşanıyor. Rekoltenin düşük olması nedeniyle Rize’de özel sektör firmalarının yaş çayın kilosunun üreticiden 2,30 TL’leri bulan fiyatlardan satın aldığı öğrenildi.

2017 yaş çay sezonu başlangıcında Çaykur’un taban fiyatı üzerinden yaş çay alımlarını başlatan bazı özel sektör firmaları, Çaykur’un kontenjan ve randevulu sisteme geçmesiyle birlikte yaş çay kilo fiyatını 1,60 TL.’ye kadar düşürmüştü. Rekoltenin düşmesi ve Çaykur’un da kontenjan uygulamasını kaldırmasıyla birlikte özel sektör firmaları adeta kesenin ağzını açtı ve Çaykur fiyatının üzerine çıkarak yer yer yaş çayın kilosunu 2,20 ve 2,30 TL’den alımlarını sürdürüyor.

Yaş çayda Çaykur’un bayrama kadar birinci sürgün alımlarını sürdüreceği bilgisine ulaşılırken, ikinci sürgünde üreticilerin çaylarını bir an önce Çaykur’a satabilmek için acele etmemeleri halinde yaş çayın kilo fiyatının 2,50 TL’yi bulacağı tahmin ediliyor. Ancak üreticiler Çaykur’un kontenjan ve randevulu sistem uygulamasına takılmadan çaylarını toplamak için acele ederse özel sektörün yaş çay kilo fiyatını yeniden 1,60 TL’ye kadar düşürmesi bekleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çaykur’da düzenlenen toplantıda yaş çayın kilo fiyatını 2,00 TL olarak açıklamış, destekleme ücreti ile birlikte Çaykur üreticiye 2,13 TL üzerinden ödeme yapıyordu.