Yaşçay Destekleme Primi Açıklandı

Yaşçay Destekleme Primi Açıklandı
Yaşçayda 2013 destekleme tutarı açıklandı. Desteklemede artış olacak mı? İşte cevabı:

Yaşçayda 2013 destekleme tutarı 12 Kr. olarak açıklandı.

Bakanlar Kurulunun ''2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar''ı, Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren düzenleme, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yazısı üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.

Buna göre, bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği ile mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacak. Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında dekar için 2,9 lira mazot, 4 lira da gübre desteği verilecek. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar için 4,3 lira mazot, 5,5 lira gübre, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için ise 7'şer lira gübre ve mazot destekleme ödemesi yapılacak.

Öte yandan Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Kararın eki listesinde yer alan 30 tarım havzasında, 2013 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan ürünlere fark ödemesi yapılacak. Yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut, mercimek ve yaş çay ürünleri, tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenecek verim değerlerine göre, pamukta yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullanma şartı aranarak desteklenecek.

Buna göre, Kilogram başına yapılan fark ödemesi desteği, kütlü pamukta 50 kuruş, aspirde 45 kuruş ve zeytinyağında 60 kuruş olarak belirlendi.

Ürünler ve destek miktarları şöyle:
Ürün Destek (Kuruş/Kg)
Yağlık ayçiçeği 24
Kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar) 50
Soya fasulyesi 50
Kanola 40
Dane mısır 4
Aspir 45
Zeytinyağı 60
Buğday 5
Arpa, çavdar, yulaf, tritikale 5
Çeltik, kuru fasulye, nohut, mercimek 10
Çay 12