Yassıada'nın ismi resmen değişti

Yassıada'nın ismi resmen değişti
Türk siyasi ve demokrasi tarihinde 27 Mayıs 1960 darbesi yargılamaları ile anılan Yassıada’nın ismi resmen “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değişti.

İstanbul Valiliği İl İdare Kurulunun 2 Ekim'de aldığı Yassıada'nın isminin değiştirilmesi ile ilgili karar İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından 5 Kasım'da İl Genel Meclisi'ne, idari teklif olarak gönderilmiş ve gündem dışı olarak Meclis'e sunuldan teklif oy birliğiyle kabul edilmişti.

28851 sayılı 2013/777 sayılı bugünkü Resmi Gazete’de Yassıada’nın isim değişikliği, “İstanbul İli Adalar İlçesi sınırları içerisinde bulunan Yassıada’nın isminin “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirilmesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2 nci maddesinin (B) ve (D) bentlerine göre uygun görülmüştür.” şeklinde yer aldı.

Adalar İlçesi'ne bağlı olan ve darbeyle anılan Yassıada, 1960 darbesinden sonra demokrasi şehitlerinin yargılandığı bir ada olarak ülke tarihine geçmişti.

Bu arada, Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından Yassıada’da kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisini kapsıyor. Yassıada’daki yargılamalar sonucunda Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan İmralı Adasında idam edildiler.