Yaş Çayda Şok Fiyat!

Yaş Çayda Şok Fiyat!
Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan yaş çay fiyatı hakkında aldıkları duyumu açıkladı.

Rize Ticaret Borsası (RTB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, aldıkları duyumlara göre bu yıl yaş çay taban fiyatının 86-87 kuruş olarak açıklanabileceğini söyledi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde durdukları çay araştırma merkezi kurma çalışmalarında sona doğru yaklaştıklarını belirterek, ''Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca AB hibe fonları kapsamında Çay Araştırma Merkezi projesi yapıldı. Projenin maliyeti 10 milyon avro olarak belirlendi. Çay araştırma merkezini Çayeli'nde yapmayı planlıyoruz. Projeye haziran ayı içerisinde başlayacağız'' dedi.

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'nin 50 bin ton çay ihraç eden ülke haline gelmesini hedeflediklerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: ''Çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz. Ülkemizde çay sektörünün belirli seviyeye gelmesi için bazı çalışmalar yapıyoruz. Aldığımız duyumlara göre yaş çay taban fiyatı 86-87 kuruş olarak açıklanabilir. Bu nedenle destekleme priminin yüksek tutmaya yönelik bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Bu yıl taban fiyatın üzerinde peşin parayla çay alımları yapılmasını arzu ediyoruz. Kuru çayın taban fiyatını mümkün olduğunca yukarıda tutmak istiyoruz. Çünkü kuru çayın fiyatı yüksek olduğu sürece yaş çay fiyatı da yükselecektir.''

Erdoğan, ÇAYKUR'un özelleştirilmesi gibi bir konuya sıcak bakmadığını kaydederek, ''ÇAYKUR'un özelleştirilmesi demek, özel sektörün ortadan kalkması demektir. ÇAYKUR'un kalmasından yanayım. ÇAYKUR'un özelleşmesi ile zarar görecek olan özel sektördür. Kim ÇAYKUR'u rakip olarak görüyorsa o zarar etmiştir. Birlikte hareket etmemiz lazım. Hiçbir firma müstahsiline zarar vermek istemez'' diye konuştu.

Geçen yılın çay sektörü açısından bronz yıl olduğunu, 2011 yılının ise çayın altın yılı olacağına inandığını kaydeden Erdoğan, ''Uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız Çay Kanunu tasarısına da son şeklini vermek amacıyla 15 Mayıs'ta bir toplantı yapacağız. Bu toplantıda mutabakat sağladığımız metni kamuoyuyla paylaşacağız'' dedi.